Skip to content

Artistii romani care au decedat in 2022. Un gand bun si o plecaciune din partea urban.ro

Anul 2022 a fost unul in care am pierdut multi dintre actorii faimosi ai anilor 70-80 cu care o generatie si-a format o parte importanta din cultura de film si teatru. Urban.ro face o trecere in revista a catora dintre acesti artisti, cu o plecaciune pentru munca domniilor lor si un gand de adanca pretuire.

In martie a incetat din viata baritonul Nicolae Constantinescu, la varsta de 84 de ani. Din 1990, Nicolae Constantinescu era profesor asociat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. A fost casatorit cu criticul muzical si realizatorul tv, Luminita Constantinescu care decedase cu un an inainte in ianuarie. Fiul domniilor lor, jurnalistul Marius Constantinescu, a ajutat in acest an la editarea cartii mamei sale, Va place Opera?, din care urban.ro a publicat un fragment .

In aprilie a incetat din viata Traian Stanescu la varsta de 82 de ani. Traian Stanescu a fost unul dintre cei mai mari actori ai anilor 80, publicul putand sa-l urmareasca in spectacole de teatru precum: „Enigma Otiliei”, „Regele Lear”, „Richard al III-lea”, dar si in filme ca „Dragoste lunga de-o seara” (regia Horea Popescu, 1964), „Castelanii” (regia Gheorghe Turcu, 1967), „Surorile Boga” (regia Iulian Mihu, 1968), seria „Margelatu” (regia Doru Nastase si Gheorghe Vitanidis, 1980-1986), „Orgolii” (regia Manole Marcus, 1982). 

Lelut Vasilescu, tobosar al formatiei Compact, a murit, in iunie, la varsta de 67 de ani. Vasilescu s-a alaturat in 1981 formatiei Compact si a cantat impreuna pana in 2017. A facut parte din echipele de creatie pentru hit-urile rock ale anilor 80 „Fata din vis”, „Cantec pentru prieteni”, „Pe tine te-am ales”.

In iunie a incetat din viata actorul Valentin Uritescu la varsta de 81 de ani, dupa o lunga lupta cu o boala degenerativa. Valentin Uritescu a avut o intensa activitate pe scena Bulandra unde l-ati putut vedea “Luna dezmostenitilor”, de Eugene O’Neill, “Cabala bigotilor”, de Mihai, “A treia teapa”, de Marin Sorescu, “Dimineata pierduta”, de Gabriela Adamesteanu, “Tartuffe”, de Molière. La Nationalul bucurestean a fost in distributia unuia dintre spectacolele cu cel mai mare success la public in anii 90  “Numele trandafirului”, de Umberto Eco.

l-ati vazut in filme ca “De ce are vulpea coada?” ( regia Cornel Diaconu), “noi cei din linia intai” (Regia Sergiu Nicolaescu), Patul conjugal (regia Mircea Danieliuc) si a fost foarte indragit pentru rolul Sergentului Saptefrati (serialul TV Lumini si umbre, regia Andrei Blaier) a publicat doua carti autobiografice la editura Humanitas. In 2017 a primit premiul Gopo pentru intreaga activitate

Tot in iunie a incetat din viata si actorul Alexandru Lulescu la varsta de 90 de ani. Timp de douazeci de ani, a format impreuna cu un alt mare actor, Nicu Constantin, unul dintre cele mai de succes cupluri din emisiunile de umor – variete ale anilor 80.

Una dintre cele mai elegante prezente ale teatrului romanesc, actrita de la Teatru Nottara, Camelia Zorlescu a decetat in luna iulie. Avea 84 de ani. In cinematografie a colaborat cu regizori precum Manole Marcus, Sergiu Nicolaescu, Alecu Croitoru, Nicolae Corjos, Nae Caranfil. Pentru rolul din filmul „Medalia de onoare”, in regia lui Calin Peter Netzer, a fost nominalizata la Premiile Gopo, pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar intr-un film de lungmetraj fictiune.

 La inceputul lui septembrie a incetat din viata Valeria Seciu. Actrita avea 83 de ani si se retrasese din activitate din 2014.

A debutat in anul 1964 si a ramas in lumina reflectoarelor 49 de ani, cu roluri exceptonale in “Livada de visini”, ”Regele Lear”, ”Menajeria de sticla”, ”Idiotul”, ”Maestrul si Margareta”.

A fost casatorita cu actorul Octavian Cotescu, au avut impreuna un fiu, Alexandru, care s-a calugarit, cu numele monahul Daniil.

In 2006, Valeria Seciu a primit Premiul UNITER pentru rolul principal din piesa „Cum gandeste Amy”, in regia Catalinei Buzoianu. In 2007, UNITER i-a oferit Premiul de excelenta pentru intreaga activitate. In 2009, a fost aleasa tot la gala UNITER, Cea mai buna actrita in rol secundar pentru rolul Gloucester din spectacolul „Lear”, in regia lui Andrei Serban de la Teatrul Bulandra.

La sfarsitul lunii septembrie a incetat din viata actorul Alexandru Arsinel  la varsta de 83 de ani. A fost director al Teatrului de Revista „Constantin Tanase” si va ramane in memoria publicului pentru colaborarea de lunga durata cu Stela Popescu. Decizia din urma cu cativa ani cand a fost pus pe o lista scurta pentru un transplant de rinichi l-a urmarit si post deces.

In luna octombrie soprana Mariana Nicolesco a incetat din viata la varsta de 73 de ani. Aclamata ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divina pe cele mai prestigioase scene si in principalele sali de concert ale lumii, printre care Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Teatrul La Fenice din Venetia, San Francisco Opera, soprana Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa cu un amplu repertoriu mergand de la baroc la creatia contemporana. A interpretat in premiera mondiala capodopera „Seven Gates of Jerusalem” de Krzysztof Penderecki la celebrarea a 3000 de ani ai Orasului Sfant.

Actorul Doru Ana a murit la varsta de 68 de ani. A jucat in peste 40 de filme precum in „Terminus paradis” (1998), „Marfa si banii” (2001), „Umbre” (2019). A jucat pe scena Teatrului „Bulandra” din Bucuresti si a fost profesor univ.dr. la catedra arta actorului a Facultatii de Teatru din cadrul UNATC. Ultimele sale roluri au fost in serialele Umbre (HBO) si Adela (Antena 1).

Actorul Constantin Codrescu, cunoscut publicului pentru rolul Ghita din filmul „La moara cu noroc” din 1955, a murit in noiembrie la varsta de 91 de ani. L-ati mai putut vedea in “Rascoala”, “Haiducii lui Sapte Cai”, Zestrea Domnitei Ralu”, “Lumini si umbre”. A fost casatorit cu actrita Marga Barbu.

In noiembrie actrita Sanda Toma a murit la varsta de 88 de ani. A jucat in spectacole create de Sica Alexandrescu („Hangita” de Goldoni, „Titanic Vals” de Tudor Musatescu), Ion Fintesteanu („Tartuffe” de Molière), Ion Cojar („Asteptand la arlechin” de Noel a) si Alexandru Tocilescu („Comedie rosie” de Constantin Turturica).

Citește în continuare