Skip to content

Arsmonitor, cea mai noua galerie de arta din Bucuresti, deschide programul curatorial 2024 cu o expozitie a fotografiilor lui Razvan Neagoe.

Galeria de arta Arsmonitor, cel mai nou spatiu expozitional din capitala, deschide programul curatorial 2024 cu “Sinegrafia”, un solo show dedicat artistului vizual Razvan Neagoe.

Vernisata pe 18 ianuarie printr-un eveniment placut, intr-o atmosfera prietenoasa, expozitia va putea fi vizitata pana pe 25 februarie 2024.

Asa cum sugereaza titlul, Sinegrafia, expozitia propune o privire in adancime si in timp asupra demersului vizual fotografic pe care Razvan Neagoe l-a dezvoltat in ultimii 20 de ani, fara a avea pretentia unei retrospective. 

In prima expozitie a lui Razvan Neagoe la Arsmonitor sunt aduse in discutie cateva din temele sale cele mai importante pe care le-a dezvoltat si cercetat intr-o perioada de timp considerabila: peisajul citadin al orasului sau natal, Bucuresti, performance in mijlocul naturii si peisajul industrial, cu masinariile fabricilor dezafectate.   

Atras de imaginea creata experimental in laborator, artistul se distinge printr-un limbaj vizual aparte in care inregistreaza efectele si defectele instrumentarului fotografic, apeland adesea la hartie fotografica expirata, la aparate de fotografiat scoase din uz si la realizarea fotografiei dupa cele mai rudimentare formule.

Pentru pasionatii de tehnica fotografica si materiale printate, merita mentionat ca fiecare obiect de arta este insotit de un text de sala pe care este mentionat tipul de hartie sau suport utilizat la imprimarea imaginilor.

Razvan Neagoe s-a nascut in 1974 in Bucuresti, unde traieste si lucreaza in continuare. A studiat la clasa pictorului Teodor Moraru la Facultatea „Luceafarul” si a absolvit masterul la Universitatea Nationala de Arte in 2003, la clasa pictorului si graficianului Mihail Manescu. 

Potrivit textului curatorial, expozitia prezinta, in majoritatea cazurilor, o reprezentare confruntata si anulata de problematica tehnica a laboratorului si a camerei obscure. Astfel s-a creat o „sinegrafie” (n.r. termen inventat de curatori) narativa. 

Imaginea este scoasa din registrul recognoscibilului si adusa pe un teritoriu meditativ si experimental de sorginte analitica, autoreflexiva si poetica. 

“In demersul lui, rudimentele fotografiei analog, augmentate cu diverse curiozitati experimentale, sunt principalele instrumente de creatie cu ajutorul carora imaginea e supusa unei chestionari psihologice, existentiale si fenomenologice. in acest sens, demersul lui Razvan Neagoe poate fi inteles si ca o forma de cercetare a problemelor „meta-imaginii”, un termen preluat de la W.J.T. Mitchell, cu intelesul de „imagine a imaginii”, care conduce o ancheta constienta de sine asupra existentei imaginilor, o conditie specifica „turnurii iconicului.” — pasaj din textul curatorial.

Arsmonitor este un start-up dedicat artei, transformarii si dialogului dintre artisti, colectionari si comunitatile de iubitori de arta. 

Cofondatorii galeriei, Mia Munteanu (antreprenor) si Silviu Padurariu (curator), si-au propus sa creeze o plansa culturala care sa faciliteze intalnirea cu arta atat pentru colectionari si pasionati, cat si pentru cei aflati la primele contacte cu arta contemporana.

Desi cladirea in care se afla nu este tocmai usor de navigat (Casa Presei Libere), Arsmonitor este una dintre cele mai moderne galerii de arta bucurestene, fiind creata pe conceptul de „white cube” (cub alb, un spatiu cu pereti albi care arata precum o panza pe care se poate crea orice).

Expozitia inaugurala „Abtibild. Arte neaplicate” a adus impreuna 10 artisti reprezentativi pentru ultimele trei decade ale artei contemporane romanesti si pentru trei spatii culturale distincte din Romania, uniti sub o pasiune comuna pentru imagine, forma si expresie artistica. A fost urmata de o expunere dedicata lui Sorin Neamtu si Radu Comsa.

Galeria poate fi vizitata la Casa Presei Libere, Corp A2, Etaj 3 si face parte din noul hub cultural al capitalei.

Citește în continuare