Skip to content

A fost anuntata tema pentru MET Gala 2020. Meryl Streep si Emma Stone, gazde ale ceremoniei alaturi de Anna Wintour

“About Time: Fashion and Duration” – „Despre timp: moda si durata” este tema MET Gala 2020, evenimentul care va avea loc in prima zi de luni din mai a anului 2020 (4 mai)si va reuni cele mai mari nume din lumea modei.

Pe langa Anna Wintour, redactorul sef al revistei Vogue SUA, gazdele MET Gala de anul viitor vor fi directorul artistic de la Louis Vuitton, Nicolas Ghesquiere, actorul si compozitorul Lin-Manuel Miranda, actritele Emma Stone si Meryl Streep. 

Va fi pentru prima oara cand Meryl Streep va pasi pe covorul rosu al evenimentului. 

Motivul pentru care Streep este gazda in 2020 este rolul exceptional pe care l-a jucat in filmul „The Hours” lansat in 2002, acesta fiind unul dintre punctele de inspiratie pentru editia din acest an.

Implicarea lui Nicolas Ghesquiere se explica prin faptul ca Louis Vuitton este sponsorul principal al expozitiei care va fi lansata in seara galei si va fi deschisa pana pe 7 septembrie 2020.

Emma Stone a fost inclusa in lista amfitrionilor MET Gala deoarece este unul dintre ambasadorii globali Louis Vuitton inca din toamna anului 2017.

150 de ani de MET si 160 de piese vestimentare.

2020 este un an de sarbatoare pentru Muzeul de Arta Metropolitana din New York. Institutia va sarbatori 150 de ani de la deschidere printr-o serie de expozitii si evenimente speciale menite sa scoata la iveala piesele detinute de muzeu si stocate in arhivele din Manhattan din 1870 pana astazi.

Andrew Bolton este curatorul anual al expozitiei pentru Institutul de Costume Anna Wintour al carei punct de pornire este Gala MET – 7 mai 2020. Showul va include 160 de piese vestimentare, 70% dintre ele vor fi scoase din arhiva muzeului iar 30% vor fi alese din arhivele designerilor contemporani.

Despre tema aleasa, Bolton a declarat ca: „Moda este conectata cu timpul, nu poate fi stearsa din amintire. Nu doar ca reflecta si reprezinta spiritul vremurilor, dar se schimba si se dezvolta odata cu trecerea timpului.” 

Tema MET Gala 2020 este inspirata de Virginia Woolf si de filosoful francez Henri Bergson. 

Inspiratia pentru noua expozitie de costume pregatita de MET a venit dintr-o scena din filmul Orlando din 1992, scenariul fiind bazat pe nuvela cu acelasi nume scrisa de Virginia Woolf. Este vorba despre partea in care Tilda Swinton intra intr-un labirint imbracata intr-o rochie frantuzeasca din secolul al XVIII-lea si, in timp ce merge, se schimba in haine de la mijlocul secolului al XIX-lea pana ajunge in 1850 in Anglia.

Virginia Woolf va fi naratorul indirect al evenimentului „About time: fashion and duration”, citate din „Orlando”, „Mrs. Dalloway” si „To the lighthouse” vor fi regasite pe parcursul expozitiei.

Scriitorul Michael Cunningham, castigatorul Premiului Pulitzer pentru nuvela „The Hours” inspirata din „Mrs. Dalloway” va contribui la catalogul expozitie cu o nuvela scrisa special pentru MET. Influenta filosoful francez Henri Bergson asupra legaturii dintre moda si timp vine din conceptul acestuia de „La Duree”, despre timpul care curge, acumuleaza si este indivizibil.

Expozitia va fi impartita in negru si alb-color. Partea cu costume negre va urmari cronologic evolutia modei iar cealalta parte va urma structura filmului Orlando. 

Anna Wintour hotaraste lista invitatilor in cea mai spectaculoasa seara din lumea modei. Dress code-ul este mai ambiguu ca niciodata.

Dress code-ul si vernisajul MET Gala 2020 vor fi mai abstracte decat expozitia din 2019 care i-a lasat pe multi nedumeriti: „Camp: notes on fashion”. Cuvantul „camp” este atat de strans legat de o parte specifica a culturii americane incat nu exista traducere in alte limbi pentru el. Pentru Gala MET 2020, dress code-ul este TIMPUL. Ar putea fi o rochie atemporala sau o creatie inspirata de Salvador Dali si tablouri cu ceasuri care se scurg. Sau orice este legat de scurgerea timpului.

Exista sute de zvonuri legate de felul in care sunt alesi invitatii pentru cea mai spectaculoasa seara din lumea modei, insa Anna Wintour decide lista celor care au voie sa intre pe covorul rosu, sa ia loc la cina speciala si la evenimentul care costa peste 3,5 milioane de dolari in fiecare an. Un bilet la Gala MET costa intre 30.000 si 50.000 de dolari. O masa rezervata pentru invitatii aprobati de Wintour costa intre 275.000 si 500.000 de dolari. 

In anul 2015, compania Yahoo a platit 3 milioane de dolari pentru doua mese, de fapt mecanismul invitatilor functioneaza astfel: mogulii din lumea modei cumpara majoritatea biletelor si invita vedetele sa stea la masa lor si sa le poarte creatiile. Banii stransi din bilete si donatii sunt folositi pentru a sprijini Institutul de Costume din cadrul MET care ii poarta numele Annei Wintour din 2014, redactorul sef de la Vogue reusind sa aduca peste 180 de milioane de dolari pentru muzeu.

Citește în continuare