Skip to content

Andrei Gamart are la Galeria Mobius o expozitie solo cu lucrari create in ultimii trei ani

Vernisajul expozitiei “Eclipsa” a artistului Andrei Gamart va avea loc pe 29 ianuarie la Galeria Mobius, o expozitie solo care reuneste peste 35 de lucrari create in perioada 2017-2020. 

Nascut in 1980, la Chisinau, Andrei Gamart a studiat la Universitatea de Belle Arte de la Chisinau, iar la Bucuresti expune inca din 2011, nu mai putin de 8 expozitii solo. Lucrarile sale au aparut in expozitii de grup, inclusiv la New York.

Gamart exploreaza si alte domenii creative, ca poezia si literatura, in timp ce lucrarile sale, fie picturi, desene sau lucrari de grafica prezinta fractii ale lumii care pare suspendata intre timp si spatiu. Temele majore alese ofera o „contra-realitate” obscura si uneori suprarealista care abordeaza relatia dintre memorie si materie, inocenta si eroare.

“Totodata eclipsa, ca fenomen natural, arata un ”corp strain” care obtureaza sursa de lumina. Oare e posibil ca acest corp strain sa faca de fapt parte chiar din fiinta noastra? Oare nu cumva e vorba de acest teritoriu ascuns din noi insine, despre care stim prea putine – daca nu chiar nimic? “Umbra” ce se ascunde in noi – subiect al explorarilor lui Jung – ar putea fi acel corp strain care ne obtureaza cunoasterea. Partea necunoscuta din noi, ce iese din cand in cand la suprafata din propriul nostru abis, luand cele mai neasteptate forme de manifestare”, descrie Gamart ceea ce publicul va descoperi in expozitia “Eclipsa”.

Expozitia invita privitorul sa mediteze asupra echilibrului fragil dintre cunoastere – constiinta superioara – si necunoscut; spirit si corp; materie si constiinta.

Demersul artistic este concentrat pe relatia dintre sursa de lumina, obiectul si umbra acestuia, pentru a defini acele momente speciale si rare, in care constiinta vederii este activata si recunoscuta.

Andrei Gamart este unul dintre artistii contemporani care expun cel mai des, atat in tara, cat si in strainatate. Recent, pentru Noaptea Galeriilor care a avut loc in noiembrie 2020, a expus impreuna cu Roman Tolici o serie de lucrari, mare parte din colectii private, pe care le-au adus la viata cu ajutorul tehnologiei, printr-o instalatie video in timp real.

Vernisajul incepe la ora 14.00 si expozitia poate fi vizitata pana la 1 martie, de miercuri pana sambata, intre orele 14:00 – 20:00, la Mobius Gallery, pe strada Dumbrava Rosie 18, sector 1, Bucuresti.

Fotografiile cu lucrarile apartin website-ului artistului.

Citește în continuare