Skip to content

Balerina Alina Cojocaru e Manon alaturi de Queensland Ballet, in Australia

Balerina de origine romana Alina Cojocaru va avea doua reprezentatii in noul sezon al Queensland Ballet, in Australia,  prezentand inca o data publicului larg personajul tinerei Manon Lescaut din celebra poveste de dragoste, „Manon”.

Considerat de criticii din intreaga lume ca interpretarea Alinei Cojocaru este „o revelatie”, aceasta va dansa alaturi de Victor Estevez, prim-balerinul Queensland Ballet.

„Este prima data cand dansam impreuna. A fost placut sa-l cunosc pe Des Grieux in interpretarea lui. Pentru mine, este minunat sa vad ca din punct de vedere tehnic totul functioneaza, astfel incat sa putem lucra la aspectele care fac performanta si parteneriatul cu adevarat speciale”, a spus Alina Cojocaru despre colaborarea cu Victor Estevez, citata de publicatia Ballet News.

„Dupa atatea interpretari ale lui Manon, sunt mai deschisa sa explorez ganduri mai extreme, dar si sa ma uit la ceea ce o face umana. Emotiile umane si alegerile umane nu sunt intotdeauna bune. Cred ca este in regula sa accept ca ea face alegeri proaste , iar eu infatisez acele alegeri proaste fara sa o demonizez”, explica Cojocaru. „Trebuie sa-mi placa Manon, altfel nu o pot face placuta pentru public, iar apoi baletul nu functioneaza. Ca sa o plac, a trebuit sa-i accept toate defectele”, conchide ea.

Alina Cojocaru va interpreta rolul Manon cu Queensland Ballet miercuri, 5 octombrie, si vineri, 7 octombrie. Detalii despre spectacol, aici.

Manon Lescaut e o poveste care a fost pusa si in libret de opera ( cu cea mai cunoscuta versiune a lui Giacomo Puccini), dar si in pasi de balet in numeroase teatre din lumea intreaga.

Ea are la baza un roman scris de Antoine Francois Prevost in 1731 care a fost considerat scandalos la vremea aparitiei si a fost interzis. Multi ani s–a vandut in copii pirat, pana cand a aparut o a doua editie in care autorul a fost obligat sa faca completari mai moralizatoare.

Povestea de dragoste in pas de deux spusa in Manon este despre alegerea personajului feminin a uneia dintre vieti: cea privilegiata si opulenta alaturi de bogatul Monsieur GM sau iubirea nevinovata cu studentul Des Grieux, Manon fiind una dintre cele mai complexe interpretari din istoria baletului.

Acel rol l-a jucat pe scena English National Ballet de nenumarate ori, iar despre personaj, Alina Cojocaru mentiona ca „nu este doar un rol, este o succesiune de emotii umane (…) Si ma face sa ma intreb de ce a ales aceasta optiune? Imi place sa pun intrebari pentru ca raspunsurile pe care le primesc ma ajuta sa reunesc puzzle-ul care este reprezentat de cine este Manon. Cu cat primesc mai multe raspunsuri, cu atat descopar mai mult din caracterul lui Manon. Astfel, pot avea o libertate mult mai mare pe scena pentru a fi prezenta acolo, pentru a fi in momentul respectiv (…). Cu aceste informatii, cu partea de cercetare, cu ideile venite din imaginatie si cu creativitatea construirii personajului Manon, tu poti sa te desprinzi. Cu Manon este mereu o provocare pentru ca poate fi descrisa simplu, ca o femeie interesata de bani, de putere si dorinta de a avea totul in viata, dar daca ne uitam mai indeaproape despre cine este ea cu adevarat, acolo se intampla magia, unde valoarea, dezvoltarea si importanta personajului transcende alta dimensiune, mult mai interesanta. Pentru mine, cheia este sa o plac pe Manon pentru ca daca eu o plac, o pot personifica prin mine si transforma in ceva real si publicul o va indragi prin mine.”

Anul trecut, Alina Cojocaru a dansat alaturi de Sergei Polunin la Royal Albert Hall, intr-o unica reprezentatie, cu o coregrafie semnata de Johan Kobborg.

Spectacolul Romeo & Julieta, cu Sergei Polunin si Alina Cojocaru in coregrafia lui Johan Kobborg, cu un décor realizat de sculptorul David Umemoto, a avut premiera in vara lui 2019 la Verona, si in decembrie la 2021 la Royal Albert Hall.

Citește în continuare