Skip to content

Cea mai de succes cantareata franceza a momentului, Aya Nakamura, e atacata de rasisti pentru ca va canta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Comitetul Olimpic si ministrul sportului i-au luat apararea public

 Organizatorii Jocurilor Olimpice s-au declarat luni socati de „atacurile rasiste” impotriva celei mai mari vedete muzicale din Franta, Aya Nakamura, in legatura cu zvonurile potrivit carora aceasta ar putea interpreta un cantec al lui Edith Piaf in timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Totul a inceput cu informatii din presa locala potrivit carora cantareata franco-maleza ar fi discutat despre posibilitatea de a interpreta un cantec al lui Piaf, una dintre cele mai mari cantarete din istoria Frantei, atunci cand s-a intalnit cu presedintele Emmanuel Macron luna trecuta, desi niciuna dintre parti nu a confirmat zvonul.

Acest lucru a fost suficient pentru a deveni o problema la un miting de campanie de duminica pentru partidul Reconquest, condus de fostul candidat prezidential de extrema dreapta Eric Zemmour, unde numele lui Nakamura a atras huiduieli din partea multimii.

Cantareata in varsta de 28 de ani a devenit un superstar pop in intreaga lume pentru hituri precum „Djadja”, care are aproape un miliard de difuzari numai pe YouTube.

Un mic grup extremist, Natives, a atarnat un banner pe malul Senei pe care scria: „Nu se poate, Aya; acesta este Parisul, nu piata Bamako”.

Nakamura a raspuns pe retelele de socializare: „Poti fi rasist, dar nu surd… Asta e ceea ce te doare! Devin subiectul de stat numarul 1 in dezbateri… dar ce va datorez cu adevarat? Nada”.

Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice a declarat pentru AFP: „Am fost foarte socati de atacurile rasiste impotriva Aya Nakamura din ultimele zile. Ii oferim sprijinul nostru total celei mai ascultate artiste franceze din lume”.

Nakamura a primit sprijin si din partea ministrului Sportului, Amelie Oudea-Castera, care i s-a adresat la X, spunand: „Nu conteaza, oamenii te iubesc. Nu-ti face griji pentru nimic”.

Nakamura s-a confruntat in trecut cu critici de dreapta pentru libertatile pe care si le ia cu limba franceza, folosind argoul familiar al hip-hop-ului.

„Inteleg de ce unii oameni spun: „Cine se crede ea ca este, batandu-si joc de noi in limba noastra franceza?”.”a declarat Nakamura pentru AFP intr-un interviu recent. „Dar este important sa acceptam cultura celorlalti si, eu, am doua culturi”.

Aya Danioko, cunoscuta sub numele de scena Aya Nakamura,  a devenit celebra dupa ce si-a publicat muzica online, castigand atentia publicului cu piesele „Karma” si „J’ai mal”.

Artista si-a lansat albumul de debut Journal intime in 2017, urmat in 2018 de continuarea sa, Nakamura, care a fost certificat Diamant in Franta. Peste 1,2 milioane de exemplare au fost vandute in intreaga lume, iar melodiile ei se claseaza pe primele locuri in tarile francofone si in strainatate, invingand recordul detinut de Edith Piaf din 1961 ca fiind cea mai ascultata artista francofona din Olanda.

Citește în continuare