Skip to content

Jeanne du Barry, povestea amantei regelui Ludovic al XV-lea, e de astazi in cinematografe. Regizoarea Maïwenn, care e Jeanne in film, explica de ce Johnny Depp face un rol care aminteste de comicul lui Buster Keaton intr-o poveste cu Cenusareasa

Jeanne du Barry, povestea fascinanta a curtezanei care a scandalizat anturajul regelui Ludovic al XV-lea, ajunge in cinematografe din 10 noiembrie, distribuit de Independenta Film. Filmul marcheaza reintoarcea lui Johnny Depp pe marile ecrane, in rolul regelui, alaturi de regizoarea filmului, Maïwenn, in rolul amantei.

Jeanne du Barry a deschis editia din acest an a festivalului de la Cannes, unde a avut parte de ovatii si cronici pozitive.

Jeanne Vaubernier, fiica unei familii sarace, isi foloseste frumusetea si inteligenta pentru a-si depasi conditia sociala. Prin intermediul iubitului ei, Contele du Barry, si a Ducelui de Richelieu, Jeanne este prezentata regelui Ludovic al XV-lea. Inevitabilul se intampla si Regele se indragosteste de ea, descoperind pofta de viata. Jeanne devine favorita oficiala, iar scandalul la curte nu intarzie sa apara.

Fascinata de destinul femeii care a cucerit inima regelui Ludovic al XV-lea si a ramas in istorie ca ultima favorita oficiala a monarhului francez, Maïwenn i-a studiat biografia lui Jeanne Vaubernier de-a lungul anilor si intre 2016 – 2019 s-a dedicat in totalitate scrierii scenariului.

Regizoarea care a vizitat tara noastra in timpul Les film de Cannes a Bucharest spune ca a ales sa faca acest film inspirata de filmul Sofiei Coppola, Marie Antoinette.

“M-am indragostit de ea si de epoca. M-am scufundat in biografia ei. Dorinta de a face un film despre ea a fost intarziata timp de zece ani de un sentiment de ilegitimitate si de senzatia ca nu sunt inca pregatita sa abordez subiectul. Am citit tot ce am gasit despre Jeanne, mult in latura academica, inainte de a incepe sa scriu scenariul. Cum am vrut sa o apar pe Jeanne, trebuia sa-i spun povestea in detaliu pentru a o intelege pe aceasta femeie care, dupa moartea lui Ludovic al XV-lea, a continuat sa iubeasca, sa faca atat de multe lucruri.”, a povestit regizoarea in timpul campaniei de promovare a filmului.

“Am vrut ca acest film sa semene cu un basm in anumite privinte, ca o Cenusareasa moderna. Initial am vrut chiar sa deschid filmul cu o voce din off care spune „A fost odata ca niciodata”. De asta surorile ei amintesc de Javotte si Anastasie in Cenusareasa, in centrul acestui context romantic.  Si apoi am vrut acel umor, care se regaseste in scenele cu personajul primului valet al regelui interpretat de Benjamin Lavernhe. E un personaj inventat in totalitate”, a explicat regizoarea.

Johnny Depp a fost ales pentru rolul regelui Ludovic al XV-lea dupa ce mai intai au fost ofertati doi actori francezi, primul refuzand sa citeasca scenariul, iar cel de-al doilea renuntand din cauza unor probleme de sanatate. Ulterior, Maïwenn si-a indreptat atentia catre actori de peste ocean, primul pe lista ei de favoriti fiind Johnny Depp, care a acceptat rolul imediat.

„L-am vrut in acest rol in primul rand pentru ca, pur si simplu, am fost o mare admiratoare a muncii sale de-a lungul timpului. Si, de asemenea, pentru ca acest rol, care este mai mult despre priviri si taceri decat despre cuvinte, parea pentru el, avea ceva rolurile jucate in trecut –  Edward Scissorhands sau Benny & Joon – si din emotia care iese la iveala de fiecare data. Exista ceva din Buster Keaton in Johnny. In fine, am simtit in el latura romantica a personajului, aspectul sau hipersensibil corespundea lui Ludovic al XV-lea din filmul meu.”

Iata cum aratau Jeanne si Ludovic XV-lea cititi mai multe despre povestea lor de dragoste in articolul de mai jos.

Jeanne du Barry are premiera in cinematografe in 10 noiembrie si este distribuit de Independenta Film.

Citește în continuare