Skip to content

Ada Kaleh – Kings & Queen of Generation Boiler Room @ Colectiv

 Pe 2 noiembrie, RBMA prezinta evenimentul toamnei la Colectiv, noaptea generatiei Boiler Room, un fel de bal de absolvire dat de Ada Kaleh aka Alexandra Pirici impreuna cu colegii de Academie si alti invitati din creme de la creme a muzicii electronice romanesti.

Sunt artistii unei noi generatii care reuseste, poate pentru prima data in istorie, sa se exprime la fel de bine in cel putin doua medii artistice, folosind limbaje diferite. Si nu va ganditi la ceva abstract, nu, pentru ca acesti tipi crescuti de Youtube si Boiler Room, Ableton si Internet 2.0 (si, desigur, ceva facultati, mastere sau studii DIY), si-au acordat instrumentele si sensibilitatile la propriul lor puls, care suna al naibii de bine, de intelectual si de visceral in acelasi timp.
 
Pe scurt, daca, in regatul unit al muzicii electronice – unde suntem mai conectati ca niciodata la chiar pulsul viitorului, reinventat din franturi de trecut-prezent si din colaje de identitati artistice remixate si multiplicate intr-un joc de oglinzi in care realul devine din ce in ce mai virtual – ar exista un bal dat in cinstea acestor noi cavaleri ai explorarii sunetului de catre omul augmentat de tehnologie, Alexandra Pirici aka Ada Kaleh ar trebui sa fie gazda de onoare, Throwing Snw si Astroboyz, colegii ei de Academie, maestrii de ceremonie, iar invitatii alesi unul si unul din crema anului care trece. De aceea evenimentul se cheama cum se cheama, o lanseaza oficial in Romania pe Ada Kaleh, e in noiembrie si sigur nu va fi ultimul bal (de gen:)
 
Mai sofisticati, mai talentati, mai conectati, artistii care o vor seconda pe Alexandra Pirici/Ada Kaleh in aceasta seara, in nici o ordine particulara, sustin cu brio noul trend, fie ca ofera o viziune proprie a ceea ce ar trebui productia si versiunea live a muzicii electronice de azi, fie ca aduc o varianta originala si irezistibila a melanjului de piese rare, referinte reverentioase la clasici si sonoritati care vin din cele mai fierbinti zone ale muzicii de dans contemporane.
 
ADA KALEH (RO)
Biografia proiectului Ada Kaleh s-a tesut rapid in textura muzicii globale: la putin timp dupa lansarea acestuia intr-un cerc restrans de prieteni, Alexandra Pirici a debutat live direct la New York. Serios-neserios (pagina contului de FB se numeste Ada Kaleh with Beard), proiectul sau este o explozie de pop electronic deconstruit in forta de o artista care a luat-o sistematic pe langa cararile batatorite ale productiei de muzica de gen. Alexandra reuseste sa faca atat boxele cat si spiritul sa vibreze, cu versurile si vocea ei alien like descoperind o alta persona decat cea cunoscuta publicului pentru performance-urile in care socialul se intalneste cu politicul, iar arta monumentala si clasicizanta cu ironia, auto-ironia si cultura urbana.
 
THROWING SNOW (UK)
Ross Tones aka Throwing Snow a absolvit in 2013, dupa ce in 2012 si-a lansat primele doua materiale discografice, EP-urile Clamor si Aspera, la noul sau label Snowfall. Se poate lauda cu aprecierea unora ca Thom Yorke sau Giles Peterson pentru crearea si explorarea unor peisaje sonore vibrante, stranii si in acelasi timp reconfortante. Combina faimliarul si nefamiliarul in muzica pe care o produce, folosind mult field recording, elemente de folk, world music si electronica, la care adauga esenta emotionala estrasa din stiluri apuse. Cand nu creeaza genul de trackuri de club care fac barurile sa vibreze, mixeza ca DJ, isi conduce propriul label si lucreaza la una din cele mai solicitate agentii de consultanta in muzica din Soho. Unul din lucrurile pe care acest fost student in astro-fizica le intelege mai bine decat multi altii este ca desi un cantec este o borna care trimite atat inainte cat si inapoi, cautarea continua la infinit.
 
