Skip to content

O artista spaniola se va casatori cu o holograma antrenata de Inteligenta Artificiala, bazata pe informatii despre fostii ei iubiti. Nunta va avea loc intr-un muzeu olandez.

O artista de origine spaniola urmeaza sa se casatoreasca cu o holograma bazata pe Inteligenta Artificiala. Uniunea care va deschide un nou capitol in era relatiilor om-robot va avea loc in aceasta vara.

Numele artistei este Alicia Framis, are 57 de ani, s-a nascut la Barcelona iar in prezent traieste la Rotterdam, in Olanda. 

Intr-un comunicat de presa, Framis a anuntat ca se va casatori cu “partenerul” holografic numit AILex. Intregul proiect ar putea fi de fapt un performance artistic.

AILex (un joc de cuvinte care porneste de la AI — Artificial Intelligence) este o holograma antrenata pe informatiile de profil ale fostilor parteneri ai lui Framis.

Intr-un comunicat de presa trimis de echipa de PR a artistei se mentioneaza ca nunta  va avea loc la Muzeul Depot Boijmans Van Beuningen din Rotterdam, Olanda. Ceremonia va cuprinde un „ritual unic pentru uniunea dintre un om si un avatar”, iar oaspetii vor fi serviti cu „mancare moleculara care poate fi savurata atat de oameni, cat si de entitati umanoide”, se arata in comunicat. 

Momentan nu se cunosc detalii legate despre presupusa mancare pentru entitatile umanoide. Insa se stie ca Framis isi va crea propria rochie de mireasa si, de asemenea, hainele pentru invitatii care vor fi prezenti la nunta.

Framis a spus ca nunta reprezinta o „noua generatie a iubirii”, in care oamenii vor avea relatii cu holograme, avatare si roboti.

“Stim ca, in curand, robotii si oamenii vor fi parteneri sexuali. Dar, pentru mine, urmatorul pas important este implicarea emotionala a inteligentei artificiale cu oamenii. Hologramele sunt mai apropiate de sentimentele mele decat robotii, de aceea am ales sa dezvolt o holograma mai degraba decat un robot.”, a declarat Framis.

Evenimentul, care pare a fi o piesa de arta performativa, nu este primul in care Alicia exploreaza limitele iubirii si ale singuratatii. In 1995 s-a mutat in Franta cu un manechin de plastic pe care l-a numit Pierre. “De atunci, am dezvoltat multe proiecte cu diferite comunitati despre singuratatea specifica din orase si dezvolt instrumente pentru a-i ajuta pe oameni sa aiba posibilitati mai bune de a trai impreuna”, a spus ea.

Framis a dezvaluit si o serie de fotografii care anunta logodna ei cu AILex care par sa ii arate pe cei doi desfasurandu-si activitatile zilnice. Intr-un videoclip ia cina cu “partenerul” ei iar in altul spala vasele in timp ce se cearta ca un cuplu obisnuit.

Artista considera achizitia unui astfel de partener drept o solutie viabila pentru oamenii singuri.

Anuntand nunta, Alicia a declarat: „Companionii inteligentei artificiale si oamenii pot fi o optiune benefica pentru persoanele care au nevoie de companie. Aceasta holograma imi va indeplini toate nevoile. Este interesant cum putem obtine o ipoteca pentru a cumpara o masina noua, iar acum putem avea o ipoteca pentru a cumpara un nou companion”.

Artista sustine ca practicarea relatiilor cu astfel de entitati vor fi la fel precum practicarea unei limbi straine pe aplicatia Duolingo: 

Framis nu este prima persoana care vede un viitor in astfel de “parteneriate”. In 2018, un barbat din Japonia s-a casatorit cu o cantareata creata in Realitatea Virtuala. Niciun membru al familiei sale nu a participat la ceremonia de nunta, presa a ras de el la vremea respectiva.

Studiile arata ca tot mai multi oameni se simt singuri. Apar tot mai multe servicii personalizate pentru persoanale fara parteneri si prieteni.

24% dintre adultii din intreaga lume se simt singuri, potrivit unui sondaj Gallup efectuat pe un esantion de peste 1.000 de persoane. Persoanele cu varste cuprinse intre 19 si 29 de ani au raportat niveluri mai ridicate de singuratate in comparatie cu adultii de peste 65 de ani. De la aparitia muncii la distanta si a muncii hibride, oamenilor le este mai greu sa construiasca relatii la locul de munca.

In anii urmatori, AI va supraincarca conexiunile dintre calatori, folosind invatarea profunda, AI poate potential sa le recomande utilizatorilor calatorii cu care se vor distra cel mai mult sau activitatile de care se vor bucura in functie de datele de calatorie, de alegerea destinatiei si de interesele de activitate.

Citește în continuare