Skip to content

Un bar din Bucuresti, in clasamentul celor mai bune baruri din lume in 2025. In ultimul an, scena gastronomica bucuresteana a devenit tot mai diversa si mai apreciata.

Un bar din Bucuresti a intrat in clasamentul celor mai bune baruri din lume in 2025, intr-un an in care scena locala de gastronomie, mixologie si cafenele continua sa se diversifice si sa devina tot mai apreciata. 

FIX Me a Drink, barul de cocktailuri din Palatul Universul, este mentionat anul acesta in Top 500 Bars, platforma globala care realizeaza unul dintre cele mai complexe si citite clasamente dedicate industriei ospitaliere.

Selectia Top 500 Bars a fost dezvaluita zilele trecute la Florenta.

Selectia se bazeaza pe un algoritm construit pe mii de surse, de la recenzii si articole pana la clasamente, pareri de pe retelele de socializare si cautari online, agregate in peste 20 de limbi. 

Modelul de lucru este descris drept „intelepciune a multimilor” si se bazeaza pe un volum masiv de date pentru a reda cat mai fidel perceptia globala asupra barurilor de top. 

Lista este anuntata anual, iar editia de anul acesta a fost prezentata la Florenta, in cadrul unui eveniment care reuneste comunitatea internationala a barmanilor, proprietarilor si profesionistilor din industrie.

Pentru 2025, cel mai bun bar din lume a fost desemnat Panda & Sons din Edinburgh, un local independent de tip speakeasy, fondat in 2013 de barmanul Iain McPherson. Barul este cunoscut pentru tehnica originala numita Switching, prin care apa dintr-un distilat este extrasa si inlocuita cu un alt lichid non-alcoolic, obtinandu-se astfel franken-spirits utilizate exclusiv in cocktailurile casei. Atmosfera este tipic scotiana, cu un interior intim dar prietenos si o atentie constanta la tehnici inovatoare.

Pozitia a doua este ocupata de Paradiso din Barcelona, considerat deja un reper in lumea speakeasy-urilor europene. In top zece apar si HIMKOK din Oslo, Tayēr + Elementary din Londra, Moebius din Milano si SIPS din Barcelona, alaturi de baruri din Hong Kong, Mexico City, Singapore si Cartagena. Europa domina astfel jumatate din primele 10 locuri, confirmand densitatea crescuta de baruri care investesc in tehnici experimentale, meniuri sezoniere si designuri imersive.

Conceptul de speakeasy reproduce atmosfera locurilor ascunse si ilegale din perioada Prohibitiei americane (anii 1920–1933), cand vanzarea alcoolului era interzisa si oamenii intrau pe la usi secrete, parole sau intrari camuflate. Versiunea moderna se refera la tehnica, retete originale, atmosfera discreta si atentia la detaliu. In fapt, sunt “baruri de autor”, cu un rafinament aparte, dedicate cunoscatorilor.

FIX Me a Drink aduce Bucurestiul pe harta mondiala a barurilor de top.

FIX Me a Drink, aflat in Palatul Universul de pe strada Actor Ion Brezoianu, este un cocktail bar construit in jurul ingredientelor botanice est-europene si al aromelor locale. Desi s-a clasat pe locul 500 din 500, este o reusita impresionanta mai ales ca este al doilea an consecutiv in care localul bucurestean se afla in top — anul trecut s-a clasat pe locul 478.

Meniul este scurt si se schimba frecvent, in functie de ce aduc pietele si de experimentele pe care le testeaza echipa de mixologi. Conceptul se bazeaza pe infuzii artizanale, siropuri preparate in-house, lichioruri rare si combinatii neasteptate, precum shrub de gutui, lichior de polen, kefir lime sau extract de smirna.

Barul este prezentat constant in publicatii internationale — Lonely Planet, The Culture Trip si platformele de calatorii —, fiind remarcat pentru modul in care utilizeaza ierburile, plantele aromatice si ingredientele din regiune pentru a construi retete originale — un aspect care se regaseste in tendintele de mixologie in ultimii trei ani. 

Succesul vine intr-un moment in care scena gastronomica si ospitaliera din Romania incepe sa fie tot mai diversa si apreciata la nivel international, in reviste precum Conde Nast, Global Traveller sau Time Out.

Algoritmul Top 500 Bars foloseste mii de surse pentru a stabili clasamentul anual.

Metodologia folosita de Top 500 Bars aduna si filtreaza volume uriase de informatii, incercand sa surprinda cat mai bine consensul format in jurul fiecarui bar. Datele sunt procesate automat, iar rezultatul final reflecta modul in care barurile sunt percepute la scara internationala de profesionisti, critici, jurnalisti si consumatori.

Citește în continuare