Skip to content

Marti, 23 martie, baletul “Rosu si Negru” cu Razvan Mazilu, Corina Dumitrescu si Monica Alexandra Petrica online gratuit pe youtube Opera Nationala Bucuresti

Marti, 23 martie, iubitorii de balet pot vedea un spectacol care a facut istorie la vremea lui: o montare a spectacolului de balet „Rosu si Negru” de Livia Teodorescu Ciocanea, in regia si coregrafia Alexei Mezincescu, cu Razvan Mazilu (Julien Sorel), Corina Dumitrescu (Doamna de Rênal ) si Monica Alexandra Petrica (Mathilde de la Mole, fiica marchizului de la Mole).

Inregistrarea spectacolului  (care a avut premiera in 2000) este difuzata acum pe canalul de youtube al Operei Nationale Bucuresti, de la ora 19.00, pentru a omagia 179 de ani de la moartea scriitorului francez Stendhal. Spectacolul va putea fi vazut aici.

 Costumele acestui spectacol au fost facute de Adriana Grand, decorul de Viorica Petrovici, iar dirijorul corului a fost Vasile Corjos. Solisti vocali erau Mihaela Stanciu, Romeo Cornelius, iar in spectacol pe langa cei trei mai danseaza Sorin Badea (Sorel tatal), Alexandru Boxan si Razvan Marinescu (Fratii lui Julien), Remus Câmpeanu (Domnul de Rênal), Gabriela Mocanu (Elise), George Mocanu (Marchizul de la Mole), Mircea Craciun (Printul Korasoff), Ana Dumitrescu (Doamna Maresal de Fervaque), Sorin Badea (Marchizul de Coisenois)

Spectacolul spune povestea lui Julien Sorel, fiul unui cherestegiu din Verrières. Orfan de mama, dispretuit de tatal si de fratii sai pentru inclinatia sa spre invatatura, Julien traieste in lumea imaginara a eroilor sai.

El viseaza la gloria unei cariere militare, precum cea a eroului sau Napoleon, sau la autoritatea dobândita prin haina bisericeasca. Tanarul ajunge intr-o relatie cu sotia primarului, Doamna de Renal, iar pentru Julien totul devine o noua provocae pentru a-si depasi conditia.

Spectacolul (un balet in trei acte), ca si romanul „Rosu si negru” de Stendhal, este o meditatie asupra conditiei umane in perioada aparitiei ideii de emancipare sociala prin calitati exceptionale individuale si nu doar prin avere si titluri nobiliare. In epoca in care a fost scris, exemplul cel mai reprezentativ era insusi Napoleon, model pentru tinerii vremii respective. Destinul personajului central, Julien Sorel, ilustreaza o tulburatoare si dramatica ascensiune sociala incheiata prin recunoasterea, inaintea mortii, a valorilor fundamentale ale vietii: iubirea si sacrificiul.

Este o ocazie foarte rara in care mai putem vedea aceste spectacole din anii 2000 cand balerini ca Razvan Mazilu, Monica Petrica sau Corina Dumitrescu se aflau in varful carierei lor de dansatori.

Astazi, la 21 de ani distanta de la inregistrarea acestui spectacol, Razvan Mazilu este cel mai important coregraf si regizor de musicaluri din Romania, avand in palmares unele dintre cele mai spectaculoase productii de gen. El face echipa in continuare cu partenera sa de scena, Monica Petrica, care este asistentul de coregrafie si preparatorul fizic pentru actorii si balerinii din muzicalurile sale.

In plus, Monica Petrica e initiatoarea unor cursuri de yoga prin dans si profesoara de coregrafie pentru copiii care vor sa inceapa o cariera in balet.

Citește în continuare