Skip to content

Povestea costumelor din noul sezon „The Crown”. Regina Elisabeta poarta 76 de tinute, Printesa Diana 62 iar Printul Charles 50 de costume. Galerie foto cu 40 de tinute reale care au inspirat aparitiile spectaculoase ale personajelor.

Pe langa povestile spuse cu o maiestrie cinematografica exceptionala de producatori si de echipa care creeaza „The Crown”, serialul este un spectacol vizual format din imagini superbe in care luminile, decorurile, costumele, machiajele si coafurile transforma fiecare cadru intr-un tablou bun de inramat. 

Primele patru sezoane „The Crown” au avut un avantaj prin faptul ca actiunea se intampla cu zeci de ani in urma iar o mare parte din momentele respective au fost uitate de public, inclusiv tinutele purtate de membrii Familiei Regale si evenimentele istorice asociate lor. Pentru sezonul al cincilea, care a fost lansat in urma cu doua zile pe Netflix, amintirile sunt mult mai proaspete pentru orice persoana nascuta inainte de inceputul anilor ’90. 

Astfel, atentia la detalii a designerilor de costume a trebuit sa fie mai ascutita ca niciodata pentru a recrea in mod fidel imagini indragite cu Printesa Diana, Regina Elisabeta si Printul Charles, personajele principale ale noului sezon.

Sezonul 5 spune povestea celei mai dramatice si emotionante perioade din istoria monarhiei britanice. Desi „The Crown” este o dramatizare a evenimentelor si exista multe momente care nu au neaparat o documentare istorica, serialul respecta intocmai cronologia intamplarilor care au marcat familia regala.

Actiunea noului sezon se desfasoara in perioada 1991-1997 si include anul pe care Regina Elisabeta l-a numit „Annus Horibilis” – 1992 –  din cauza celor 3 divorturi ale copiilor sai si a incendiului care a distrus zeci de sali si camere din Castelul Windsor, resedinta in care monarhul a locuit in cea mai mare parte a vietii sale. 

Perioada a fost marcata de interviurile oferite de Printesa Diana si Printul Charles, intr-un moment uimitor care a incalcat orice protocol regal care interzicea discutiile despre vietile personale. A fost urmat de biografiile lor in care fiecare il ataca pe celalalt, scandalul lor a tinut prima pagina a ziarelor si a jurnalelor de stiri vreme de cativa ani, reusind sa creeze „crapaturi” in increderea publicului in familia regala, in monarhie si implicit in Regina Elisabeta. Crapaturile sunt vizibile si in posterele care promoveaza noul sezon „The Crown” si sugereaza destramarea treptata a unei institutii care a supravietuit sute de ani.

Scenariul scris de Peter Morgan recreaza momente bine cunoscute de toata lumea iar costumele create de Amy Roberts si asistenta ei, Sidonie Roberts, reusesc sa surprinda intocmai esenta unor evenimente istorice ale caror repercursiuni sunt discutate si astazi.

Pe parcursul celor 10 episoade, personajul Reginei Elisabeta jucat de Imelda Staunton schimba 76 de costume, Printesa Diana interpretata de Elizabeth Debicki poarta 62 de costume iar Printul Charles interpretat de Dominic West apare in 50 de tinute diferite. Astfel, cele trei personaje principale poarta 188 de costume in noul sezon (n.r. numaratoarea a fost facuta de echipa Urban.ro).

O parte dintre aceste costume apar pentru scurte momente de tip flashback insa numarul lor este cu adevarat extraordinar, in special pentru personaje inspirate de personalitati care au fost fotografiate in fiecare iesire publica pe care au avut-o in anii ‘90. Provocarea a fost, bineinteles, recrearea tinutelor intr-un mod fidel dar si integrarea lor intr-o strategie psihologica, pentru a contribui la progresia emotionala a personajelor.

Serialul incearca sa spuna povestea din unghiul fiecaruia dintre personajele principale si chiar doua personaje secundare: Printul Philip si Dodi al Fayed, caruia i se acorda un spatiu neasteptat de mare in cadrul noului sezon. 

