Skip to content

Pandemia a adus printre noi singuratatea. Ce sa faci ca sa te simti mai putin singur si sa-ti imbunatatesti sanatatea mintala.

Singuratatea a fost in ultimele decade principala cauza a depresiilor. A fost insa si motorul care a generat aplicatii de intalnire, dar si o gama intreaga de suplimente care sa aduca buna dispozitie.

In vremuri de pandemie cu atat de multe restrictii sociale, persoanele deja anxioase sau cele care sufera de maladii incompatibile cu intalnirea cu covid 19 au resimtit si mai mult singuratatea.  

Singuratatea prelungita poate duce la un consum emotional foarte mare, poate duce la autodistrugere – o ingrijire personala mai precara, probleme de somn care au ca rezultat slabirea sistemului imunitar si predispozitia pentru alte boli.

Cu un asemenea context e bine sa aveti in fiecare zi in minte cateva solutii pentru a indeparta momentele in care va simtiti singuri.

Cel mai multi dintre oameni au nevoie de relatii apropiate cu alte persoane pentr a fi motivate, a se incarca pentru parcursul lor in viata. Abraham Maslow a inclus aceasta nevoie – de a fi iubit si a apartine unui grup, unei familii – pe scala nevoilor alaturi de mancare si nevoia de a avea un adapost.

Cu toate acestea  putina singuratate in viata ar trebui sa aduca o liniste interioara si contetxul pentru  face analize interne si a intelege lucrurile pe care le facem bine sau mai putin bine in viata.

Una dintre caile cele mai bune de a gasi calmul in momentele de panica de singuratate este intelegerea faptului ca ceea ce noi putem considera singuratate pentru altii e doar un moment de liniste.

Relaxarea pe care o aduce intelegerea ca acelasi moment poate fi vazut diferit decat cum il simtiti calmeaza. Completati cu muzica, cu un jurnal in care sa scrieti cateva amintiri sau obiective pentru viitor.

O alta cale pentru a trece mai usor prin singuratate este sa va insotiti de muzica si, literalmente, sa va umpleti camera de sunetele pe care le iubiti.

Muzica va poate creste buna dispozitie si va poate motiva, dar sunete mai inseamna si un audiobook care poate fi nu doar o portita pentru a inlatura panica unei singuratati apasatoare, ci si o cale de a invata ceva nou. Podcasturile, radioul, un show preferat de la tv sau un serial, intra si ele in aceasta categorie a “sunetelor” care – odata aduse in casa – creeaza alt ambient si va ajuta sa depasiti disconfortul singuratatii.

Apoi, e important sa vorbiti despre ceea ce simtiti, sa nu va temeti sa spuneti oricui apropiat (sau liniilor de ajutor ale asociatiilor de profil) ca aveti un disconfort din cauza izolarii si a singuratatii, sa va impartasiti emotiile si experienta personala.

Nu doar ca va descarcati emotional, dar ii puteti incuraja si pe altii prin marturisirile voastre – pentru ca oamenii se tem foarte mult sa-si recunoasca suferinta de orice natura in public, dar capata incredere cand vad ca li se intampla si altora si reusesc sa mearga mai departe.

Timpul petrecut in natura poate reduce din stresful provocat de singuratate, asa ca daca e posibil plimbarile zilnice in natura sau pe strada ajuta foarte mult.

O persoana singura reactioneaza altfel la sunetele pe care le aude pe strada si are nevoie de ceva timp de adaptare dupa o perioada de izolare. Luati-va acest timp si, dupa ce treceti de micul disconfort al sunetelor neobisnuite, bucurati-va de tot ce auziti in natura.

Experienta de a invata ceva nou in zona creativa – sa desenezi, sac anti la un instrument – a ajutat intotdeauna multe persoane a faca fata singuratatii si izolarii.

Unele dintre cele mai importante creatii artistice ale lumii au fost realizate in momente de singuratate. Poate ca nu veti face pictura vietii dv dar lectiile de desen (pe care le gasiti inclusiv pe youtube) nu doar ca va vor ocupa din timp, dar va vor obliga sa folositi motricitatea mainilor si o alta parte a creierului, ceea ce inseamna un boost moral important.

Luati in calcul sa va luati un animal de companie sau sa aveti grija – in foster – de animalute in nevoie.

Grija pe care va trebui sa o purtati, rutina zilnica de a crea un program pentru animalul de companie va ajuta foarte mult moralul. Sunt studii care arata ca prezenta in casa a unui animal de companie reduce riscul de boli psihice si de depresie.

In Romania exista mai multe platforme online unde poti citi si intra in contact cu speclisti pentru a vorbi despre angoaele singuratatii, printre ele sunt https://mentaid.ro/ , https://respiro.ro/

Citește în continuare