Skip to content

Actorul care il joaca pe Printul Charles in noul sezon „The Crown” sustine ca „Tampongate” a fost o discutie dulce intre doi indragostiti: „Am o empatie profunda fata de Charles. Pozitia lui a distrus-o pe Diana, i s-a intamplat acelasi lucru si Camillei. Iar el nu avea ce sa faca.”

Dominic West, actorul care il joaca pe Printul Charles in noul sezon „The Crown”, a acordat un interviu ziarului britanic The Guardian in care vorbeste despre cum a empatizat cu actualul monarh britanic si toate dramele prin care a trecut in viata personala. 

In ultimele saptamani, actorii si producatorii serialului „The Crown” au fost acuzati de fanii monarhiei ca noul sezon se doreste un afront la adresa Regelui Charles si a Reginei Consort Camilla. Desi noile episoade nu au fost vizionate de presa britanica sau de public, fiind programate pentru lansare pe 9 noiembrie, partizanii regalisti au insistat asupra taierii la montaj a unor secvente care ar putea readuce in atentia publicului anumite momente care denota calitati negative ale regelui. 

Reactia lor a aparut dupa lansarea trailerului pentru sezonul al cincilea al seriei, trailer care poate fi urmarit mai jos.

Secventele care se doresc taiate la montaj o implica pe Printesa Diana si modul in care relatia extraconjugala dintre Printul Charles si Camilla i-a afectat starea emotionala.

Intr-o incercare de a imblanzi spiritele partizanilor monarhisti, Dominic West se declara extrem de empatic fata de situatia Printului Charles.

Actorul in varsta de 53 de ani care joaca rolul Printului Charles in perioada anilor ’90 a declarat: „Am o simpatie extrem de profunda pentru Charles. In multe feluri, a fost martor al modului in care pozitia lui a distrus-o pe Diana, si i s-a intamplat acelasi lucru si Camillei. Iar el nu avea ce sa faca. Nu putea sa creeze nicio miscare de PR, niciun consultant de comunicare nu avea cum sa ii schimbe pozitia. A fost tot timpul pe un bilet pierzator. Cred ca este cea mai grea parte din faptul ca era Print de Wales.”

West l-a laudat pe Peter Morgan, creatorul si scenaristul „The Crown”, pentru ca a aratat in serial modul in care Charles a incercat sa isi reconstruiasca imaginea in urma divortului de Diana, chiar daca avea optiuni limitate: „Peter a insistat sa arate aceste parti, modul in care orice ar fi facut era considerat nepotrivit pentru momentul respectiv.”

Echipa „The Crown” a fost aspru criticata cand s-a aflat ca noul sezon va include si celebra discutie telefonica intima dintre Charles si Camilla care a fost publicata in presa britanica pentru a distrage atentia de la esecurile guvernului condus de John Major.

In interviul din The Guardian, West a aparat inclusiv celebra conversatie dintre Charles si Camilla de la finalul anilor ’80 in care Printul de Wales ii spune amantei sale ca si-ar dori sa fie tamponul ei pentru a fi mereu cat mai aproape de ea.

„Imi aduceam aminte conversatia respectiva ca fiind murdara, foarte murdara, chiar rusinoasa. Si de fapt, cand am ascultat-o din nou, este vorba despre doi indragostiti de varsta mijlocie care isi spun lucruri dulci unul altuia. Imaginati-va cum ar fi daca oricare dintre noi ar avea conversatiile intime inregistrate si reproduse verbatim in fiecare ziar din lume. Imaginati-va cat de oribil este. Si este vorba si de o incalcare oribila a intimitatii pe care nu ar trebui sa o sufere nimeni.”, a declarat West.

Actorul a spus ca ecranizarea incidentului respectiv in „The Crown” s-a dovedit a fi mult mai simpla decat si-ar fi imaginat el sau colega lui, Olivia Williams, care o joaca pe Camilla Parker Bowles.

La randul ei, Elizabeth Debicki, care joaca rolul Printesei Diana in noul sezon „The Crown”, a declarat ca a lucrat intens cu un antrenor de miscare corporala pentru a imita cu perfectiune toate manierismele acesteia. 

Stiind ca toata lumea va compara prestatia ei cu inregistrarile cu Printesa de Wales, Debicki s-a straduit sa recreeze intocmai celebrul interviu Panorama in care Diana i-a acordat un interviu jurnalistului Martin Bashir in care a declarat „Am fost trei in aceasta casnicie.” La vremea difuzarii, momentul a provocat scandaluri care au tinut saptamani bune prima pagina a ziarelor si jurnalelor de stiri.

Debicki a declarat pentru The Guardian ca intelege decizia Dianei de a vorbi cu presa pentru ca isi dorea sa controleze un fir narativ care nu avea legatura cu realitate. 

Merita mentionat faptul ca in anii ’80 si ’90 monarhia britanica avea o influenta uriasa asupra presei britanice si inclusiv celei americane. Jurnalistii erau scosi de pe lista de presa daca publicau articole negative la adresa Printului Charles sau a Reginei Elisabeta.

„Daca poti sa iti spui povestea intr-o asemenea situatie, poate ca oamenii vor intelege prin ce ai trecut si vor fi mult mai empatici fata de tine. Poate ca vor intelege ca ai nevoie de mai multa libertate decat ce ti-a fost acordat pana atunci.”, a declarat Debicki.

Comparand jobul pe care l-a avut Debicki de a o imita pe Diana si prestatia lui in rolul lui Charles, Dominic West a declarat ca „exista ore intregi de inregistrari cu Diana vorbind deschis despre multe lucruri. Si cred ca Elizabeth a avut o sarcina mai usoara pentru ca a putut sa asculte toate inregistrarile. In ceea ce il priveste pe Charles, nu vezi niciodata partea lui privata. Este mult mai greu pentru mine.”

In acelasi timp, West a fost mai privilegiat decat Debicki deoarece l-a intalnit in repetate randuri pe Printul Charles, inclusiv in momente in care nu existau camere de fotografiat sau filmat in jur.

Dominic West este ambasador oficial al organizatiei The Prince’s Trust care este condusa de Regele Charles. Actorul a declarat intr-un interviu pentru Radio Times ca s-a oferit sa isi dea demisia din aceasta pozitie insa a fost refuzat de Regele Charles printr-o scrisoare trimisa de secretarul lui care i-a scris: „Tu poti sa faci ce vrei, esti actor. Nu are nimic de a face cu noi.”

Actorul a intalnit-o si pe Camilla, actuala Regina Consort care, intr-o conversatie desfasurata la o petrecere de anul trecut – cand se stia ca West il va juca pe Printul Charles – i s-a adresat lui West in gluma cu expresia „Majestatea Voastra”.

Mai jos puteti citi tot ceea ce se stie despre noul sezon „The Crown”. Debicki a preluat rolul Dianei de la Emma Corrin care a jucat-o pe Printesa de Wales in sezonul 4 iar West a preluat rolul lui Charles de la Josh O’Connor. Jonathan Pryce va fi Printul Philip iar Imelda Staunton va fi Regina Elisabeta.

Noul sezon va ecraniza cele mai mari scandaluri care au zdruncinat monarhia britanica: divorturi, incendii, comploturi, ruptura Printesei Diana de familia regala si momentul 1992 pe care Regina Elisabeta l-a numit „anul oribil”.

Va fi primul sezon „The Crown” lansat atat dupa moartea Reginei Elisabeta (8 septembrie 2022) cat si a Printului Philip (9 aprilie 2021), ambii fiind personajele centrale ale serialului care isi propune sa dramatizeze istoria monarhiei britanice pe toata perioada de domnie a Reginei.