Astfel de momente sunt vizibile si in numarul de costume purtate: Regina Elisabeta are doua episoade in care poarta cel putin 13 costume, atingand 18 costume in episodul al saselea. Printesa Diana are la randul ei doua episoade cu minim 13 costume, exceland cu 15 costume in episodul al saptelea iar Printul Charles poarta 18 costume in episodul al cincilea. Dupa cum se observa, fiecare dintre ei are propriul episod in care apare mai des, fiind o strategie aleasa inteligent pentru a permite fiecarui fir narativ sa se dezvolte in profunzime, intr-un mod complex.

Amy Roberts a declarat pentru Netflix ca „fiecare sezon are un ton diferit.” Dupa ce citeste scenariile lui Peter Morgan, incepe un proces de documentare prin milioanele de fotografii si filmari disponibile. Dupa aceasta munca, Roberts spune ca „trebuie sa pui tot ce ai vazut deoparte. Sunt multe momente cand nu stim ce au purtat asa ca acolo trebuie sa venim cu o parte creativa, nu este despre a recrea ceva anume.”

Despre tinutele care nu au un precedent istoric, asistenta de costume Sidonie Roberts a spus ca „nu ne mai intrebam daca a purtat Diana costumul respectiv. Intrebarea importanta este: Este credibil faptul ca Diana ar fi purtat asa ceva?”

Costumele sunt completate de machiaje si coafuri create de Cate Hall care a lucrat cu o armata de artisti. Au fost create peste 70 de peruci pentru sezonul al cincilea dintre care 5 pentru Regina, 4 pentru Printul Philip, 3 pentru Charles si 4 pentru Diana. 

Trei dintre perucile pe care le vedeti pe micul ecran va sunt familiare pentru ca au mai aparut in „The Crown” in trecut. Actrita Flora Montgomery care o joaca pe Norma Major, sotia premierului John Major,  poarta o peruca utilizata anterior pentru personajul lui Margaret Thatcher – jucat intr-un mod memorabil sezonul trecut de Gillian Anderson. 

Personajul Naina Yeltsin, sotia lui Boris Yeltsin, poarta o peruca folosita pentru Printesa Margaret – jucata la vremea respectiva de Helena Bonham Carter iar Cherie Blair, sotia premierului Tony Blair, poarta una dintre perucile lui Claire Foy din primele sezoane ale serialului, cand o juca pe Regina Elisabeta.

Despre machiajul si parul Printesei Diana, Cate Hall a declarat pentru Entertainment Weekly ca au incercat sa „creeze un personaj care trece printr-o perioada de doliu, si sa fie credibila in acelasi timp”. Aceeasi idee a urmat-o si designerul de costume Amy Roberts care a adaugat ca „povestea Dianei include atat de multe probleme uriase cu familia ei si cu casnicia ei care se destrama”.

Mai jos va invitam sa descoperiti povestile costumelor din noul sezon „The Crown” prin prisma unor interviuri acordate de Amy Roberts.

In timp ce versiunea Reginei Elisabeta jucata de Olivia Colman in sezoanele 3 si 4 purta „culori bonbon, rozuri si nuante de piersica”, Imelda Staunton surprinde o varianta mult mai intunecata a personajului, descrisa drept „tomnatica. Regina imbatraneste. Mama ei imbatraneste. Sora ei este din ce in ce mai trista si mai deprimata in legatura cu viata ei. Casnicia ei are propriile suisuri si coborasuri, iar acum se indeparteaza unul de celalalt. Sotul ei gaseste confort emotional cu o alta femeie, lucru care o intimideaza mai mult decat daca ar fi fost o fata cu fusta scurta. Aceste lucruri o fac sa fie mai singura.”

Printre tinutele preferate de Roberts sunt carourile pe care regina le purta cand era in Scotia: „Mereu imi place de ea cand poarta kiltul in Balmoral, cu tot cu cardiganele ei. Cand iti dai seama ce i-ar fi placut de fapt sa faca toata viata ei: sa se plimbe cu cateii si cu caii ei.”