ASTROBOYZ (ES)
Pentru ca tot am mentionat mai devreme domeniul astro-fizicii, urmatorul pe lista este un inginer de sunet din Galicia, coleg de Academie cu Ada Kaleh si Throwing Snow, care s-a mutat in metropola Barcelonei acum cativa ani si care poarta numele Astroboyz. Original un punk rocker, Alexandre si-a inceput proiectul Astroboyz in 2007 si a lansat pe Internet diverse piese pana sa ajunga sa se combine cu Struments Records pentru primul sau 12”, Pianobatacazoo. Astroboyz are un fetish special pentru soundtrackurile de film, a studiat compozitia de film la Universitatea de Muzica din Barcelona, si este un multi-instrumentist care a absorbit mai mult decat influentele obisnuite, astfel incat trackurile sale cu linii de bass tropical programat si sintetic sunt abil insotite de orchestratii si aranjamente subtile. Daca ai visat vreodata cu ochii deschisi la un viitor apocaliptic in care robotii se lupta cu robotii, fii convins ca arheologii de maine vor sustine ca Astroboyz a prevazut demult totul, cu singura diferenta ca profetiile lui au forma trackurilor si pot fi dansate. 
 
GERD JANSON (DE)
Gerd Janson este unul din cei mai iubiti membri ai echipei, un DJ inzestrat cu capacitatea de a dezgropa raritati  care fac soldurile sa fie zguduite de cutremure iar sprancenele iubitorilor de muzica sa se arcuiasca in extaz. Fost un scriitor frecvent pentru revistele Groove si reviste Spex, Gerd Janson poate fi gasit deseori in juice barurile din aeroporturi, ca parte a circuitului DJ-ilor internationali. Iar asta mai ales atunci cand nu scoate releasuri semnate de Move D, Radio Slave, Tensnake si altii asemenea la propriul sau label Running Back.  
 
ARME (RO)
Vara asta, doi bro romani, Brobert si Brogdan, cunoscuti publicului pentru proiectele Arapaima si EMPT, au fuzionat pentru a crea un proiect de live house/garage care are misiunea de a explora un teritoriu salbatic si totodata solar, in care se intalnesc percutii puternice si voci care aluneca deasupra unor linii de bass ce fac paharele de pe bar sa danseze. Muzica lor e un citat (auto)ironic din clasici, si o referinta la zone acute contemporane ca Jersey house sau ballroom house. Nu degeaba EP-ul lor de debut, lansat la 6 luni dupa crearea proiectului, poarta numele de Indian Summer.
 
VILLΛGE (RO)
Tipul de mutant clasic activind cu succes pe frontul vizual si ulterior pe cel audio, ViLLΛGE s-a ocupat multa vreme cu partea vizuala a eventurilor puse la cale de cel mai viguros si coerent concept autohton de music label, brand event, net radio, music promoter, care se cheama Origami Sound. A fost inevitabil sa nu se apuce si el de muzica, iar cand a facut-o s-a dovedit ca a gasit reteta perfecta a pieselor care agata irezistibil publicul, cu o combinatie unica de chimie intre R&B, future beats, voci alterate si alte elemente particulare ce au facut din el copilul teribil al bass music locale. 
 
Andrei Argaetic va pune muzica live pentru prima oara pentru un public mai numeros si si-a propus sa ne impresioneze si sa reuseasca sa ne poarte printr-o calatorie muzicala cat mai apropiata de cele la care a fost el prezent. Argaetic va crea un performance special alaturi de Goldie, o tanara artista cu studii muzicale de pian si flaut.
Va asteptam la Colectiv, pe 2 noiembrie!
 

Citește în continuare