Skip to content

In octombrie, compania italiana de balet Aterballetto prezinta la TNB „Don Juan”, spectacolul asteptat in intreaga Europa. Coregraful Johan Inger si-a imaginat un Don Juan in epoca #metoo

Aterballetto-Don-Juan, (Don-Juan-Saul Daniele Ardillo, Elvira- Estelle Bovay)

Aterballetto/ Fondazione Nazionale della Danza, cea mai importanta companie italiana de dans, vine pentru prima data in Romania, la cea de-a XXIII-a editie a Intalnirilor JTI cu spectacolul „Don Juan”, in coregrafia lui Johan Inger.

„Don Juan” Aterballetto a avut premiera in octombrie 2020 la Ferrara (Italia), iar in acest an va fi prezentat publicului roman pe 11 si 12 octombrie ora 20:00, la Teatrul National Bucuresti, sala Ion Caramitru.

„Don Juan” a primit premiul prestigioasei reviste Danza&Danza pentru cea mai buna productie a anului. „Un mit vechi, dar si contemporan, un coregraf la apogeul creativitatii, o companie aflata pe un traseu ambitios de repozitionare si de crestere, toate acestea aduc la viata unul dintre cele mai mari spectacole ale anului”, se arata in motivatia juriului.

Intr-un interviu pentru publicatia Danza&Danza coregraful marturisea ca a ales acest personaj pentru ca il considera foarte actual.

“Dincolo de vechea tema a „afemeiatului in serie”, revolutia #MeToo si stirile constante despre abuzurile si violenta impotriva femeilor il fac mai relevant ca niciodata. Impreuna cu dramaturgul Gregor Acuña-Pohl, am discutat mult, i-am citit si recitit pe Brecht, Molière si Tirso de Molina. Dar ceea ce ne-a inspirat libretul mai mult deat orice altceva a fost cartea lui Suzanne Lilar, Le Burlador, care este o reimaginare feminista a povestii lui Don Giovanni. Cine este Don Juan al meu? Un personaj foarte real, un barbat care a suferit trauma uriasa a abandonului maternal. In versiunea noastra, el este de fapt un alter ego al lui Don Giovanni, ” spunea Inger

Muzica pentru acest Don Juan, se desparte putin de Mozart si este o compozitie originala a lui Marc Alvarez. Partitura are referinte melodice la diverse versiuni din trecut, inclusiv la Gluck, dar rezultatul general este nou.

Johan Inger, nascut la Stockholm in 1967, este unul dintre cei mai importanti coregrafi ai lumii la ora actuala.

A debutat ca dansator la Nederlands Dans Theater in 1990, iar in 1995 in calitate de coregraf. S-a bucurat de un succes imediat. In 2003, Johan a parasit Nederlands Dans Theater pentru a prelua rolul de coordonator artistic la Cullberg Ballet din Stockholm, unde a creat numeroase lucrari. In 2005, Johan Inger a venit in Romania, ca dansator si coregraf, cu compania Cullberg Ballet, invitata a Intalnirilor JTI. Despre Mats Ek, directorul artistic al Cullberg Ballet la momentul respectiv, Johan declara ca il considera „un tata artistic”. Mats Ek a mai fost invitat la Intalnirile JTI si in 2016, cu „Quartet Gala”.

Din 2008, Johan Inger este coregraf independent si creeaza pentru companii din intreaga lume, printre care Swedish National Ballet, Compania Nacional de Danza, Aterballetto, Lyon Opera Ballet, Les Ballets de Monte Carlo si, desigur, Nederlands Dans Theater.

„Cred si sper ca nu va fi o interpretare traditionala, desi va fi foarte fidela povestii originale. (…) Am ales sa explorez personajul lui Don Juan, pentru ca sunt convins ca exista ceva contemporan in el si readucerea lui in lumina reflectoarelor ar putea fi o experienta interesanta. (…) Pe Don Juan-ul nostru nu il asteapta o eternitate in infern din cauza pacatelor. Lasam asta la latitudinea spectatorului. Poate ca, in final, desi prea tarziu, Don Juan isi constientizeaza faradelegile si se arunca in bratele destinului scris de vicii si fantasmele trecutului? Sau este doar o victima a ceva dincolo de el? Nu vreau sa dezvalui asta. Dar pot spune ca, in versiunea mea, Don Juan are mai multe sanse si ocazii de a scapa de judecata si de a se schimba (…)”, isi explica Johan Inger viziunea asupra spectacolului.

Biletele se gasesc la Casa de bilete a Teatrului National Bucuresti si online in retelele Entertix, Eventim, MyStage si MyTicket.

Citește în continuare