Skip to content

Doua actrite din Romania, protagoniste intr-un film inscris in cursa pentru premiile Oscar 2024. Anamaria Marinca si Alina Serban joaca in lungmetrajul care reprezinta Macedonia de Nord in competitia pentru cel mai bun film strain. 

Filmul „Housekeeping for Beginners”, al treilea lungmetraj al regizorului australo-macedonean Goran Stolevski, a fost selectat drept candidat al Macedoniei de Nord pentru premiile Oscar 2024. Filmul care este o coproductie intre Macedonia de Nord, Polonia, Croatia, Serbia si Kosovo a fost inscris in cursa pentru a fi nominalizat la Cel mai bun film international de lungmetraj.

Pentru Romania, vestea este una de mandrie deoarece distributia filmului este condusa de actritele de origine romana Anamaria Marinca si Alina Serban, alaturi de actrita macedoneana Sara Klimoska si actorul sarb Vladimir Tintor.

Filmul spunea povestea Ditei (Anamaria Marinca), o lesbiana care traieste in Macedonia de Nord (desi are alta nationalitate) si se trezeste ca trebuie sa creasca fiicele partenerei sale de viata, Suada (Alina Serban) cand aceasta moare.

Desi nu si-a dorit niciodata sa fie mama, circumstantele o forteaza pe Dita sa le ingrijeasca pe micuta Mia, care face numai prostii, si adolescenta rebela Vanessa. Intre cele trei prezente feminine incepe o lupta a orgoliilor pana cand vor fi fortate sa descopere adevaruri universale despre ce inseamna sa ai o familie si sa o pastrezi dar si importanta familiei pe care o alegi, spre deosebire de cea in care te nasti.

„Housekeeping for Beginners” a avut premiera mondiala in competitia Orizzonti a Festivalului de Film de la Venetia 2023, dedicata filmelor ce lanseaza noi trenduri estetice si expresive in spatiul cinematografic. Productia s-a bucurat de succes si a castigat premiul Queer Lion — acordat celui mai bun film cu tematica sau personaje gay din cadrul festivalului — si o Mentiune Speciala din partea Fondazione Fai Persona Lavoro Ambiente.

Istoria ne-a invatat ca la Festivalul de la Venetia sunt lansate filmele pe care studiourile americane le vizeaza pentru fi  inscrise la Oscar, iar aici s-au vazut pentru prima data „Nomadland”, „The Shape of Water” sau „Birdman”.  

Pe langa succesul de la Venetia, compania Focus Features a achizitionat drepturile de distributie ale filmului la nivel international dinainte de premiera mondiala. Este un semn foarte bun care va ajuta sansele lungmetrajului lui Goran Stolevski de a fi vizionat de potentialii votanti la Oscar.

Intr-o recenzie elogioasa publicata in Variety, jurnalistul Guy Lodge a descris distributia filmului ca fiind „superba si pe deplin capabila la posibilitatile amuzante si contradictorii ale scenariului lui Stolevski, jucand uneori la tonalitati diferite, dar intotdeauna in mod credibil”.

Despre prestatia Anamariei Marinca, Lodge afirma ca „isi insuseste cel mai bun rol pe marele ecran de la debutul sau din „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” si ancoreaza restul distributiei cu o caldura statornica, in timp ce rezervele de furie si tristete inabusite ale Ditei se izbesc vizibil de obligatia ei obositoare de a fi, in orice moment, adultul din camera.”

Lodge o lauda la randul ei si pe Alina Serban spunand ca prestatia ei este „superba”, reusind sa joace opusul Ditei, adica „violent de impulsiva si lipsita de prudenta, lipsindu-i in mod crucial acesteia cand iese din conjunctura”.

Lista scurta la categoria Cel mai bun lungmetraj international va fi anuntata la 21 decembrie 2023, nominalizarile vor fi cunoscute la 23 ianuarie 2024, iar cea de-a 96-a editie a Premiilor Oscar va avea loc la 10 martie 2024.

