Skip to content

Apa de scaldat de pe litoralul romanesc, considerata excelenta si curata pentru scaldat. Studiile arata ca ne aflam in media europeana. Unde poate fi verificata temperatura apei in timp real.

Recent, a aparut un raport european care lamureste calitatea apei de scaldat pe litoralul romanesc si pe restul continentului european. Sunt date verificate de experti care ofera un plus de confort zilele acestea, in plin sezon estival si in ajunul perioadei concediilor la mare. 

In raportul publicat de Agentia Europeana de Mediu si Comisia Europeana, Romania se afla la nivelul mediei europene in ceea ce priveste calitatea apelor de scaldat. 

Cu un coeficient de 84%, Romania se situeaza foarte aproape de media europeana, care este de 85%. 

Probele au fost prelucrate in zonele de litoral si in Delta Dunarii, acoperind statiunile si plajele din Constanta, Mamaia, Navodari, Eforie Nord, Eforie Sud, Neptun, Olimp, Costinesti, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Vama Veche, Mangalia si 2 Mai.

Evaluarea a fost realizata prin testarea apelor in functie de prezenta bacteriilor Escherichia coli si enterococi, indicatori esentiali ai contaminarii fecale, care pot genera afectiuni grave. Desi nu sunt monitorizate cantitativ conform directivei europene privind apele de imbaiere, infloririle de cianobacterii toxice pot duce la interdictii temporare pentru imbaiere.

La nivelul intregii Uniuni Europene, Albania si Elvetia, au fost evaluate peste 22.000 de zone de scaldat. Dintre acestea, 96% au indeplinit cerintele minime de calitate, iar peste 85% au fost clasificate drept excelente. Doar 1.5% dintre apele monitorizate au fost incadrate ca fiind de calitate slaba.

Coastele maritime ofera, in general, ape mai curate decat lacurile si raurile, datorita capacitatii sporite de regenerare a apei de mare. 

In 2024, aproximativ 89% dintre apele de imbaiere costiere au fost clasificate drept excelente, comparativ cu 78% din cele interioare. Calitatea apelor a ramas relativ constanta fata de anul precedent, semn ca eforturile de monitorizare si investitiile in infrastructura au fost sustinute si eficiente.

Conform datelor furnizate de raport, Cipru se afla pe primul loc in ceea ce priveste calitatea apelor, cu 99.2% din zonele de imbaiere incadrate la categoria excelenta. Bulgaria urmeaza cu 97.9%, Grecia cu 97%, Austria cu 95.8% si Croatia cu 95.2%. In top 10 al tarilor europene cu cele mai curate ape se regasesc si Danemarca (92.9%), Germania (90.5%), Italia (90.2%) si Spania (87.6%).

Calitatea apelor de scaldat din Europa s-a imbunatatit semnificativ in ultimele decenii, progresul este atribuit reducerii drastice a poluantilor organici si a agentilor patogeni proveniti din apele municipale netratate sau partial tratate. 

Printre factorii esentiali care au dus la aceasta imbunatatire se numara implementarea sistematica a monitorizarii si gestionarii apelor in cadrul Directivei pentru Apa si Apa Reziduala, dar si investitiile majore in statii de epurare si in extinderea retelelor de canalizare.

Locuitorii Europei au la dispozitie o harta interactiva si date actualizate, publicate de European Environment Agency si Comisia Europeana, pentru a identifica plajele si locurile de scaldat cu gestionare eficienta si standarde inalte de calitate. Poate fi consultata aici.

Unde poate fi verificata temperatura apei de pe litoralul romanesc in timp real.

In aceasta perioada litoralul romanesc se confrunta cu o scadere dramatica a temperaturii apei din cauza unui fenomen de „upwelling”, care a adus in apropierea tarmului apa rece din adancuri. Desi in mod normal apa ar trebui sa atinga valori intre 22 – 25 °C in iulie, in ultimele zile s-au inregistrat temperaturi cu 10-15 grade mai scazute in statiunile Constanta, Eforie sau Mangalia. Acest fenomen naturi ciclic, cauzat de vanturi care imping stratul cald de suprafata, a determinat arborarea steagului galben in mai multe plaje si a riscat provocarea de socuri termice turistilor. Expertii anticipeaza ca apa se va reancalzi gradual, odata cu incetarea vantului.

Temperatura actuala a apei in Mamaia este in jur de 24.2 °C, confortabila pentru scaldat, usor sub media sezoniera. La Constanta, apa se situeaza in prezent in jur de 23 °C, cu previziuni de 25 °C pentru zilele urmatoare.

Doua site-uri sigure si utilizate frecvent pentru consultarea temperaturii apei la malul marii in Romania sunt SeaTemperature.net si SeaTemperatu.re, ofera date in timp real si prognoze detaliate pentru mai multe statiuni din tara noastra.

Citește în continuare