Skip to content

Latura mai putin cunoscuta a lui Anthony Hopkins: pictorul. Cum l-a convins sotia sa se reintoarca la pictura.

Il stim drept unul dintre cei mai talentati actori ai tuturor timpurilor, cu roluri memorabile care i-au adus multe premii, dar Anthony Hopkins este un artist complet, un spirit care se exprima in mai multe directii – compune muzica, picteaza.

Recent actorul a marturisit mai multe detalii despre cum s-a indragostit de pictura si a ajuns sa lucreze constant zilnic la tablourile sale care sunt foarte apreciate.

Interesul pentru pictura l-a avut inca din copilarie cand, la 5 ani, a inceput sa faca mici schite. Tot atunci parintii l-au pus sa studieze pianul, simtind ca are inclinatii artistice.

Pasiunea pentru pictura a devenit mai mare odata cu… o dragoste adolescentina de vara.

Copila unor vecni care la 18 ani studia artele la Londra, l-a invitat intr-o vara in atelierul ei si i-a facut un portret. I-a placut atat de mult tehnica fetei, dar si fata, asa ca i-a cautat multa vreme compania invatand lucruri despre desen si pictura. Talentul i-a fost remarcat la scoala cand profesorii i-au sfatuit pe parinti sa-l trimita sa studieze artele, dar cum tanarul Hopkins credea ca nu are suficient talent pentru pictura a refuzat sa se duca la o scoala specializata.

A fost nevoie de o casatorie, o alta iubire, sotia lui, Stella, pentru ca Hopkins sa se intoarca la pictura.

Noua doamna Hopkins (cei doi sunt casatoriti din 2003) a gasit intr-o debara desene mai vechi si l-a rugat ca pentru ceremonia casatoriei lor sa faca cate un desen pentru fiecare invitat. 75 de invitati, 75 de desene cu peisaje care au insemnat si reintoarcerea lui Hopkins la pictura.

Anthony Hopkins nu are studii de desen sau pictura si artisti mari i-au spus ca ar fi bine sa nu devina academic pentru ca spiritul sau liber e foarte prezent in lucrari si ii asigura originalitatea. Hopkins are insa o cultura vizuala foarte solida si spune ca munca sa in pictura este influentata de pictori ca L.S. Lowry, Francis Bacon, Lucien Freud, Francis Picabia sau Maxfield Parrish.

Hopkins care l-a interpretat pe Picasso in filmul “Picasso, artist si demon” in 1996 a povestit de mai multe ori cat de mult i-a placut sa se aproprie prin actorie de lumea picturii. Atunci a descoperit cat de mult aprecia esenta frumusetii Picasso si spiritul, energia pe care o emana frumusetea si simetria chipurilor umane. La momentul campaniei de promovare a filmului, Hopkins povestea ca descoperise o poveste despre cum Picasso si-a dus o iubita foarte tanara in salonul de spital unde era o femeie in varsta muribunda care avea trupul aproape descompus de ani si boala. Cand tanara a protestat, Picasso i-a spus “poetul spaniol Casagemas a scris carti despre frumusetea acestei femei in tineretea ei. Uita-te la ea si apreciaza ce ai acum”.

Anthony Hopkins in varsta de 82 de ani a pictat in toata aceasta perioada de izolare, dupa un program discipinat de cateva ore pe zi. In restul timpului a privit seriale politiste britanice si a scris 3 noi scenarii.

Hopkins – care are doua filme in post productie si a fost in atentia lumii intregi anul trecut cu rolurile din “Cei doi popi” si “Westworld” – spune ca e genul foarte activ si ca e obisnuit din totdeauna sa aiba mintea foarte ocupata cu multe proiecte, asa ca si-a propus ca pe langa toate aceste activitati din izolare sa mai compuna si o noua piesa pentru pian.

In urma cu cativa ani, Andre Rieu a cantat intr-unul din marile sale concerte un vals compus de Anthony Hopkins.

Philip Anthony Hopkins este detinatorul unui premiu Oscar (pentru rolul Hannibal din Tacerea Mieilor), a trei premii BAFTA, doua EMMY-uri. Are o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar din 1993 a fost innobilat cu titlul de cavaler al Reginei pentru serviciile sale aduse artei.

Citește în continuare