Skip to content

A incetat din viata profesoara si regizoarea Sanda Manu. Avea 90 de ani

A incetat din viata regizoarea Sanda Manu, un pedagog exceptional care si-a dedicat intreaga viata, descoperirii si sustinerii tinerilor actori.

A fost profesoara la UNATC, a montat in paralel spectacole de teatru la Teatrul Mic si, in ultima parte a vietii domniei sale a sustinut deschis festivalurile de teatru independent si companiile independente de teatru.

Ultima montare ca regizor a fost la Teatrul Metropolis din Bucuresti, Vocea umana de Jean Cocteau, cu Oana Pellea protagonista.

Actrita a fost prima care a anuntat decesul doamnei Manu in spatiul public, scriind pe facebook “Sanda …Un bici cu varful muiat in iubire. A invatat generatii la rand rigoare si emotie, inteligenta actului scenic, bunul-simt pe scena si bunul-simt in viata, eleganta, clasa, rasa pe care trebuie sa le aiba un actor. Ne-a fost patru ani mama, tata, profesoara, mentor, dusman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal.”

Sanda Manu s-a nascut in anul 1933 intr-o familie de artisti, tatal domnisiei sale fiind actorul Ion Manu. A absolvit cursurile Facultatii de Regie a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, fiind colega, printre altii, cu regizorul Radu Penciulescu.

Dupa absolvirea facultatii, a lucrat ca regizor de teatru si de televiziune si profesor universitar la IATC, devenit dupa 1989, ATF, mai apoi, UATC si, in fine, UNATC.

In ultima parte a carierei universitare a fost profesoara la Facultatea de Teatru a Universitatii Spiru Haret,la o catedra unde mai erau profesori Lucia Muresan, Constantin Codrescu, Margareta Pogonat, Vlad Radescu. 

A regizat peste 120 de spectacole de teatru si de televiziune, atat in tara cat si in strainainate ( Germania si S.U.A.), efectuand turnee in strainatate, la Belgrad, Varsovia, Moscova, Riga si Berlin.

A fost distinsa cu Premiul de Excelenta al UNITER 1992, dar si cu Premiul pentru Intreaga activitate tot la UNITER in 2008, si cu Premiul Festivalului de Comedie de la Galati 2003 pentru regia spectacolului „Bolnavul inchipuit” (de Moliere) de la Teatrul National din Cluj. Un alt spectacol longeviv si de mare succes, cu premiera in 2003, este „Cum iubeste cealalta jumatate” de la Teatrul Mic din Bucuresti. A coloaborat indeaproape cu Teatrul Bulandra unde a montat „Luna dezmostenitilor“(1983), „Ferma“ (1975) sau „Mincinosul“ (1972).

In 2011 a montat pentru Teatrul Metropolis din Bucuresti textul lui Jean Cocteau, „Vocea umana” cu Oana Pellea ca protagonista.

Este, incepand cu 2009, Doctor Honoris Causa al UNATC si dupa 1995 a fost, pe durata unui mandat de 4 ani, vicepresedinte al UNITER. 

A fost casatorita cu regretatul Stefan Tapalaga, cu care are un copil, Irina. 

Citește în continuare