Skip to content

In Arabia Saudita va fi construit The LINE, orasul viitorului, fara automobile si drumuri. Va fi primul din lume gandit pe verticala, va gazdui 9 milioane de oameni si va functiona in intregime cu energie regenerabila.

Arabia Saudita a anuntat planurile pentru The Line, un oras vertical al viitorului fara automobile si drumuri. Orasul se va intinde sub forma unei linii drepte pe o distanta 170 de kilometri si are o latime de numai 200 de metri. 

In provincia Tabuk din nord-vestul Arabiei Saudite se planuieste inca din 2021 construirea unui oras futuristic revolutionar in care diverse comunitati pot locui si comunica fara nevoia unor automobile sau drumuri de transport. Planurile pentru orasul viitorului, supranumit The Line, au fost anuntate de Printul Mostenitor Mohammed bin Salman care este si presedintele consiliului director al Neom, compania care se va ocupa de construirea orasului. 

Noul centru urban va putea sustine pana la 9 milioane de locuitori intr-o suprafata de 34 de kilometri patrati. 

The Line va fi construit in jurul conceptului de urbanism ”Zero Gravitate” care propune o noua abordare prin stratificarea functionalitatii pe verticala. Oamenii vor putea circula in 3 dimensiuni — sus, jos si de la un capat la altul — si vor avea toate facilitatile la o distanta de 5 minute. Parcurile publice, zonele pietonale, scolile, casele si locurile de munca vor fi dispuse vertical pentru a maximiza eficienta deplasarilor zilnice si pentru a economisi spatiul. 

Exteriorul orasului va fi imbracat intr-o fatada acoperita cu oglinzi pentru a-i oferi un caracter unic care ii va permite sa se imbine cu natura. Interiorul va fi construit de cei mai buni arhitecti si ingineri din lume pentru a crea experiente extraordinare si un nou stil de viata care sa fie aliniat cu un viitor modern.

Orasul va functiona in totalitate pe baza energiei regenerabile si nu va produce emisii iar infrastructura sa a fost gandita pentru bunastarea si sanatatea locuitorilor. The Line va putea fi parcurs de la un capat la altul in 20 de minute printr-un tren ultrarapid.

Viitorul centru urban va fi caracterizat de gradini suspendate, copaci si plante exotice care vor asigura oxigenul necesar si in acelasi timp vor racori orasul in timpul zilelor caniculare. Designul orasului va fi complet digitalizat iar constructia va fi facilitata de masinarii si utilaje de ultima generatie datorita dezvoltarii noilor tehnologii de constructie si a proceselor de productie.

„Anul trecut la lansarea planurilor pentru The Line am promis o revolutie a civilizatiei in care oamenii sunt pusi pe primul loc prin intermediul unor schimbari radicale in planificarea urbanistica. Planurile dezvaluite pentru orase pe verticala vor provoca orasele traditionale, orizontale si vor crea un model pentru imbunatatirea calitatii vietii umane si pentru conservarea si ocrotirea naturii. The Line este menit sa abordeze provocarile vietii urbane de astazi si propune modalitati noi si alternative de a trai intr-o lume in continua schimbare” a declarat Printul Mostenitor Mohammed bin Salman. 

The Line vine ca o continuare a proiectelor dezvoltate de Neom, printre care se afla si Oxagon, un oras inovator construit pe apa si Trojena, prima destinatie de turism montan in care se va putea schia in Golful Persic. 

„Nu mai putem ignora crizele de mediu cu care se confrunta orasele lumii. Neom este prima companie care cauta constant solutii noi si creative pentru a aborda aceste probleme. Compania conduce o echipa de genii din arhitectura, inginerie si constructii pentru a dezvolta si duce la capat cele mai inovatoare si revolutionare proiecte urbanistice”, adauga printul Mohammed bin Salman. 

Citește în continuare