O pizzerie din Romania, in clasamentul celor mai bune restaurante de pizza din Europa in 2025. Meniul este creat de Giovanni Santarpia, pizzaioli cu 35 de ani experienta in bucataria napoletana.

Pentru al optulea an consecutiv, platforma italiana 50 Top Pizza dezvaluie cele mai bune restaurante specializate in pizza la nivel european. Selectia pentru 2025 a fost realizata cu sprijinul unei retele internationale de experti culinari independenti, care au calatorit, au gustat si au evaluat in detaliu preparatele din restaurantele de top de pe intreg continentul.
Romania isi pastreaza locul in clasamentul 50 Top Pizza Europa si in acest an, gratie unui restaurant tanar, dar ambitios, care a reusit sa atraga atentia specialistilor.
Zano din Iasi, aflat pe bulevardul Tudor Vladimirescu la numarul 111, ocupa pozitia 46 in topul celor mai bune pizzerii din Europa in 2025. Restaurantul se afla pentru al doilea an consecutiv in clasamentul european.
Platforma 50 Top Pizza a fost creata in 2018 ca un ghid online dedicat initial celor mai bune pizzerii din Italia, la initiativa a trei cunoscatori ai gastronomiei italiene: Barbara Guerra, Albert Sapere si jurnalistul Luciano Pignataro.
Cei trei au adunat in jurul lor o echipa de profesionisti certificati care, de-a lungul anilor, au reusit sa construiasca o retea solida de colaboratori, fiecare avand misiunea de a descoperi si promova locurile unde pizza nu este doar mancare, ci o experienta. Astfel, topul s-a extins treptat catre intreaga lume, devenind unul dintre cele mai respectate barometre in acest domeniu.


Inaugurata in noiembrie 2022, pizzeria Zano din Iasi a fost deschisa de Alex Gafitianu, un tanar antreprenor care si-a dorit sa creeze un spatiu in care oamenii sa se adune si sa se bucure impreuna. Ideea a luat nastere alaturi de tatal sau, asociat in aceasta afacere, desi niciunul dintre ei nu avea cunostinte solide in domeniul gastronomiei.
„Planul initial nu era sa facem o pizza excelenta, ci sa cream un loc care sa aduca oamenii impreuna. Pizza ni s-a parut un simbol al prieteniei, un preparat pe care il imparti cu cei dragi”, a povestit Alex pentru Ziarul de Iasi.
Piata locala era deja saturata de oferte, dar lipsea o prezenta puternica in zona pizzei napoletane, ceea ce i-a determinat sa mearga in aceasta directie.
Determinati sa ofere calitate, au inceput prin a intocmi o lista cu 70 dintre cei mai renumiti pizzaioli din Italia, folosind surse de incredere precum 50 Top Pizza, Gambero Rosso si ghidul Michelin. Desi doar cinci dintre acestia le-au raspuns, Alex si-a urmat drumul si a mers in Italia pentru a-i intalni pe trei dintre ei in vara lui 2022.
L-a convins intalnirea cu Giovanni Santarpia care avea deja propria pizzerie in Florenta ─ clasata pe locul 83 in topul 50 Pizza la nivel mondial si l-a invitat la un training chiar in fabrica de cuptoare unde urmau sa isi procure echipamentele pentru Zano.
Giovanni Santarpia este cel care elaboreaza meniul si coordoneaza pregatirea pizzelor in cadrul restaurantului din Iasi. Echipa, formata din aproximativ 25 de persoane.


Ingredientele folosite sunt in mare parte traditionale, aduse din Italia, dar completate cu produse locale si de sezon, intr-o incercare de a imbina autenticitatea napoletana cu specificul romanesc.
Pe langa pizza, Zano propune si o selectie variata de vinuri si bere, atent alese pentru a completa meniul culinar.
Cu o medie zilnica de aproximativ 250 de pizza preparate, Zano si-a creat rapid o clientela fidela. Cea mai comandata este pizza Quattro Carne, un amestec generos de carnuri care atrage prin gustul intens si combinatia echilibrata de ingrediente.
Tanarul Alex Gafitianu se gandeste deja la extinderea conceptului Zano si in afara orasului Iasi, mai ales dupa atentia sporita de care a beneficiat restaurantul dupa primul an in care a fost inclus in clasamentul 50 Top Pizza Europa — in 2024.
Clasamentul european al anului 2025 a fost dominat, pentru al doilea an consecutiv, de Napoli on the Road din Londra, o pizzerie fondata de italianul Michele Pascarella, cu doua restaurante in Chiswick si Richmond.
Pe locul al doilea se afla Baldoria din Madrid, iar pozitia a treia este impartita de Sartoria Panatieri din Barcelona si Via Toledo din Viena.
Parisul este orasul cu cele mai multe pizzerii incluse in clasament, semn ca Franta incepe sa conteze tot mai mult in peisajul pizzei europene. Merita mentionat ca restaurantele din Italia nu sunt incluse in top, fiind creat un clasament separat pentru pizzeriile din peninsula.
In acest top de 50 se regasesc pizzerii din toate colturile continentului – de la Forno d’Oro din Lisabona, la Little Pyg din Dublin, de la MaMeMi din Copenhaga, la O’Panuozzo din Utrecht. Prezenta Romaniei prin Zano nu este doar onoranta, ci si un semn clar ca si in Europa de Est se pot construi concepte gastronomice de succes, daca exista viziune, dorinta de a invata si respect fata de traditie.