Skip to content

La Tulcea se inaugureaza Ansamblul memorial Ivan Patzaichin. Sunt 5 lucrari de Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh

In prima seara a Festivalului Ivan Patzaichin 2023, pe 8 septembrie, va fi inaugurat, la Tulcea, pe faleza ce ii poarta numele, Ansamblul memorialul dedicat marelui campion.

La doi ani de la disparitia celebrului fiu al Deltei, cetatean de onoare al municipiului Tulcea si multiplu medaliat la Jocurile Olimpice si Campionatele Mondiale, Festivalul debuteaza cu o ceremonie de inaugurare a Memorialului realizat de Consiliul Judetean Tulcea si Primaria Municipiului Tulcea, in urma initiativei Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23 si in conformitate cu proiectul propus de aceasta. Ansamblul este alcatuit din cinci lucrari de amploare, concepute de artisti care l-au cunoscut pe Ivan Patzaichin – Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh, alaturi de curatorul Teodor Frolu.

Inaugurarea Memorialului va fi insotita de un concert pe apa, de o defilare de ambarcatiuni pe Dunare si de un spectacol de video-mapping pe cladirile Capitaniei, a Muzeului de Arta si a Centrului de proiectari.

Sambata, 9 septembrie, artistii si curatorul vor fi prezenti langa opere, pentru a le prezenta publicului (intre orele 10:00 – 11:00 si, apoi, intre 17:30 – 18:30).

In urma apelului Asociatiei din luna iunie, cu concursului publicului, a fost completata onoranta lista a campionilor originari din judetul Tulcea. Astfel, intr-un demers ce va rezista timpului, sunt inscrisi pe Columna aflata in centrul Ansamblului memorial, cei 87 de tulceni care au luat medalii in perioada 1956 – 2023 la Jocurile Olimpice, campionate mondiale ori europene, de kaiac-canoe seniori.

Sambata, la lacul Ciuperca vor avea loc traditionalele competitii de vaslit viteza in canotci, precum si competitii pentru Calauzele Deltei (copii care in anii trecuti si-au construit cate o canotca in marime naturala). Pe malul lacului vor avea loc ateliere de creativitate si educatie financiara pentru copii.

In serile de vineri si sambata tulcenii si vizitatorii orasului sunt invitati la Scena mare de pe faleza la concerte de rock’n’row, cu Vama, Omul cu Sobolani (OCS), Antract, The Schnitzels si VH2, la Farfarello & Orchestra Baladele Deltei, OIEE (Ungaria) si Zagan.

Sambata dimineata are loc conferinta „Delta oamenilor: de la comunitati la o comunitate”, organizata in parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei. Conferinta urmareste procesul prin care oamenii din comunitate pot contribui direct la identificarea celor mai bune linii strategice de dezvoltare durabila in localitati din zone cu conditii speciale care ofera atat beneficii cat si provocari (de ex. arii naturale protejate).

In seara zilei de sambata, dupa o proiectie de scurtmetraje – Retrospectiva Anonimul#20 pe Scena mare a Festivalului, incepand de la ora 19:15, la „Seara lui Ivan”, va fi rememorata prima performanta notabila inregistrata de Ivan Patzaichin la nici 18 ani: titlul suprem la C2 – 1000 m la JO Mexico din 1968, impreuna cu Serghei Covaliov. Anul acesta se implinesc 55 de ani de la acel prim triumf dintr-o serie ce urma sa dureze pana in 1984, la JO Los Angeles.

Duminica, de la Memorial, va pleca spre Mila 23 Caravana Apele Unite ale Romaniei – un convoi de cca 40 de ambarcatiuni si peste 100 de persoane ce vor vasli pe traseul „Delta lui Ivan”. Aceasta propunere alternativa de turism responsabil, materializata intr-un traseu de cca 55 km pe apa (aproape 30 de mile), ar putea fi un prim pas in construirea unei intregi infrastructuri de vizitare a Deltei in ambarcatiuni complet prietenoase cu natura.

Festivalul are loc in perioada 8 – 12 septembrie 2023 si face parte din Apele Unite ale Romaniei – proiect de democratizare a accesului la apa, de educare pentru tineri si adulti cu privire la importanta apei pentru comunitati, de incurajare a locuitorilor sa participe la protejarea apelor si de stabilire a unei retele de entitati interesate de pastrarea si valorificare patrimoniului hidrografic. Proiectul Apele Unite ale Romaniei – democratizarea accesului la apa beneficiaza de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Citește în continuare