Skip to content

6 artisti ucraineni, intr-o expozitie manifest la Rezidenta BRD Scena9 din Bucuresti. Curatorii sunt romani iar conceptul este inspirat de Marina Abramovic.

De la izbucnirea conflictului din Ucraina, sectorul cultural din Romania dar si din alte tari din Europa a fost intens preocupat atat de patrimoniul distrus in timpul razboiului dar si de vietile artistilor care au fost nevoiti sa-si lase atelierele si creatiile in urma si sa se refugieze in alta tara.

Intrebarea „ce se intampla cu artistii ucraineni si arta lor in timpul razboiului?” este sursa de inspiratie a proiectului „AICI.ACUM. The Artists Are Present” care a fost initiat de Rezidenta BRD Scena9 si va fi deschis incepand cu 13 aprilie.

In cadrul expozitiei-manifest vor fi inclusi 6 artisti ucrainieni: Roman Bondarchuck, Dar’ya Averchenko(cinema),Vitaly Yankovy, Borys Kashapov (arte vizuale), Tanya Shelepko si Oleksii Afanasiev (muzica). Curatorii proiectului sunt romani: Michele Bressan (arte vizuale), Micleusanu M.(muzica) si Calin Boto (cinema).

O parte dintre artistii invitati se afla inca in Ucraina: regizoarea Tanya Shelepko si muzicianul Oleksii Afanasiev fac parte dintr-o echipa de teatru contemporan care in aceasta perioada isi continua activitatea si repetitiile intr-un subsol din Kiev. 

Vitaly Yankovy este designer si lucreaza cu video, animatie si 3D. Borys Kashapov se exprima prin video, performance si a dezvoltat propriul stil de pictura. Cei doi artisti se afla la Bucuresti, unde sunt si Roman Bondarchuck, regizor de film documentar din Kiev si Dar’ya Averchenko, scenarista.

Michele Bressan, unul dintre curatorii evenimentului, a explicat conceptul expozitiei ca fiind inspirat de celebrul performance al Marinei Abramović din 2010: „The Artist is Present in care a invitat membri ai publicul, pe rand, sa stea la masa cu ea si sa se priveasca in ochi. Momentul a devenit iconic. Performance-ul Marinei Abramović a fost despre timp, perceptie, prezenta si implicare profunda. Toate sunt aspecte pe care intentionam sa le propunem, la un alt nivel, in cadrul expozitiei AICI.ACUM. Azi ne aflam intr-un moment critic, asistam la un razboi in desfasurare incadrat de perspectiva exacerbarii sale globale. Rezidentii ucraineni isi parasesc casele intr-un exod fortat, unul care reseteaza continuitatea vietii si drepturile omului. Printre multe alte initiative deja in desfasurare, ne-am gandit sa organizam un act la care vor participa artisti ucraineni, un act construit ca un comentariu artistic discret, dar puternic. Artistii nu vor fi rugati sa creeze lucrari pentru acest proiect, dar vor fi prezenti – fizic sau nu – in spatiul expozitiei.”

Mai multe despre performance-urile care au definit cariera Marinei Abramović puteti afla mai jos.

Vernisajul va avea loc miercuri 13 aprilie, intre orele 19:00 – 22:00, in prezenta curatorilor si a artistilor stabiliti in Bucuresti. Expozitia va fi deschisa pentru vizitare pana pe 9 mai 2022 la Rezidenta BRD Scena9 din strada I.L. Caragiale 32. 

Proiectul va avea si o componenta online,o serie de conversatii intre curatori si artisti care vor fi postate pe canalele de comunicare ale Rezidentei, dar si un program de mediere culturala adresat comunitatii ucrainene si publicului largrelocate in Bucuresti si publicului local.

Accesul la expozitie este gratuit. Mai multe informatii despre orele de vizitare si artisti se gasesc pe pagina evenimentului de pe Facebook.

Citește în continuare