Cele mai indragite sandwich-uri pe care le gasim de-a lungul globului. De la Bánh mì din Vietnam la Pambazo din Mexic o superba calatorie gurmanda

In timp ce pentru cineva „gustarea” preferata poate fi un hamburger, iar pentru altcineva un katsu sando sau un chivito, aproape fiecare tara de pe planeta are o varianta de paine cu ceva bun in interior.
Sandvisurile sunt mici harti comestibile ale istoriei, ele imbina traditii, influente coloniale, migratii, resurse locale si adaptari moderne. Fiecare sandvis spune o poveste despre locul de unde vine si stilul de viata din regiunea respectiva.
A calatori prin lumea sandvisurilor este, intr-un fel, ca si cum ai calatori prin lume. Haideti sa facem o excursie gurmanda in lumea ingredientelor pentru sandvisuri, poate e si o inspiratie pentru o masa viitoare.
Bocadillo de jamón Ibérico, Spania
Exista sandvisuri cu sunca banale, iar apoi exista acest sandvis care foloseste unul dintre cele mai fine tipuri de jamón din lume — jamón Ibérico de la porci hraniti cu ghinde. Felii subtiri pe paine crustata, unse cu ulei de masline extravirgin. Se pot adauga rosii si branza, dar sunca ramane vedeta.Simplu si delicios, vedeta aici este pretiosul jamón Ibérico al Spaniei, feliat subtire si asezat pe paine crustata, unsa cu ulei de masline extravirgin. Se pot adauga rosii proaspete si branza.

Bánh mì, Vietnam
Rece, crocant si delicios — bánh mì vietnamez a devenit o senzatie globala. Mostenire culinara a colonialismului francez, bagheta a fost reinterpretata de vietnamezi dupa propriul gust.
Versiunea clasica este pe baza de porc, cu chả lụa (rulada vietnameza de porc), morcov murat, daikon murat, coriandru, maioneza si alte ingrediente. Exista si variante cu tofu sau pui cu lemongrass.
Torta ahogada, Mexic
Acest sandvis „inecat” este cel mai popular street food din Guadalajara. Carnea de porc tocata este introdusa intr-o paine crustata (influenta franceza din anii 1860), apoi „inecata” intr-un sos rosu picant — traditie nascuta dintr-un accident in care un sandvis a cazut in sos.
Tramezzino, Italia
Originar din Torino, devenit celebra gustare de pranz in Venetia. Triunghiuri de paine alba in stil englezesc, umplute generos cu masline si ton, oua fierte, legume sau prosciutto crocant cu trufe.
Shawarma, Orientul Mijlociu, unul dintre cele mai indragite sandvisuri si din Romania
Numele vine din cuvantul arab pentru „a se roti”. Carnea (pui, miel sau vita) este gatita pe un rotisor vertical, taiata subtire si servita in lipie, cu rosii, ceapa, patrunjel, tahini sau sos picant. Variantele s-au raspandit in Grecia (gyros) si Germania (döner kebab).

Pambazo, Mexic
Un sandvis plin ochi: paine inmuiata in sos de guajillo, cartofi si chorizo mexican, peste care se pun salata, branza si smantana.
Muffaletta, New Orleans, SUA
Creat de imigrantii italieni. Paine rotunda siciliana cu susan, umpluta cu masline tocate, salam Genova, sunca si branzeturi (Swiss, provolone).
Chivito, Uruguay
Desi se traduce „caprita”, nu contine carne de capra. E un sandvis decadent cu steak subtire, sunca, bacon, salata verde, maioneza, mozzarella topita si un ou prajit deasupra.

Pan bagnat, Franta
Specialitate din Nice, asemanatoare cu salade Niçoise. Paine rustica umpluta cu legume crude, ansoa, masline, ou fiert, ton si mult ulei de masline.
Smørrebrød, Danemarca
Sandvis deschis, pe paine de secara. Toppingurile variaza de la hering murat la creveti roz, oua fierte sau roast beef. Aspectul este esential — la fel de frumos pe cat e de gustos.
Spatlo (Kota), Africa de Sud
Un sfert de paine scobita si umpluta cu cartofi prajiti, branza, bacon, polony, carnati tip rusesc, sos picant din mango verde si uneori ou prajit.

Montreal smoked meat, Canada
Brisket afumat si brazdat cu condimente, servit pe paine de secara cu mustar galben.
Po’boy, New Orleans, SUA
Sandvis creat pentru vatmanii aflati in greva in 1929. Paine franceza umpluta cu stridii prajite (sau creveti / carne), maioneza, salata, rosii si muraturi.

Fricassé, Tunisia
Chifla prajita, umpluta cu amestec de ton, cartofi, ou fiert, plus masline, lamaie conservata si harissa.
Sandvis cubanez, Cuba/SUA
Sunca fiarta, porc fript, muraturi, mustar, branza Swiss — presat intre felii de paine cubaneza. Exista varianta cu salam la Tampa.
Sandvis cu castraveti, Regatul Unit
Clasic al ceaiului de dupa-amiaza. Paine moale fara coaja, castraveti foarte subtiri, unt, piper fin si eventual marar.
Chip butty, Regatul Unit
Total opusul elegantei: paine alba unsa cu unt, umpluta cu cartofi prajiti. Condimente optionale: ketchup, otet, maioneza.

Katsu sando, Japonia
Cotlet de porc pane (tonkatsu) in paine moale japoneza (shokupan), cu varza. Exista si versiuni cu pui sau ou (tamago).
Reuben, SUA
Corned beef, varza murata, branza Swiss si dressing Thousand Island, pe paine de secara.
Croque monsieur / madame, Franta
Paine alba cu sunca si emmental, prajita in unt. Varianta „madame” are un ou prajit deasupra.
Philly cheesesteak, Philadelphia, SUA
Friptura subtire de ribeye cu provolone topit si ardei/ceapa sotate, in chifla hoagie.
Broodje haring, Tarile de Jos
Paine crocanta cu hering sarat, ceapa tocata si uneori castraveti murati. Servit rece.
Falafel pita, Orientul Mijlociu
Bile crocante de falafel in lipie pufoasa, cu salata, rosii, tahini, chili sau hummus.

Choripán, Argentina
Carnati la gratar cu chimichurri si mustar, in paine. Popular la asados, meciuri si street food.
Lobster roll, New England, SUA
Bucati mari de homar aburite si amestecate cu lamaie, maioneza si ierburi, intr-o chifla tip hot dog.