Skip to content

Galerie foto cu cei 30 de actori care au jucat roluri principale in cele 6 sezoane The Crown. Ultimele episoade ale serialului sunt incepand de astazi pe Netflix.

Incepand de astazi, pe Netflix puteti urmari ultimele sase episoade care incheie serialul-fenomen The Crown. In total, au fost lansate 60 de episoade care ecranizeaza cele mai importante evenimente atat vietile publice cat si private ale Reginei Elisabeta a II-a si ale membrilor familiei regale britanice.

Atat la nivel vizual dar si in ceea ce priveste continutul — scenariul si prestatiile actoricesti —, serialul este o capodopera care are potentialul de a deveni o referinta in istoria cinematografiei. Fiind creat si scris de Peter Morgan, s-a bucurat de un succes urias si in randul criticilor de film, de-a lungul anilor a fost laureat cu 21 de premii Emmy si 7 Globuri de Aur. 

Pe de o parte, serialul a educat publicul tanar cu privire la istoria familiei regale, la puterea, influenta si magia pe care Regina Elisabeta le exercita in urma cu jumatate de secol.

Productia a incercat sa prezinte laturile umane si vulnerabile ale familiei regale sub forma unor conversatii imaginare despre ce s-ar fi intamplat de fapt in spatele usilor inchise in timpul unor evenimente care raman in cartile de istorie. Peter Morgan a declarat in repetate randuri ca si-a dorit ca spectatorul sa se simta precum o musca aflata pe peretii resedintelor regale, ca un observator din interior.

Pe alocuri, istoria a fost rescrisa pentru a prezenta monarhia intr-o lumina mult mai buna fata de intamplarile reale, existand inclusiv acuzatii ─ fara o baza concreta ─ ca productia ar fi fost finantata de familia regala ca un exercitiu de spalare al imaginii. 

Totodata, serialul documenteaza decaderea treptata a sistemului monarhic si fragilitatea unor oameni nascuti intr-un sistem rigid si foarte invechit. Este un sistem in care comportamentul, rolul, hainele si chiar alegerile matrimoniale sunt stabilite dinainte de nasterea unui mostenitor al tronului britanic. Principiile pe care a fost bazata monarhia nu se regasesc in contextul social al ultimelor decenii. Cu toate acestea, institutia britanica reuseste sa ramana una dintre cele mai respectate entitati din lume, mai mult decat guverne, presedinti si lideri de opinie. 

Productia celor sase sezoane a mizat de la inceput pe o structura neobisnuita, distributia fiind schimbata in intregime la fiecare doua sezoane. 

Astfel, majoritatea protagonistilor din cadrul familiei regale au fost jucati de cel putin 3 actori. Motivul oferit de Peter Morgan a fost unul practic: serialul acopera o perioada istorica de aproape 60 de ani — din 1947 pana in 2005, existand anumite flashback-uri din trecut care ar intinde arcul istoric pana in 1936. Astfel, actorii care ii joaca pe Regina Elisabeta, Printul Philip si Printesa Margaret imbatranesc aproape sase decenii, un aspect care ar fi ridicat probleme atat pentru actori dar si pentru departamentele de machiaj, par si costume.

Mai jos va invitam intr-o calatorie vizuala in istoria The Crown prin imagini cu cei 30 de actori care au jucat roluri importante pe parcursul seriei.

Rolul Reginei Elisabeta a II-a a fost jucat in de Claire Foy in sezoanele 1 si 2, de Olivia Colman in sezoanele 3 si 4 si de Imelda Staunton in sezoanele 5 si 6. 

Claire Foy a jucat-o pe Regina intre anii 1947 si 1964, o perioada in care s-a casatorit cu Philip, a urcat pe tron si a inceput treptat sa isi inteleaga jobul. Foy a revenit in cateva flashbackuri din sezoanele 4 si 5 care prezentau primii ani de relatie ai Reginei cu Printul Philip. 

Foy a castigat doua premii Emmy si un Glob de Aur pentru prestatia ei. Rolul i-a deschis o multime de usi in Hollywood iar anul acesta joaca intr-un film cotat in cursa pentru Oscar: “All of Us Strangers”.

Olivia Colman a preluat stafeta in sezoanele 3 si 4, interpretand pentru a doua oara in cariera ei rolul unei Regine. Sezonul 3 din The Crown a fost lansat la cateva luni dupa ce Colman a obtinut primul Oscar din cariera pentru rolul Reginei Anne din filmul “The Favourite”.