In aceeasi cursa, Romania a inscris noul film al lui Radu Jude, „Nu astepta prea mult de la sfarsitul lumii”, al patrulea lungmetraj al lui Radu Jude care este desemnat reprezentant al Romaniei pentru competitia Oscarurilor, dupa „Aferim!”, „Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari” si „Babardeala cu bucluc sau porno balamuc” din 2022.

„Nu astepta prea mult de la sfirsitul lumii” a avut premiera mondiala luna trecuta la Festivalul International de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Mentiune din partea Juriului Ecumenic si Premiul I din partea Juriului Tinerilor.

Filmul va intra in cinematografele din Romania la sfarsitul lunii octombrie, dar pana atunci isi continua parcursul international fiind prezent atit in programele competitionale sau ca invitat special in cadrul celor mai importante festivaluri de film din lume, precum New York, Toronto, BFI London sau Viennale.

Anamaria Marinca a crescut inconjurata de arta si a debutat cu serialul „Sex Traffic”, pentru care a castigat Premiul BAFTA pentru Cea mai buna actrita.

Este cunoscuta pentru rolul din „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, in regia lui Cristian Mungiu, castigand o serie de premii pentru interpretare si fiind nominalizata la categoria Cea mai buna actrita la European Film Award, Los Angeles Film Critics Association Award si National Society of Film Critics Award.

Anamaria Marinca a jucat pe scena teatrului Teatrul The Young Vic din Londra in „4:48 Psychosis”(2009), ultima piesa scrisa de Sarah Kane si regizata de francezul Christian Benedetti.

Actrita a avut un rol si in filmul lui Francis Ford Coppola, „Youth without Youth”, iar in 2014 a interpretat alaturi de Brad Pitt si Shia LaBeouf rolul nemtoaicei Irma in drama de razboi „Fury”.

S-a remarcat in peste 12 seriale de televiziune printre care „Midsomer Murders”, „Mars”, „Tin Star” si „Temple”.

Alina Serban este actrita, regizoare de film si de teatru, premiata in 2020 cu trofeul „Cea mai buna actrita a Germaniei” din partea Uniunii Actorilor din Germania pentru rolul din productia germana „Gipsy Queen”. 

Alina Serban a crescut in Bucuresti, reusind sa depaseasca obstacole semnificative, depasind saracia si discriminarea, si a devenit primul membru al familiei sale de romi care a absolvit liceul si universitatea. Dupa ce a dobandit o diploma in teatru la Bucuresti, la Academia de Arta Teatrala si Cinematografica, a urmat cursurile Tisch School of the Arts din New York si a obtinut un masterat la celebra Royal Academy of Dramatic Art din Londra. Ulterior a jucat in piese de Shakespeare sub conducerea artistica a lui Philip Parr si in productii prezentate in cadrul unor festivaluri de teatru europene.

A jucat alaturi de Benedict Cumberbatch in serialul de televiziune BBC ‘The Last Enemy’, in ‘Written/Unwritten’, un scurtmetraj care a castigat peste 20 de premii, si in ‘Alone at My Wedding’, de Marta Bergman, care a avut premiera la Festivalul International de Film de la Cannes in 2018 si i-a adus mai multe premii pentru cea mai buna actrita.

De asemenea, a jucat rolul unei boxere in filmul ‘Gipsy Queen’, de Huseyin Tabak, o productie germano-austriaca pentru care a fost premiata in Germania. 

In teatru, a creat trei piese cu tematica politica feminista rroma: ‘Slumdog Roma’ (redenumit ulterior ‘I Declare at My Own Risk’) in 2009, un one-woman-show in care isi povesteste parcursul vietii sale, „acasa” in 2013 si „Marea rusine”, despre subiectul tabu al sclaviei romilor, devenind prima regizoare roma a carei piesa a fost inclusa in repertoriul permanent al unui teatru de stat din Romania in 2018.

Mai jos puteti afla mai multe despre parcursul motivational al Alinai Serban dintr-un interviu exclusiv acordat urban.ro in 2020.

Citește în continuare