Skip to content

Doua premiere ale teatrelor independente in weekend: „Aici Moscova”(regia Catinca Draganescu) la unteatru si „N-am vazut nimic” (regia Mara Oprea) la Teatrul Arte dell’Anima

Desi avem in continuare restrictii, iar in salile de teatru se intra cu o capacitate redusa la 50% si doar public care se prezinta cu dovada vaccinarii sau a trecerii prin boala de curand, stagiunea curenta a teatrelor bucurestene prezinta alte doua premiere in aceasta saptamana.

unteatru pune in scena pe 28 si 29 octombrie „Aici Moscova”, noua productie multimedia semnata de Catinca Draganescu, dupa textul autoarei contemporane Iulia Pospelova, in traducerea Ralucai Radulescu, unde personajul centrual este fiica lui Stalin.

Aici Moscova dinamiteaza ideea de adevar unic si propune spectatorilor o experienta teatral – cinematica intensa, in care aparatul de filmat devine personaj principal, iar reconstituirea adevarului, un puzzle de rezolvat individual. Subiectul, o cronica insolita a vietii si mortii lui Stalin din perspectiva fiicei lui, implica atat un salt in trecut, cat si lucrul cu un univers magic al memoriei afective.

Actorii Nicoleta Lefter, Alex Calin, Liviu Romanescu si Razvan Rotaru sunt protagonistii spectacolului care ii va pune pe spectatori fata in fata cu un proces sensibil atat al trecutului, cat si al prezentului.

Spectacolul ia forma unei instalatii multimedia care combina materialul pre-filmat cu proiectia live din scena. Imaginea elementelor video care vor anima scenografia realizata de Gabi Albu ii apartine cineastei Carmen Tofeni, iar montajul poarta semnatura lui Bogdan Giurca. Simona Deaconescu s-a ocupat de creatia cinematica si miscarea scenica din spectacol, iar design-ul de lumini a fost realizat de Alexandru Medveghi si Dragos Margineanu.

Primele reprezentatii ale spectacolului montat la unteatru, in parteneriat cu CINETic, vor avea loc joi, pe 28 octombrie, de la ora 19:00, si vineri, pe 29 octombrie, de la ora 20:00. Biletele de acces sunt disponibile pe www.unteatru.ro.

Pe 30 octombrie, de la orele 20:00, Teatrul Arte dell’Anima prezinta spectacolul de teatru „N-am vazut nimic” de Andreea Tanase, regia Mara Oprea, online, pe platforma Zoom, dar si fizic, si prezinta un subiect legat de tinerii si adolescentii care pot sa ceara ajutor de specialitate atunci cand se confrunta cu stari de anxietate si depresie.

Spectacolul spune povestea a cinci prieteni care se apropie printr-un joc aparent inofensiv. Lucrurile scapa de sub control, iar viata lor se schimba in momentul in care se lovesc de un eveniment tragic. Prin abordarea unor teme actuale precum depresia, anxietatea si efectele acestora, se contureaza un spectacol care vorbeste despre emotiile, gandurile si problemele adolescentilor din ziua de azi.

Textul are la baza marturii reale ale tinerilor si adolescentilor ce s-au confruntat cu stari de depresie si anxietate, iar la finalul fiecarei reprezentatii, va avea loc o discutie aplicata cu echipa artistica implicata si psihologul Carmen Busi, pe tema „Depresia si anxietatea la adolescenti”.

Din distributie fac parte doar adolescenti, Lexi, 18 ani – Daria Pentelie, Toma, 18 ani – Eduard Chimac, Ami, 16 ani – Reka Kovacs, Marius, 18 ani – Vlad Linta si Ela, 18 ani – Maruca Baiasu.

Spectacolul are premiera la Teatrul Excelsior (30-31 octombrie, ora 20.00), apoi la Teatrul Nottara (4 noiembrie, ora 19.00) si in trei licee din tara. Intrarea este libera, pe baza de rezervare in prealabil aici: https://forms.gle/xNYSQeqiKwqhdj6K9

Citește în continuare