Skip to content

Noul sezon Art Safari 2024 se deschide maine cu cinci expozitii noi. Include florile pictate de Tonitza, Grigorescu, Aman si Luchian dar si opere de Eustatiu Stoenescu, Corneliu Baba, Pallady si Camil Ressu. 

Incepand de maine, 8 martie, Art Safari deschide un nou sezon expozitional care va putea fi vizitat pana pe 28 iulie. Daca in editiile anterioare au fost aduse expozitii de la muzee importante din Europa, noul concept curatorial propune predominant arta romaneasca, extrasa din colectiile muzeelor din Bucuresti si restul tarii.

In total, noul sezon aduna 5 expozitii de arta, ce pot fi vazute la Palatul Dacia-Romania de pe Lipscani.  

In prim plan sunt Eustatiu Stoenescu, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petrascu, Samuel Mützner, Nicolae Darascu, Camil Ressu si Iosif Iser.

Una dintre expozitii este intitulata „Muzeul secret”, este curatoriata de Lelia Rus Pirvan si realizata in parteneriat cu Muzeul de Arta Constanta.

Comuna Topalu, judetul Constanta, pastreaza din 1960 Muzeul „Dinu si Sevasta Vintila”, unde se afla o colectie de arta romaneasca interbelica, ce cuprinde opere de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petrascu, Samuel Mützner, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Darascu, Camil Ressu, Iosif Iser si Constantin Piliuta. 

Muzeul de Arta de la Topalu este amenajat in casa parinteasca a medicului colectionar Gheorghe Dinu Vintila (1898-1978), apropiat al marilor artisti romani, pe care el a donat-o, impreuna cu toate lucrarile stranse de-a lungul vietii, in memoria parintilor si a comunei sale natale, in anul 1960. 

Colectia „Dinu si Sevasta Vintila” este formata din 228 de opere. 

O alta expozitie prezinta opera lui Eustatiu Stoenescu, artist privit de data aceasta ca “Portretistul aristocratiei”, intr-un concept curatorial formulat de Angelica Iacob.

Cu o scenografie semnata de Cosmin Florea, expozitia il aduce in centrul atentiei pe Eustatiu Stoenescu (1884, Craiova –1957, New York), un artist cu o cariera internationala si cu o opera vasta, insuficient cunoscuta dupa perioada comunista, ale carei autoritati l-au sters din cartile de istoria artei. 

De-a lungul carierei a fost recompensat cu numeroase premii si distinctii, iar operele sale, mai ales portretele, au ajuns in colectii internationale, in Franta, Italia, SUA, Marea Britanie, Belgia, Olanda sau Elvetia. A creat portrete care-i reprezinta pe Regele Ferdinand, pe Regele Carol al II-lea, pe Regele Mihai I, pe Regina Elena, dar si multe alte personalitati ale perioadei interbelice, de la aristocrati si oameni de lume la sportivi si guvernanti. 

Eustatiu Stoenescu a participat la trei editii ale Bienalei de la Venetia, inclusiv la cea din 1938, cand a fost inaugurat Pavilionul Romanesc din Giardini della Biennale.

In parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Romaniei este deschisa „Istoria Romaniei in 100 de portrete”, curator: Cornel Ilie.

Intr-o expozitie aniversara care mizeaza pe sentimentul nationalist, Art Safari propune portrete ale unor regi, regine, conducatori, politicieni, sportivi, oameni de cultura si stiinta, precum si alte personalitati marcante: Nicolae Balcescu,  Tudor Vladimirescu, Gheorghe Hagi si Nadia Comaneci. 

Portretele din aceasta expozitie provin majoritar din colectii muzeale, de la cea a Muzeului National de Istorie a Romaniei la cea a Muzeului National Militar.

Curatoarea Simona Vilau aduce in fata “Atelierele din Pangratti”.

Strada Ermil Pangratti a concentrat timp de 50 de ani ateliere ale unora dintre cei mai cunoscuti artisti romani ai secolului trecut. Este vorba despre artisti sustinuti de sistem si conducerea Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Aceste spatii au avut multiple functii: oaze creative, scoala pentru neofiti, centru de boemie, sali de vanzare pentru colectionari, multumire a sistemului catre artistii oficiali si rasplata pentru recunoasterea artistica.

Printre artistii care au creat aici se numara Corneliu Baba, Ion Nicodim, Ovidiu Maitec, Paul Vasilescu, Gheorghe Iliescu-Calinesti, Vasile Gorduz, Alin Gheorghiu, Sultana Maitec si Georgeta Naparus.

Avand ca nucleu colectia Ruxandrei Garofeanu, istoric si critic de arta, expozitia pune in valoare creatia unor personalitati importante ale artei postmoderne romanesti, care au lucrat in atelierele din Pangratti.

A cincea expozitie deschisa se numeste „Gradinile palatului”, fiind inscrisa sub tema “Taine si Comori”. Va putea fi vizitata in perioada 8 martie – 14 aprilie.

Expozitia va pune accentul pe obsesia artistilor romani pentru flori. Stefan Luchian, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza si Theodor Aman si-au dedicat ani la randul pictand trandafiri si carciumarese, crizanteme, anemone, maci si alte flori de camp, surprinse in naturi statice, in buchete, in parcuri si in gradini. 

In continuare, Art Safari 2024 va avea deschise ateliere pentru copii si tururi speciale. Noua editie debuteaza cu 3 evenimente speciale care cuprind tururi ghidate, muzica live si sampanie, dedicate studentilor (Students Art Night Out), seniorilor (intalnirea Seniorilor la Art Safari) si Ladies Night Art Out, eveniment special de 8 martie. 

Biletele pentru toate aceste expozitii sunt disponibile pe www.artsafari.ro sau direct de la intrare. Programul de vizitare este in perioada 8 martie-28 iulie 2024, de joi pana duminica in intervalul 12:00-21.00 (ultima intrare – 20:30).

Citește în continuare