Skip to content

12 retete de salate delicioase din jurul lumii, racoritoare si ideale pentru zilele de vara.

In timp ce pentru multi salata inseamna un amestec de frunze de salata cu plicuri de sos, poate fi o masa completa cu legume, fructe, branzeturi si carne. Iar pentru vremea caniculara de afara, astfel de combinatii sunt ideale, fiind deopotriva hranitoare si racoritoare. 

Preparatul cunoscut azi sub denumirea de „salata” isi are originile in Imperiul Roman, acolo unde romanii obisnuiau sa inmoaie frunzele de salata in sare. Termenul de „herba salata” inseamna, de altfel, „frunze sarate”.

In secolele care au urmat, salata a devenit un preparat cu variante infinite, in functie de resursele locale, clima si obiceiurile fiecarui popor. Salatele considerate cele mai bune din lume au in comun atat prospetimea ingredientelor, echilibrul texturilor sau al sosurilor dar si aromele si povestile locale pe care le reflecta. Fiecare reteta este o cronica a unui loc sau a unei comunitati.

Mai jos va invitam sa descoperiti 12 retete de salate din jurul lumii.

Japonezii isi deschid apetitul cu otet si castraveti.

In bucataria japoneza, salata sunomono este un aperitiv clasic, servit  deopotriva in restaurante si in case. Numele se traduce prin „lucru cu otet” si se refera la ingredientul principal al sosului: otetul de orez. 

Cu doar cateva ingrediente – castraveti japonezi feliati foarte subtire, zahar, sare, sos de soia si otet –, sunomono este considerata o salata care stimuleaza pofta de mancare si care completeaza preparatele grele, precum tempura.

Italienii transforma painea veche in salata savuroasa.

Panzanella, salata toscana pe baza de paine veche, este un exemplul perfect despre cum resturile de mancare pot crea retete memorabile. 

In varianta servita azi in restaurante faimoase precum Via Carota din New York, bucatarii folosesc otet de sherry si paine de casa uscata, amestecata cu rosii coapte, castraveti, ceapa verde si telina. La origine, panzanella era o reteta rurala, o metoda de a valorifica resturile de paine si legumele de sezon.

Din Singapore vine o salata cu peste crud, servita ca ritual de Anul Nou.

In Singapore si in Malaezia, yusheng este o salata traditionala care marcheaza inceputul noului an chinezesc. Numele ei inseamna atat „peste crud”, cat si „abundenta” si este pregatita in cadrul unui ritual colectiv: fiecare participant adauga un ingredient si rosteste o urare de bine. 

Se folosesc legume taiate fin – morcov, ridiche daikon, ghimbir murat –, peste crud si un dressing dulce-acrisor. Salata se amesteca in mod traditional cu betisoare, un obicei ce simbolizeaza prosperitatea.

Salata americana Waldorf a inceput cu doar trei ingrediente.

Salata Waldorf a fost inventata in 1896 de Oscar Tschirky, legendarul bucatar al hotelului Waldorf-Astoria din New York. 

Reteta originala includea doar mere crude taiate cubulete, telina si maioneza. In timp, au fost adaugate nuci, stafide, struguri si, uneori, bezele moi sau oua. Combinatia de dulce, crocant si cremos a ramas insa esenta unei salate care continua sa fie servita si reinterpretata la peste 100 de ani de la aparitie.

Salata indiana combina portocale si condimentele bogate in arome.

Salata narangi este una dintre salatele rare din bucataria indiana, unde legumele proaspete insotesc mesele, dar nu apar in alte preparate separate atat de des ca in alte culturi. 

Reteta semnata de Asma Khan combina portocale feliate, ardei iute, morcovi si varza, toate stropite cu un dressing de miere si otet. Gustul rezultat este dulce, sarat, picant si revigorant, cu un echilibru atent construit intre note proaspete si arome intense.

Castravetii murati rapid completeaza perfect chitfelutele suedeze.

In Suedia, salata gammaldags pressgurka este o garnitura clasica pentru fripturi sau chiftelute. 

Preparata din castraveti felii foarte subtiri, presati pana isi lasa lichidul, apoi marinati intr-un amestec de otet, zahar, piper alb si patrunjel, gammaldags este apreciata pentru textura crocanta si gustul dulce-acrisor. Timpul de odihna este esential pentru ca aromele sa se amestece armonios.

Salata bulgareasca reuneste culorile drapelului.

Shopska este cea mai cunoscuta salata bulgareasca si una dintre cele mai populare din sud-estul Europei. Rosiile, ardeii copti, castravetii, ceapa si branza sfaramicioasa de tip feta sunt ingredientele de baza, alaturi de patrunjel si un dressing de ulei de masline si otet. Este o salata tipica de vara, perfecta pentru ingredientele aflate in sezon in tara noastra. 

In Argentina, una dintre salatele preferate ca garnitura este cea din “inimi de palmier”.

Ensalada de palmitos este un preparat clasic in America de Sud, bazat pe un ingredient local: inimile de palmier (se gasesc in majoritatea lanturilor de supermarketuri disponibile in Romania). 

Sunt combinate cu rosii, avocado, suc de lamaie, ceapa verde si coriandru, rezultand o salata racoritoare si usor de preparat. Datorita gustului delicat si texturii cremoase, este servita adesea alaturi de fripturi sau alte mancaruri consistente.

Celebra salata greceasca autentica nu contine deloc salata verde.

Horiatiki, cunoscuta si sub numele de „salata taraneasca”, este varianta traditionala a salatei grecesti. 

Contine diverse sortimente de rosii, ceapa rosie, castraveti, ardei verzi, masline Kalamata si branza feta, asezonate cu oregano, sare si ulei de masline. 

Reteta nu include salata verde, desi multe variante internationale o adauga. Feta, introdusa in anii ’60, a transformat acest preparat simplu intr-un simbol culinar global.

Pipirrana este salata spaniola perfecta pentru orice zi de vara.

Pipirrana este o salata andaluza servita mai ales vara, datorita prospetimii si usurintei prepararii. 

Combinatia de rosii, ardei, ceapa si castraveti este asezonata cu otet de sherry si ulei de masline si, uneori, imbogatita cu ton. Reteta, apropiata ca gust de gazpacho, este lasata la marinat cateva ore pentru ca legumele sa isi elibereze aromele in sos.

Thailandezii pun papaya verde in Som Tum, o salata apreciata de turisti si localnici deopotriva.

Som Tum, originara din Laos, dar prezenta in toata Asia de Sud-Est, este o salata crocanta si acida, facuta din papaya verde rasa, rosii, fasole verde si arahide. 

Dressingul se obtine din usturoi, sare, ardei iute, zahar, suc de lime si sos de peste, toate pisate intr-un mojar. In Thailanda, se consuma frecvent in restaurante, pe strada sau acasa, fiind considerata un preparat zilnic.

Iranienii servesc o salata acida langa orez si kebab.

Salata Shirazi este un preparat simplu, compus din rosii, castraveti persani si ceapa, asezonate cu verjuice – un suc acru obtinut din struguri verzi sau mere salbatice. 

Diferenta fata de salata israeliana, cu care se aseamana vizual, consta in folosirea mentei proaspete, care adauga o nota racoritoare. In Iran, este servita alaturi de preparate grele precum orezul cu sofran sau kebabul.

Citește în continuare