Sezoanele 3 si 4 acopera perioada de maturitate a Reginei, intre anii 1964 si 1990 cand monarhul era mult mai stabil si mai sigur pe functia pe care o avea de dus pana la capat. In acelasi timp, marile provocari veneau pe latura personala: cei patru copii ai sai au ajuns la maturitate si au adus mari prejudicii de imagine monarhiei prin scandalurile din vietile lor personale. Cu exceptia Printului Andrew, ceilalti trei copii au trecut prin cate un divort. 

Imelda Staunton a jucat-o pe Regina in sezoanele 5 si 6, care acopera perioada 1990-2005. 

Cunoscuta din filme si seriale de epoca precum Harry Potter si Downton Abbey, Staunton a avut un rol ceva mai usor decat predecesoarele ei deoarece povestea din The Crown in sezoanele 5 si 6 s-a concentrat pe viata personala a Printului Charles si a Printesei Diana, divortul acestora si deznodamantul relatiei lor, culminand cu accidentul tragic care a dus la moartea Dianei. Regina preia un rol secundar in sezoanele 5 si 6, un aspect pentru care Peter Morgan a fost intens criticat.

Disparitia Dianei a creat una dintre cele mai mari crize de imagine pentru monarhia britanica, firul narativ fiind explorat anterior de Morgan in filmul “The Queen” care a avut 6 nominalizari la Oscar si i-a adus lui Helen Mirren trofeul pentru cea mai buna actrita (in rolul Reginei Elisabeta).

Rolul Printului Philip a fost jucat de trei dintre cei mai buni actori britanici: Matt Smith, Tobias Menzies si Jonathan Pryce.

Matt Smith l-a jucat pe Philip in sezoanele 1 si 2, in timp ce se chinuia sa accepte rolul tot mai autoritar al sotiei sale care devenise regina. 

Stafeta a fost preluata de Tobias Menzies in sezoanele 3 si 4 cand Printul Philip este prezentat ca fiind mult mai distant fata de Regina si mult mai implicat in pasiunile lui personale. Atat Menzies cat si Smith au castigat cate un premiu Emmy pentru prestatiile lor. 

Jonathan Pryce il joaca pe Ducele de Edinburgh in sezoanele 5 si 6, fiind cooptat in proiect imediat dupa succesul urias de care s-a bucurat lungmetrajul The Two Popes pentru care a fost nominalizat la Oscar (si produs tot de Netflix).

In mod interesant, atat Smith, cat si Menzies si Pryce au jucat roluri in franciza Game of Thrones. In timp ce Menzies si Pryce au jucat in serialul original, Smith are un rol principal in primele doua sezoane ale prequelului House of the Dragon.

Vanessa Kirby a jucat pe Printesa Margaret in sezoanele 1 si 2, un rol care a propulsat-o pe actrita in Hollywood, fiindu-i oferite o multime de roluri importante.

Imediat dupa succesul prestatiei sale in The Crown in rolul printesei rebele Margaret, Kirby — care era relativ necunoscuta inafara Regatului Unit inaintea serialului — a jucat in doua filme Misiune Imposibila si in mega-productia Napoleon a lui Ridley Scott, cu un buget de peste 200 de milioane de dolari.

Helena Bonham Carter a preluat rolul Printesei Margaret in sezoanele 3 si 4.

Rolul i-a oferit actritei o sansa de a reaminti Hollywoodului de o alta latura a ei, una mult mai eleganta si mai retinuta. De-a lungul timpului a ales sa joace numeroase personaje mai ciudate si mai dereglate mintal (Harry Potter, Sweeney Todd).

Anterior, Carter a fost nominalizata la Oscar pentru rolul Reginei Mame din The King’s Speech, bunica Printesei Margaret. 

Pentru ultimele doua sezoane, rolul lui Margaret este jucat de Lesley Manville.

Rolul Printului Charles a fost jucat in primele doua sezoane de actori aflati la varsta copilariei — Billy Jenkins si Julian Baring — prima lui aparitie mai serioasa fiind in sezoanele 3 si 4 cand a jucat interpretat de Josh O’Connor.  

Avand o provocare artistica majora — relatia disfunctionala dintre Charles si Diana, primii ani ai casatoriei lor dar si un Charles mult mai expresiv in spatiul public — Josh O’Connor a reusit sa triumfe in acest rol si a castigat un Glob de Aur pentru prestatia lui.

