Skip to content

“All of Us Strangers”, unul dintre cele mai frumoase filme ale anului, de maine pe Disney+. Povestea arata cum ar fi, ca adult, sa-ti intalnesti parintii din copilarie. In distributie sunt Andrew Scott, Paul Mescal, Claire Foy si Jamie Bell.

Unul dintre cele mai frumoase filme lansate in ultimul an, „Straini cu totii” (All of Us Strangers), in regia lui Andrew Haigh va putea fi vizionat in Romania incepand de maine, 24 aprilie, doar pe Disney+. Din distributie fac parte patru dintre cei mai apreciati actori britanici si irlandezi ai momentului: Andrew Scott, Paul Mescal, Jamie Bell si Claire Foy.

Scenariul a fost adaptat de Andrew Haigh dupa romanul „Strangers” de Taichi Yamada si spune povestea tulburatoare a diferitelor tipuri de iubire, a pierderii celor dragi si a tot ceea ce se afla intre iubire si pierdere. Povestea a fost scrisa in 1987 si tradusa in engleza in 2003 iar Haigh i-a conferit o nota contemporana si personala: personajul principal este gay in ecranizarea produsa de Searchlight Pictures.

Potrivit lui Haigh: “Ideea centrala: ce s-ar intampla daca ti-ai reintalni parintii la mult timp dupa ce au plecat, doar ca acum au aceeasi varsta cu tine? Mi s-a parut o modalitate atat de emotionanta de a explora natura familiei.” 

Intr-o noapte, Adam (Andrew Scott) se intalneste in mod neasteptat cu vecinul sau misterios Harry (Paul Mescal in blocul sau din Londra, iar aceasta intamplare ii schimba complet de zi cu zi. Pe masura ce se dezvolta o relatie amoroasa intre ei, Adam devine preocupat de amintiri din trecut si se trezeste atras de orasul de suburbie in care a crescut si de casa copilariei in care parintii sai par sa traiasca, la fel ca in ziua in care au murit in urma cu 30 de ani.

In timp ce Adam si Harry exploreaza un nou tip de iubire, parintii lui Adam — jucati de Jamie Bell (Billy Elliot) si Claire Foy (The Crown) — revin pe neasteptate in viata lui sub forma unor momente aparent incredibile care ofera o tonalitate distinctiva filmului.

La baza, este vorba despre numeroasele straturi si texturi pe care le regasim in experienta umana. Iar textura a fost un aspect important pentru Andrew Haigh care a tinut sa filmeze pe pelicula de 35 mm pentru a reda senzatia unui vis avut in momentul de dinainte de a adormi, intr-un spatiu liminar. Astfel a explorat notiunea memoriei si modul in care anumite emotii pot activa anumite amintiri din trecut. Totodata, textura a fost o linie directoare si in privinta tactilitatii intense pe care filmul o reda in secventele de intimitate dintre Adam si Harry, care nu se bazeaza atat de mult pe senzualitate ci mai degraba pe o conexiune umana bazata pe apropiere fizica si atingeri.

Este un film bogat in tonuri de nostalgie, dorinta, atractie emotionala si sexuala dar si in note personale. Desi povestea nu a fost scrisa original de Haigh, filmarile pentru intalnirea dintre Adam si parintii lui au avut loc in casa in care a copilarit cineastul deoarece raspundea cerintelor sale: decorul specific anilor ’80 si ’90.

Haigh a declarat in numeroasele interviuri acordate pentru promovarea filmului ca si-a dorit sa se indeparteze de povestea traditionala cu fantome ale trecutului care bantuie un om din prezent. In schimb, a creat o intalnire cu substraturi psihologice, aproape metafizice, explorand diverse planuri temporale ale iubirii familiale dar si experienta unei generatii de homosexuali crescuti in anii ’80.

„Scenariul m-a dat imediat pe spate”, spune Scott, care joaca rolul principal al lui Adam. „Este incredibil de personal pentru Andrew Haigh, dar, la fel ca marii scenaristi, te face sa simti ca este personal pentru toata lumea, iar eu m-am simtit foarte atasat de el.”

„Este un concept atat de frumos”, continua Bell, care il interpreteaza pe tatal lui Adam: „Au mai fost si alte filme care s-au ocupat de viata de apoi, sau de pacalirea publicului sa creada ca oamenii sunt in viata cand nu sunt. Versiunile foarte reusite in acest sens au fost, de cele mai multe ori, intr-un spatiu de gen intens. Noi nu prea vedem aceste filme intr-un spatiu dramatic.”

„Adam tanjeste sa isi revada parintii, tanjeste sa fie cunoscut de ei”, spune Haigh. „Poate ca regasirea lor ii va aduce alinare si incheiere dupa pierderea teribila. Dar nu este o sarcina usoara, nostalgia poate ascunde adesea un alt adevar, iar parintii lui au fost un produs al timpului pe care l-au trait. De asemenea, Adam trebuie sa se confrunte cu fragilul sau simt al sinelui, afectat de faptul ca a crescut ca homosexual in anii ’80 si ’90. Doua traume poate, strans legate intre ele, care il impiedica sa-si gaseasca pacea.”

Este o poveste cathartica atat pentru personaje dar si pentru spectactori, este o postura in care poate multi s-au regasit in timpul unor sedinte de terapie cand au fost intrebati ce le-ar spune parintilor lor in copilarie daca li s-ar adresa cu mintea de adult.

Potrivit lui Haigh: “In multe privinte, filmul este despre cum integrezi durerea emotionala in viata ta. Acea durere nu va disparea niciodata, isi va gasi mereu o ascunzatoare, dar asta nu inseamna ca nu poti merge mai departe.”

“All of Us Strangers” a fost descris de multi critici de film drept o capodopera, fiind considerat cea mai mare ratare a listei nominalizarilor pentru premiile Oscar 2024.

Din pacate pentru Haigh si distributia lui impresionanta, filmul nu a avut bugetul de marketing necesar pentru a sustine prestatiile lui Scott, un maestru al scenei britanice, si Mescal, noua senzatie a marelui ecran, pentru premii importante. Insa succesul peliculei i-a adus 6 nominalizari la BAFTA, una la Globurile de Aur, includerea in clasamentul celor mai bune filme ale anului de catre National Board of Review din SUA (o onoare importanta) si un trofeu pentru cea mai buna prestatie de actorie a anului pentru Andrew Scott din partea National Society of Film Critics Awards din SUA (l-a invins pe Cillian Murphy, castigatorul Oscarului si Globului de Aur in aceeasi categorie).

Va invitam sa descoperiti povestea „Straini cu totii” pe Disney+. Daca va place filmul si doriti sa il vedeti pe marele ecran, in programul TIFF 2024 vor avea loc cel putin o proiectie a peliculei, detalii aici. Romanul „Straini”, de Taichi Yamada, aparut in colectia „Raftul Denisei”, va fi reeditat in luna mai, pentru a fi in librarii cand filmul va fi la TIFF.

Intre timp, pe Andrew Scott il puteti urmari pe Netflix in noul serial “Ripley” iar pe Paul Mescal il veti vedea in curand pe marile ecrane in rolul principal in “Gladiatorul 2”, in regia lui Ridley Scott. 

Citește în continuare