Skip to content

Un aliment subestimat: feniculul. Este o sursa importanta de vitamine care ajuta metabolismul, protejeaza celulele, dezvolta oasele si lupta impotriva inflamatiilor.

In lumea antica, romanii, grecii si egiptenii foloseau feniculul ca parte a ceremoniilor lor. Acesta servea drept simbol al bunastarii si al placerii.

De asemenea, a fost apreciat pentru capacitatea sa de a calma afectiunile digestive timp de mii de ani. Astazi, aceasta leguma populara continua sa fie una dintre cele mai utilizate plante medicinale. Uleiul esential de fenicul si toate partile plantei sunt folosite pentru gatit, copt si ca medicament pentru mai mult de 40 de tipuri de afectiuni.

Cu proprietatile sale antiinflamatorii, antimicrobiene, antivirale, antitumorale si antispastice, doar pentru a numi doar cateva, este evident de ce feniculul a fost privit ca o planta valoroasa de mii de ani.

Bulbul proaspat de fenicul este o sursa buna de vitamina C, o vitamina solubila in apa, esentiala pentru sanatatea imunitara, repararea tesuturilor si sinteza colagenului

Vitamina C actioneaza, de asemenea, ca un antioxidant puternic in organism, protejand impotriva daunelor celulare cauzate de moleculele instabile numite radicali liberi.

Atat bulbul, cat si semintele contin mineralul mangan, care este important pentru activarea enzimelor, metabolism, protectie celulara, dezvoltarea oaselor, reglarea zaharului din sange si vindecarea ranilor

In afara de mangan, feniculul si semintele sale contin si alte minerale vitale pentru sanatatea oaselor, inclusiv potasiu, magneziu si calciu.

Poate ca cele mai impresionante beneficii ale feniculului si ale semintelor de fenicul provin din antioxidantii si compusii puternici ai plantelor pe care le contin.

S-a demonstrat ca uleiul esential al plantei contine peste 87 de compusi volatili, inclusiv antioxidantii polifenoli acidul rosmarinic, acidul clorogenic, quercetina si apigenina.

Antioxidantii polifenoli sunt agenti antiinflamatori puternici care au efecte puternice asupra sanatatii dumneavoastra.

Studiile sugereaza ca persoanele care urmeaza diete bogate in acesti antioxidanti au un risc mai mic de afectiuni cronice, cum ar fi bolile de inima, obezitatea, cancerul, bolile neurologice si diabetul de tip 2.

Mai mult, in semintele de fenicul au fost identificati peste 28 de compusi, printre care anetolul, fenchona, metil chavicolul si limonenul.

Semintele de fenicul pot suprima pofta de mancare

Semintele de fenicul nu numai ca pot adauga profunzime si aroma retetelor tale, dar ajuta si la reducerea poftei de mancare.

Anetolul, o componenta majora a uleiului esential de fenicul, ar putea sta in spatele calitatilor de suprimare a poftei de mancare ale plantei.

Poate fi benefic pentru sanatatea inimii

Consumul de fenicul si semintele sale poate fi benefic pentru sanatatea inimii in mai multe moduri, deoarece sunt pline de fibre – un nutrient care s-a demonstrat ca reduce anumiti factori de risc pentru bolile de inima, cum ar fi colesterolul ridicat.

Beneficiile pentru sanatate ale feniculului care sunt sustinute de cercetari includ capacitatea sa de a stimula sanatatea cardiovasculara, de a va imbunatati pielea, de a ajuta digestia, de a creste satietatea, de a ameliora colicile la sugari, de a preveni cancerul, de a imbunatati sanatatea ochilor si de a usura simptomele menopauzei.

Il puteti integra in salate cu castravete, masline, parmezan, nuci si veti avea un parfum si o aroma delicioasa. Sau il puteti taia in sferturi si pune la cuptor cu putin ulei de masline si este o garniture delicioasa si plina de vitamine.  De asemenea, poate fi introdus in smoothie sau pus la cuptor cu carnea de vita ca o garnitura dulce la o friptura delicioasa

IModel Release: no

Citește în continuare