Skip to content

Regizorii Alexandru Dabija si Leta Popescu coordoneaza editia de anul acesta a Galei HOP. Tema pentru actorii la inceput de drum este „Prezenta actorului”

Editia de anul acesta a Galei Tanarului Actor HOP va avea preselectia in doua sesiuni, la alegerea candidatilor, 9-11 mai si 13-15 iulie 2023, iar tema aleasa este „Prezenta actorului”.

Evenimentul este coordonat artistic de regizorii Alexandru Dabija si Leta Popescu, care urmaresc relatia dintre actor si mijloacele tehnice cautand echilibrul dintre specificul teatrului si instrumentele digitale.

„Prezenta tehnologiei in mediul teatral a fost mai puternica in ultimii ani pandemici ceea ce ne face sa tragem linie si sa vedem cum ajunge tehnologia sa potenteze arta actorului. Momentul scenic trebuie sa contina utilizarea de catre actori a tehnologiei: camere video, telefoane, microfoane, proiectii, efecte de sunet, de lumina etc. Participantii au libertatea de a decide daca folosesc text sau creeaza momente non-verbale, iar in cazul alegerii textelor au libertate totala. (…) Anul acesta urmarim capacitatea creatoare a actorului fara niciun tip de ingradire, provocandu-l sa foloseasca tehnologia pentru a-si evidentia calitatile actoricesti”, mentioneaza reprezentantii UNITER, organizatorii evenimentului.

Genul momentului artistic, de la performance la monolog antic, este, din nou, la alegerea candidatului.

Pentru preselectie, cei interesati sunt invitati sa prezinte un moment de 3-5 minute (sectiunea individual) si de 10-15 minute (sectiunea grup, componenta grupului nu va depasi 10 participanti). Preselectia pentru Gala Tanarului Actor HOP a inceput deja, dosarele de candidatura avand limita de inscriere pana la 30 aprilie 2023, toate detaliile fiind disponibile aici.

De-a lungul anilor Gala Hop a fost o rampa de lansare pentru multi tineri actori care, odata premiati aici, au intrat in atentia teatrelor pentru angajare.

Anul trecut, editia aniversara de 25 de ani a fost dedicata musicalului si s-a aflat sub directia artistica a coregrafului si regizorului Razvan Mazilu.

La editia cu numarul 25, Urban.ro  a povestit cu o parte dintre participantii la Gala HOP despre meseria de actor si provocarile unui musical.

Premiile acordate au fost Premiul „STEFAN IORDACHE” – Marele Premiu al Galei Tanarului Actor HOP, acordat actritei LAURA GABRIELA OANA, pentru „Doamnelor de la Brunch” din musicalul Company (Sectiunea Individual) si pentru „(inca un) Musical!” (Sectiunea Grup), Premiul pentru Cea mai Buna Actrita, sectiunea individual, acordat actritei MARIA GROSU pentru „Zuza din 14G”, Premiul „CORNEL TODEA”  – Premiul pentru Cea mai Buna Trupa de Actori, primit de catre trupa spectacolului „(inca un) Musical!”, cu ANDREI DUTU, DRAGOS IONITA si LAURA GABRIELA OANA si Premiul „SICA ALEXANDRESCU”– Premiul special al juriului, acordat actritei CRISTINA DANU pentru „Sexy” din musicalul Mean Girls (Sectiunea Individual) si pentru „There’s Gotta be Something Better Than This!” din musicalul Sweet Charity (Sectiunea Grup).

Premiile gazduite – Premiul pentru prestanta, rostire scenica si expresie corporala a fost castigat de TUDOR GRATIAN MANEA, iar premiul 1/10 pentru FILM la TIFF” a fost acordat actritei SARA PONGRAC.

La aceasta editie, publicul a votat ca cea mai buna actrita pe GABRIELA PORUMBACU, cel mai bun actor pe ROBERT AGAPE, cea mai buna trupa de actori – spectacolul spectacolul „Te iubesc, dar nu pe tine”, regia Vlad Salbatecu, cu: EDUARD CRUCIANU, ANDREI MARGINEANU, MIHAI ANDREI PLESA, SARA PONGRAC si PAUL STEFAN TONCA.

Citește în continuare