Stafeta a fost preluata de Dominic West in sezoanele 5 si 6, care a creat un Charles mai antipatic, cu mai putine similitudini fata de persoana reala. 

Rolul Printesei Diana din sezonul 4 a lansat cariera actritei Emma Corrin, obtinand un Glob de Aur si o nominalizare la Emmy pentru prestatia ei.

Corrin a jucat-o pe Diana in perioada 1979-1990 cand viata Printesei a fost schimbata peste noapte de casatoria cu mostenitorul tronului britanic. A fost un rol cu mare potential, Corrin a mizat pe carisma Dianei dar si pe vulnerabilitatile ei, aspecte care au transformat-o in “Printesa publicului”.

In sezoanele 5 si 6, Elizabeth Debicki o joaca pe Printesa Diana in anii dinaintea mortii ei (1990-1997). Prestatia ei a fost apreciata in special pentru asemanarea fizica si pentru gestica Dianei pe care reuseste sa le imite foarte bine. 

Sezonul 6 il introduce in poveste si pe Printul William, mostenitorul tronului britanic dupa Charles.

Rufus Kampa il joaca pe William in anii copilariei in timp ce actorul Ed McVey preia stafeta in cadrul aceluiasi sezon pentru a-l interpreta pe William in adolescenta si ajuns la maturitate, in anii in care o cunoaste pe viitoarea lui sotia, Kate Middleton.

Problematicul Print Harry este jucat de in sezonul 6 de Fflyn Edwards in versiunea din copilarie si Luther Ford in versiunea din adolescenta spre maturitate. 

Printesa Anne a fost jucata de Lyla Barrett-Rye in sezoanele 1 si 2, de Erin Doherty in sezoanele 3 si 4 si de Claudia Harrison in sezoanele 5 si 6.

Claudia Harrison

Rolul Camillei Parker Bowles, actuala Regina, a fost jucat de Emerald Fennell in sezoanele 3 si 4. La vremea respectiva, Camilla era casatorita cu altcineva, devenind amanta oficiala a Printului Charles.

Stafeta a fost preluata de Olivia Williams pentru sezoanele 5 si 6 care joaca o Camilla aflata in pregatire pentru a deveni sotia lui Charles, dupa divortul acestuia de Printesa Diana.

Ultimele episoade ale sezonului 6 o introduc in poveste si pe cea mai iubita printesa din lume in acest moment: Kate Middleton.

In The Crown, Middleton e jucata de Meg Bellamy care o interpreteaza pe actuala Printesa de Wales in anii de facultate cand l-a intalnit pe Printul William si au inceput o relatie amoroasa.

Una dintre cele mai spectaculoase interpretari din The Crown ii apartine lui Gillian Anderson care a jucat-o pe prim-ministrul Margaret Thatcher.

Anderson a interpretat-o pe Thatcher in sezonul 4, in perioada 1979-1990 cand Marea Britanie se afla intr-o situatie economica si sociala precara. Prestatia pe care o multi critici de film o considera cea mai buna ecranizare a lui Thatcher de pana acum i-a adus lui Gillian un Glob de Aur si un premiu Emmy. 

O prestatie la fel de spectaculoasa si complexa a fost marcata de John Lithgow in rolul prim-ministrului Winston Churchill in primul sezon The Crown. 

Actorul a castigat un premiu Emmy si a fost nominalizat la Globurile de Aur pentru interpretarea celebrului lider britanic.

Rolul Reginei Mama —  mama Reginei Elisabeta — a fost jucat pe rand de Victoria Hamilton in sezoanele 1 si 2, Marion Bailey in sezoanele 3 si 4 si Marcia Warren in sezoanele 5 si 6.

Marcia Warren

Alte prestatii memorabile au oferit actorii care au jucat rolul lui Antony Armstrong-Jones, fotograful care a devenit sotul Printesei Margaret si apoi a divortat de ea dupa un mariaj foarte nefericit.

Armstrong a fost jucat de Matthew Goode in sezoanele 1 si 2 si Ben Daniels in sezoanele 3 si 4.

Un rol important in viata Printului Charles l-a avut Lordul Mounbatten. Rolul lui a fost jucat de Greg Wise in primele doua sezoane si preluat de Charles Dance in sezoanele 3 si 4.

Citește în continuare