Skip to content

Pantone anunta 10 culori in tendinte pentru toamna-iarna 2024-2025. In premiera, doua nuante sunt inspirate de Taylor Swift.

La doua luni dupa ce a anuntat nuanta anului 2024 — Peach Fuzz —, Institutul de Culoare Pantone publica primele indicii legate de culoarea anului 2025. 

Anuntul a fost facut sub forma unui raport care evidentiaza nuantele cheie ale sezonului toamna 2024 – iarna 2025, conform noilor colectii prezentate zilele trecute la Saptamana Modei de la New York. Raportul intocmit de expertii Pantone este bazat pe noile nuante folosite de designerii de lux in colectiile lor dar si pe un sentiment general al culturii de masa.

Tendintele indica o schimbare majora fata de rozul Barbie si culorile pastelate aflate la moda in ultimii ani.

Leatrice Eiseman, director executiv al Pantone, a dezvaluit o paleta de 10 culori din seria “Fall 2024 Color Trend Report” si a explicat caracterul practic si implicatiile acestei liste. 

Potrivit lui Eiseman, unul dintre efectele pandemiei este un ritm mai lent in ceea ce priveste tendintele modei, datorat partial faptului ca oamenii s-au obisnuit sa cumpere mai putin si sa isi foloseasca hainele deja existente in garderoba lor. Acest lucru s-a tradus in aparitia uniformitatii in optiunile cromatice. 

Desi exista loc pentru noutati, paleta de culori pentru toamna-iarna este mult mai sobra decat in ultimii 10 ani si este inspirata de natura, in special de conexiunea oamenilor cu mediul inconjurator. Se va pune accentul mai degraba pe modul creativ de a combina culorile si nu pe “culori-vedeta”, specialistii Pantone sustin ca oamenii vor achizitiona haine in functie de ce au deja in dulap si nu pentru a detine o culoare specifica.

Printre culorile de mai jos s-ar putea afla si culoarea anului 2025. 

Raportul de la Saptamana Modei de la New York este unul dintre cele doua — celalalt provine din Londra — analize care prezinta nuantele care vor domina in prima parte a anului viitor.

Un scurt rezumat al paletei de culori dezvaluie nuante denumite dupa alimente: Tomato Cream (rosu ars), Italian Plum (violet intens), Red Orange (rosu portocaliu) dar si alte elemente din natura: Golden Palm (verde-galbui), Aventurine (smarald profund), Fern (verde de feriga), Moonstruck (gri deschis, influentat de imaginile extrase de telescopul spatial James Webb) si Winter Sky (albastrul deschis al cerului).

Culoarea Tomato Cream (crema de rosii) aduce aminte atat de celebrele conserve Campbell Soup dar si de noile colectii Maison Margiela (de John Galliano) si Christian Siriano. Potrivit lui Eiseman, este o nuanta “superioara pentru toamna-iarna, te face sa vrei sa te invelesti in ea”.

Scarlet Smile (zambet rosiatic) este o aluzie directa la influenta extraordinara pe care cantareata Taylor Swift o are asupra culturii de masa in acest moment. Este o nuanta apropiata de cea a rujului pe care Swift il foloseste inca de la inceputul carierei sale. Pantone a indicat inclusiv marcile de rujuri pentru care opteaza Swift: Ruby Woo de la Mac si Velvet Matte de la Nars in Dragon Girl. 

Red Orange se afla la granita dintre rosu si portocaliu si are legatura tot cu Taylor Swift. Mai exact, are legatura cu relatia pe care Swift o are cu un sportiv al echipei de fotbal american Kansas City Chiefs. Prezenta constanta a cantaretei la meciurile echipei si modul in care presa americana a mediatizat fiecare aspect al acestui lucru ca un eveniment de interes national si chiar international a atras atentie asupra culorii uniformelor purtate de jucatorii Kansas City Chiefs: rosu portocaliu.

Golden Palm este o culoare de inspiratie ecologica, aduce aminte de nuantele unui copac din natura, cu o caldura care o face sa fie placuta si potrivita pentru sezonul rece. 

Aventurine este o nuanta aflata in vecinatatea lui verde si turcoaz, fiind inspirata de minerale si pietre pretioase. Este o culoare ce complimenteaza tonurile mai arse, mai stinse, si in special nuantele rosiatice si brunurile.

Tot din natura este inspirata si culoarea Fern (in romana, feriga). Verdele a devenit omniprezent in colectiile lansate in ultimii ani — o alegere care evidentiaza nevoia apropierii de natura — si este considerata tot mai des ca o culoare neutra, in sensul ca poate fi combinata aproape cu orice. Eiseman a explicat ca aceasta nuanta in mod specific “functioneaza cu jumatate din culorile din paleta pentru toamna-iarna 2024/2025.”

Italian Plum (pruna italiana) este un mov care ofera versatilitate si aminteste de culorile delicioase ale unor fructe si legume tomnatice: vinetele coapte si strugurii ajunsi la maturitate. Este considerata o nuanta relativ neutra care poate fi combinata cu usurinta cu restul paletei cromatice.

Moonstruck este un gri care exprima longevitate, durabilitate si stabilitate, fiind de asemenea o nuanta neutra. A fost regasit in colectiile AZ Factory si Zuhair Murad dar si in tinutele de seara prezentate la Saptamana Modei de la Copenhaga.

Tot in categoria culorilor reci si neutre se inscrie si Winter Sky, o nuanta racoroasa de albastru care echilibreaza paleta de tonurile calde de mai sus.

Trioul nuantelor reci este completat de Lucent White, descris de Pantone ca un alb pur, proeminent, regasit in camasile din noua colectie Donna Karan new York. Potrivit lui Eiseman “exista o multitudine de alburi, ceea ce este ciudat de rostit cu voce tare. Insa se face aluzie la ideea ca totul poate fi sters, foaia alba poate fi intoarsa oricand.”

Pe masura ce Pantone va anunta noi indicii legate de culoarea anului 2025, pe urban.ro vor fi publicate noi informatii in acest sens.

UPDATE: Au aparut alte 10 culori care intra in cursa pentru 2025, le gasiti aici.

Mai jos puteti citi mai multe despre Peach Fuzz, nuanta acestui an.

Citește în continuare