Skip to content

Ultima luna a programului cultural “Timisoara 2023” demareaza cu un concert extraordinar Balanescu Quartet. Va include melodii de pe albumele Maria T, Luminitza si Rapsodia Romana 1 a lui George Enescu.

Ultima luna a programului cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” demareaza cu un recital Balanescu Quartet care promite sa fie memorabil.

Concertul va avea loc in 9 decembrie la Timisoara, in impozanta biserica a Centrului Reformat Noul Mileniu, de pe Splaiul Morarilor nr. 7. 

Evenimentul face parte din proiectul REVerse Poetry, un festival dedicat Revolutiei romane, inclus in programul oficial al capitalei culturale.

REVerse Poetry se va desfasura intre 9-20 decembrie 2023 si propune artistilor, cu fiecare editie, o noua tema. In conditiile sociopolitice actuale, tema acestei editii este “reflectarea absentei”, amintind de locul in care a inceput revolutia de la 1989 si de substraturile multietnice si multiculturale ale Timisoarei.

Concertul va include muzica de pe albumele Maria T (inspirat de Maria Tanase) si Luminitza, alaturi de Rapsodia Romania Nr.1 a lui George Enescu in aranjamentul muzical al domnului Alexander Balanescu.

Potrivit programului oficial facut public de organizatorii concertului — Asociatia Memoria Culturii — setlistul va include Rapsodia Romana, melodiile Mountain Call, Aria, Interlude, The Young Conscript and the Moon si Life and Death de albumul Maria T, alaturi de East, Luminitza, Mother, Democracy si Revolution de pe discul Luminitza.

Biletele pot fi achizitionate aici.

Alexander Balanescu s-a nascut la Bucuresti intr-o familie de intelectuali bucuresteni, si-a inceput studiile muzicale la varsta de 7 ani iar in 1969 a emigrat cu familia in Israel. 

Dupa serviciul militar obligatoriu, s-a mutat la Londra unde a studiat la Trinity College of Music si apoi la New York unde a absolvit celebra Julliard School of Music. Ulterior a revenit la Londra unde a activat in diverse grupuri, a condus orchestra Michael Nyman Ensemble iar in 1987 a fondat propriul cvartet de coarde — Balanescu Cvartet — alaturi de Clare Connors, Bill Hawkes si Nick Price (fost membru al London Symphony Orchestra).

Prin aparitia Balanescu Quartet, a contribuit la transformarea cvartetului de coarde dintr-un ansamblu „clasic” intr-o entitate muzicala care se afla in centrul intineririlor muzicii noi, revolutionand repertoriul si relatia cu publicul.

De-a lungul carierei sale, Balanescu s-a inspirat din colaborarile sale: in lumea dansului, Pina Bausch, Meryl Tankard, Jochen Ulrich, Virgilio Sieni; in teatru, cu Pippo Delbono, Matthew Dunster (pentru Royal Shakespeare Company, The Globe Theatre), Chiara Guidi (pentru Compagnia Raffaello Sanzio); in film a primit de doua ori premiul Gopo pentru cea mai buna coloana sonora originala, in 2007 pentru How I Spent the End of the World (dir. Catalin Mitulescu) si in 2016 pentru Muntele magic (r. Anca Damian) si premiul FIPA pentru The Scandalous Lady W (r. Sheree Folkson, BBC films).

Balanescu a refuzat sa recunoasca diviziunile dintre diferitele domenii muzicale, in consecinta, lucrand cu artisti atat de diversi precum Michael Nyman, Gavin Bryars, David Byrne, Kraftwerk, Pet Shop Boys, Jack De Johnette, Ornette Coleman, John Surman, Goldfrapp, Depeche Mode si Grace Jones.

Prima sa opera, Treibgut/Flotsam, o coproductie intre Internationales Donaufest si Theater Ulm, a avut premiera in iulie 2016. Inregistrari ale lucrarilor originale ale lui Balanescu, Possessed, Luminitza, Angels and Insects, Maria T, An Introduction to the Balanescu Quartet, au fost lansate de MUTE records. Recent, artistul a semnat cu Universal Records si un nou album este iminent.

Mai jos va invitam sa ascultati albumul Maria T si melodia „Aria” care se regaeste pe coloana sonora a mai multor filme britanice.

Citește în continuare