Skip to content

O noua aplicatie de muzica ajuta oamenii care sufera de Alzheimer si dementa prin playlisturi personalizate care starnesc amintiri si imbunatatesc starea de spirit.

Zilele trecute a fost lansata aplicatia Vera, dedicata oamenilor afectati de Alzheimer si dementa. Este o aplicatie bazata pe Inteligenta Artificiala care creeaza playlisturi muzicale personalizate care starnesc anumite parti ale creierului si pot ajuta cel putin temporar la mentinerea unei luciditati si a starii de spirit.

Universal Music Group, cel mai mare conglomerat muzical din lume, a anuntat saptamana aceasta ca isi va acorda licentele intregului catalog pentru aplicatia creata de Music Health, o compania din Sydney, Australia. 

Aplicatia functioneaza dupa algoritmi care aleg melodii pentru oamenii „care nu isi amintesc ce le placea inainte”, a spus Stephen Hunt, directorul Music Health. Momentan, aplicatia poate fi descarcata pe telefoane din SUA, Canada, Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda iar in viitor ar putea fi extinsa si in alte teritorii. 

Lansarea aplicatiei Vera este punctul culminant al unui program de cercetare desfasurat in ultimii 3 ani la nivel mondial prin care se incearca utilizeaza tehnologiei pentru a ajuta oamenii afectati de dementa.

Grace Meadows, directoarea programului „Music for Dementia” a declarat ca „cercetarile ne-au aratat ca muzica are un impact mult mai mare asupra oamenilor care sufera de demnta in momentul in care este asociata cu anumite momente din viata cuiva. Astfel, punem accentul pe nevoia de a avea o abordare personalizata pentru a integra muzica in sanatate si ingrijire sociala.”

Din echipa care a dezvoltat aplicatia Vera au facut parte si autorul si doctorul in neurostiinta Daniel J.Levitin, profesorul in neurologie Dr.Oliver Sacks si Ronald Devere, directorul Centrului pentru boli legate de Alzheimer si pierderi de memorie din Austin, Texas.

In lansarea programului a fost implicata si Organizatia Mondiala a Sanatatii, reprezentata de Dr.Ren Minghui care a declarat ca „desi nu exista niciun tratament care sa vindece dementa, gestionarea proactiva a factorilor de risc modificabili poate intarzia sau incetini debutul sau progresia bolii. Ii indemn pe toti cei interesati sa utilizeze cat mai bine aceasta unealta pentru a imbunatati viata persoanelor cu dementa, a ingrijitorilor si a familiilor lor.”

Aplicatia Vera analizeaza varsta persoanei afectate de Alzheimer sau dementa, in ce oras sau localitate a crescut, unde locuia in perioada dintre 15 si 35 de ani (considerata perioada de formare cea mai importanta a bazei de amintiri) si cum reactioneaza la anumite melodii. Ulterior, utilizeaza aceste criterii pentru a organiza in mod autonom melodiile potrivite la momentele potrivite pentru a gestiona eficient simptomele comportamentale si psihologice ale dementei. 

Peste 80% dintre oamenii care traiesc cu dementa sufera de aceste simptome comportamentale si psihologice. Se manifesta prin agitatie, agresiune, depresie sau confuzie. Prin selectia optima si personalizata a muzicii, aplicatia stimuleaza partile creierului care sunt responsabile de memoria pe termen lung pentru a ameliora impactul acestor simptome. Studiile realizate de specialisti cu aplicatia Vera au demonstrat rezultate pozitive in imbunatatirea starii de spirit, in dezvoltarea functiilor cognitive, motorii si plasticitatea creierului.

Avand acces nelimitat in catalogul Universal Music Group, Vera curatoriaza cantece din intreaga lume, de la blue, muzica clasica, country, folk, jazz, pop, R&B, reggae, rock’n’roll, soul sau coloanele sonore ale unor filme celebre. Melodiile pot fi ascultate prin intermediul aplicatiei prin boxe sau casti.

Desi se specifica in mod evident ca Vera nu este un remediu pentru Alzheimer, cele peste 20.000 de ore de observatii si analiza au fost combinate cu datele Centrului Global pentru Imbatranire pentru a confirma ca aplicatia are un efect semnificativ asupra calitatii vietii celor afectati de aceasta situatie.

In prezent, aplicatia se afla intr-un program de raspandire in centrele pentru ingrijirea varstnicilor din Marea Britanie si Australia, urmand sa aiba peste 31 de milioane de beneficiari in lunile urmatoare.

Din catalogul Universal Music Group fac parte milioane de cantece si zeci de mii de artisti precum ABBA, Frank Sinatra, The Beatles, Andrea Bocelli, Bon Jovi, James Brown, Eagles, Ella Fitzgerald, Aretha Franklin, Guns’n’Roses, Jackson 5, Janet Jackson, Elton John, Nirvana, Diana Ross, Amy Winehouse dar si vedetele noii generatii precum Lady Gaga, Drake, Eminem, Dr.Dre, Ariana Grande, BTS, Jay-Z, Maroon 5, Nicki Minaj, Rihanna sau Post Malone.

Urmatorul program din cadrul initiativei Music Health se va ocupa de oamenii afectati de Parkinson. 

Stephen Hunt a declarat ca „daca ne uitam in istorie, observam ca inclusiv cele mai vechi civilizatii umane au utilizat muzica in procesele lor de vindecare, de la azteci la incasi sau populatia bastinasa din Australia. Insa de cand au fost descoperite medicamentele, am uitat cu totii de acest remediu. Iar noi vedem o sansa mare in ceea ce au facut companii precum Headspace sau Calm pentru oamenii care vor sa mediteze si incercam sa luam ceva ce este dovedit stiintific si sa il introducem in practica profesionala, la un pret accesibil.”

Citește în continuare