Skip to content

In aceasta seara a incetat din viata actorul Vladimir Gaitan. Avea 73 de ani. „Vad foarte multi tineri, teatrul nu moare.”

Vladimir Gaitan s-a nascut la 2 februarie 1947, la Suceava. A absolvit in 1970 Institutul de arta Teatrala si Cinematografica, sectia Actorie, clasa prof. George Carabin si Elena Negreanu.

Era unul dintre actorii din vechea generatie care nu accepta ca tinerii actori sa aiba atitudine politica si spunea ca se dilueaza meseria prin numarul mare de actori care ies anual din facultatile de profl.

“Inainte, se intâmpla o selectie extraordinara la teatru. La Institut, in promotia mea, am fost 19 elevi pe an, impartiti câte 6-7 la niste mari maestri. Eu am avut sansa sa fiu  la maestrul Beligan si la Elena Negreanu. Altii au avut sansa la Fintesteanu, sef de catedra era Dem Radulescu. Erau niste mari, mari actori.

Acum, ies 300-400 pe an. E normal, teatrele nu au unde sa-i angajeze, ca nu au unde. Ce sa faci cu 300 de actori? “

In ultima vreme mai putea fi vazut doar in Revizorul la Teatrul de comedie, “Sala in care eu joc teatru de comedie este arhiplina. Au aparut si foarte multe sali de spectacol cu un numar mic de spectatori, dar lumea se duce, are nevoie de aceasta poveste care se intâmpla acolo, pe scândura.”

A debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a jucat in ”Mutter Courage” de Bertholt Brecht (1972), ”Trei surori” de A.P. Cehov (1975), ”12 oameni furiosi” de Reginald Rose (1977), ”Cinema” de Jean Anouilh (1979), ”Pierrot” de Moliere (1980), ”Turnul de fildes” de Viktor Rozov (1981).

Dupa 1990, a jucat aici in piese precum ”Amphitrion” de Moliere, ”Fuga” de Mihail Burgakov, ”Anna Karenina” de L.N. Tolstoi, ”…escu” de Tudor Musatescu, ”Poker” de Adrian Lustig, ”Soare pentru doi” de Pierre Sauvil, ”Revizorul” de N.V. Gogol, ”Pescarusul” de A.P. Cehov. A fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti (1994-1996).

De asemenea, a jucat si pe scena Teatrului ”Nottara”, in piese precum ”Intâlnire la Sunles” de Jean Anouilh, regia Geo Saizescu (1994), ”Ingeri in America” de Tony Kushner, regia Theodor Cristian Popescu (1998). In 2001 a devenit director al Teatrului ”Nottara” (13 februarie-20 iunie).

A debutat in cinematografie in 1969, in perioada studentiei, in filmul ”Reconstituirea”, in regia lui Lucian Pintilie.

Pentru Vladimir Gaitan, „sansa” a fost cea care a facut ca el sa joace in filmul lui Lucian Pintilie. „Se vorbeste despre talent si geniu, dar eu am sa pledez pentru ideea de sansa. Joaca un rol urias in viata unui actor”, spunea actorul in iulie 2018 la o proiectie-eveniment a filmului. .

A fost unul dintre actorii fetis ai regizorului Sergiu Nicolaescu care l-a distribuit in majoritatea filmelor sale de la Zile fierbinti” (1975) la  ”Ultima noapte de dragoste” (1979) sau ”Duelul” (1981) pana la ”Noi, cei din linia intâi” (1985), ”’Mircea” (1988), ”Coroana de foc (1990), ”Oglinda – Inceputul adevarului” (1993), sau ”Poker” (2010).

“Lucrurile de calitate sunt dorite si iubite de spectatori si reactia salii este exceptionala. Sunt incântat ca vad foarte multi tineri, e o nota buna. Teatrul nu moare.” Vladimir Gaitan

Citește în continuare