Skip to content

Cu ce vinuri insotiti preparatele traditionale de Craciun. Recomandarile unvinpezi.ro

Asocierea bucatelor traditionale de Craciun cu vinurile potrivite este o misiune importanta, uneori destul de dificila, dar care duce la un alt nivel experienta mesei festive. Aperitivele, sarmalele, friptura, cozonacul – toate acestea sunt inca si mai savuroase atunci cand le asociem cu vinul potrivit, care sa le complimenteze frumos aromele.

Daca meniul e gata pregatit pentru Sarbatori, consulta mai jos ghidul preparatelor traditionale si al vinurilor perfecte pentru a le insoti. Odata bifata aceasta sarcina poti fi sigur ca si Craciunul acesta va fi un succes.

Aperitivele traditionale se potrivesc cu vinuri albe, cu o aciditate mai ridicata

Masa de Craciun va include si toba, piftie, salata de boeuf sau salata de vinete. Mergi la sigur cu un vin alb cu o aciditate mai ridicata care sa echilibreze grasimea acestor preparate, fara a le acoperi gustul. Riesling sau Feteasca Regala sunt perfecte in acest caz.

Noi iti recomandam Riesling Dry 2022  sau Avincis Feteasca Regala de la Crama Avincis.

Friptura de porc se asociaza cel mai bine vinurilor rosii, cu corp mediu, dar se potriveste si cu vinuri albe, cu aciditate mai ridicata

Satioasa si consistenta, friptura de porc ar trebui asociata cu un vin care sa ii completeze aromele, dar care sa ajute si la procesarea grasimilor. Cele mai potrivite in acest sens sunt vinurile rosii, fructate, cu corp mediu, dar si vinurile albe seci putin baricate, cu suficienta aciditate astfel incat sa ii faca fata carnii de porc. Alegeri inspirate aici ar fi Feteasca Neagra, Merlot sau Syrah.

De pe Unvinpezi.ro iti recomandam Chateau des Erles 2013 sau Scentico Chardonnay Light Barrique.

Pentru friptura de pui, rata sau cea de curcan alege vinuri albe, seci, dar si vinuri rosii usoare, cu note discrete

Preparatele cu pui, rata sau curcan merg cel mai bine cu vinuri fructate, in special vinuri albe seci, cum ar fi Chardonnay sau Sauvignon Blanc. Si vinurile rosii, dar usoare, cu note subtile sunt potrivite in acest caz.

De pe Unvinpezi.ro ai putea alege Dealu Negru by Jelna Sauvignon Blanc sau un Pinot Noir & Shiraz 2019.

Aromele pestelui si ale fructelor de mare se simt cel mai bine alaturi de vinuri albe, seci, cu o aciditate peste medie

Daca in meniul de Sarbatoare includem si peste sau fructe de mare, o alegere inspirata ar fi vinurile albe seci, cu o aciditate peste medie, dar si vinurile spumante.

In acest sens, Caii de la Letea Aligote 2022 Vol. II de la Via Viticola si Ferghettina Fraciacorta Brut pot fi doua variante demne de luat in seama.

Sarmalele sunt savuroase cu vinuri seci si corpolenta medie, cu aciditate medie sau ridicata

Traditional, sarmalele sunt din carne de porc, asadar o carne mai grasa. Vinurile potrivite sunt cele care reusesc sa echilibreze grasimea si sa se potriveasca texturii sarmalelor, fara a le acoperi savoarea. Vinurile seci, cu o corpolenta medie si aciditate medie sau ridicata intrunesc toate criteriile de mai sus.

Intra pe Unvinpezi.ro si pune in cos DFR Feteasca Neagra 2021 sau Nedeea Rosu 2020.

Cozonacul si celelalte dulciuri de Craciun merg perfect cu vinuri albe sau roze, dulci sau demidulci, dar si cu spumante

Fara doar si poate cozonacul va fi vedeta mesei de Sarbatoare, asa ca alege un vin pe masura. In linii mari, vinurile albe si roze, dulci sau demidulci, dar si spumantele ii vor complimenta frumos aromele.

De pe Unvinpezi.ro pot alege Dibon Cava Brut Rose Pinord sau Cremant de Bourgogne Patriarche Brut.

Unvinpezi.ro este un site dedicat pasionatilor de vin, care ofera o selectie impresionanta de aproape 600 de etichete atent alese de experti. Este platforma de vinuri cu cele mai multe recenzii de vin din Romania. In fiecare zi, pe site este listat vinul zilei cu cel mai bun pret din online-ul romanesc.

Citește în continuare