Elizabeth Debicki a preluat rolul Printesei Diana dupa interpretarea minunata realizata de Emma Corrin care a primit si o nominalizare la Globurile de Aur pentru prestatia ei. Este ultima perioada din viata Printesei Diana, cea in care se desparte de Charles si devine o femeie independenta, lucru care o imputerniceste si o sperie in egala masura pentru ca se avanta singura intr-o lume care isi doreste sa o exploateze in orice mod cu putinta. 

Roberts a spus ca Diana „are momentele cheie pe care le recunoasteti, dar exista o multime de momente din viata ei privata, momente de liniste in apartamentul ei din Palatul Kensington… Acolo este o oarecare usurinta, dar este si un ton mai sobru. Ne apropiem de ceea ce va purta Diana in urmatorul sezon, asa ca iesim treptat din zona imprimeurilor. Vor fi mai multe culori uni puternice. Va fi si verde-sticla, si un fel de rosu-curcan.”

In ultimii ani, au reaparut in tendintele din moda o multime de fotografii cu Diana in anii ’90 cand purta haine sport sau combinatii de sport-casual neasteptate. Acest lucru a fost remarcat si de Amy Roberts care a mizat pe aceste tinute care au devenit din nou iconice: „Cred ca tinuta Dianei pe care toata lumea o asteapta este cea cu hanoracul Virgin Atlantic si cu pantalonii scurti de ciclist, cu adidasii Reebok. Si avem si tinuta cu Harvard – Harvard a creat special pentru noi hanoracul din anii ’90.”

Roberts sustine ca un element important in cazul Dianei si al sentimentului ei de independenta feminina este costumul: „este important pentru ca Diana nu ar fi trebuit sa joace initial in episodul 6. Asa ca episoadele de la 1 la 5 ar fi fost stilul ei timpuriu iar de la 7 la 10 aveam stilul tarziu. Iar pentru episodul 6 am optat pentru stilul tarziu cu o silueta simpla, din anii ’90, cu umerii lati, sacoul lung si fusta mult mai scurta.”

Cea mai spectaculoasa tinuta este cea numita „rochia de razbunare” (n.r. in engleza, „the revenge dress”) pe care Diana a purtat-o a doua zi dupa ce Printul Charles a oferit un interviu in care a recunoscut aventura cu Camilla dar si esecul mariajului lor. Printesa de Wales purtand rochia neagra, mult mai decoltata si mai senzuala decat orice alta tinuta purtata de vreun membru al familiei regale pana atunci, a devenit unul dintre cele mai importante momente din istoria modei si a culturii pop.

Pentru Printul Charles, stilul anilor ’90 il aduce in costumele largi care au devenit omonime cu aparitiile lui din ultimele decenii. Amy Roberts a declarat ca „multi barbati au adoptat stilul acesta. Cred ca in anii ’70 si ’80 cand tinutele erau mai stramte, multi barbati dadeau vina pe hainele mult prea mici, nu pe faptul ca au baut prea multe halbe de bere. Acum, cu aceasta forma mai larga, mai patrata, pot sa faca orice vor. Cred ca le place acest lucru. Si mai sunt si umerii aceia foarte lati care ofera aspectul unui star de cinema din anii ’30.”

Un alt aspect al costumelor lui Charles sunt si tinutele militare. Pe parcursul sezonului, personajele apar in mai multe stiluri diferite de uniforme militare iar pentru acuratetea lor istorica a fost angajat Max Birkett, un specialist in acest domeniu. Despre el, Roberts a spus ca „am predat complet aceasta parte a jobului. Este un cu totul alt joc. Cu uniformele militare, totul este despre precizie si acuratete. Va spun sincer ca nu am credit pentru niciuna dintre uniformele pe care le vedeti in acest sezon. Sunt geniale. Sunt perfecte si totul a tinut de Max si de asistentii lui. Dar a trebuit sa croim o mare parte din ele pentru ca nu aveam de unde sa le luam.”

Va invitam sa descoperiti noul sezon „The Crown” pe Netflix, sa vedeti alte costume din noul sezon in galeria foto de mai jos si sa descoperiti alte detalii si povesti despre noile episoade in articolele de mai jos.

Citește în continuare