Skip to content

Intre 8 si 10 septembrie este Balkanik Festival  – Home of World Music. Festivalul are loc la Gradina Uranus si are artisti din Italia, Franta, Armenia, Tunisia, Turcia. Pe strada Uranus e si un targ de artizanat reinterpretat.

Balkanik Festival – Home of World Music revine intre 8 si 10 septembrie la Gradina Uranus si pe strada Uranus din Bucuresti, pentru a sarbatori aniversarea de zece ani.

Aceasta editie aniversara aduce si un targ, Balkanik Street Fair, care va anima strada Uranus in weekend-ul 8 – 10 septembrie, transformand-o intr-o calatorie imersiva fascinanta in culturile si traditiile regionale, printr-un targ de artizanat reinterpretat, jam sessions, ateliere creative si multe alte activitati care vor insufleti una dintre strazile importante din vechiul cartier Uranus, unde odinioara locuiau mestesugarii si negustorii vechiului Bucuresti.

Balkanik Festival este un eveniment care si-a propus, inca de la prima editie, sa promoveze incluziunea, intelegerea si acceptarea altor culturi, prin muzica si alte arte, iar la cea de-a X-a editie, organizatorii au lansat Manifestul Balkanik, pentru a exprima valorile care contureaza evenimentul: „De 10 ani vedem binele in public. De 10 ani vedem multiculturalism – adica oameni care stiu versurile, chiar daca nu cunosc limba. De 10 ani vedem egalitate – pentru ca noi n-avem zona VIP. De 10 ani vedem curaj – pentru ca oamenii nu au nevoie de moda pentru a fi ei insisi. De 10 ani vedem comunitate – nu toata lumea se stie, dar se recunoaste. De 10 ani vedem incluziune – suntem festivalul la care toate tipurile de familii se simt ca acasa. De 10 ani vedem binele in public. De 10 ani suntem o comunitate – si facem petreceri de tinut minte. De 10 ani traim bucuria diversitatii. Bucuria ne defineste. Balkanik Festival.”

 In Gradina Uranus, vor avea loc concertele de la scena mare a festivalului, expozitii, demonstratii mestesugaresti si ateliere creative, video mapping pe turnul de apa istoric, mese rotunde despre traditiile creative si activitati pentru toate varstele.

 Printre artistii care vor urca pe scena mare a Balkanik Festival, editia X, sunt si Ovidiu Lipan Tandarica si Fanfara din Zece Prajini (Romania)

PAPIERS D’ARMÉNIES cu Dan Gharibian (ex-Bratsch) (Armenia-Franta)

Veti mai putea vedea Extraliscio care este o trupa italiana produsa de Betty Wrong Edizioni Musicali, condusa de Mirco Miriani, un virtuoz multi-instrumentist. Filmul lor, „Extraliscio – Punk da Balera. Si ballerà finché entra la luce dell’alba” (castigator al premiului SIAE pentru Talente Creative si al premiului FICE-Federazione Italiana dei Cinema d’Essai in Mantova), produs in 2020 de Elisabetta Sgarbi, a fost distribuit de Nexo Digital in cinematografele italiene ca eveniment special. In acelasi an, trupa a compus cantecul oficial al celei de-a 103-a editii a Giro d’Italia, intitulat „GiraGiroGiraGi”, si cele doua teme muzicale pentru evenimentul La Milanesiana, creat si regizat de Elisabetta Sgarbi: „Il ballo della Rosa”, o piesa instrumentala, si „Milanesiana di Riviera”. Extraliscio sunt inventatorii unei noi forme de muzica italiana dancehall.

Imbinand emotia melodiilor balcanice si klezmer cu puterea rock-ului si metal-ului, pe scena Balkanic va urca si KermesZ à l’Est care este o fanfara unica, de o vivacitate contagioasa. inarmata cu jachete din piele si legendarul lor spirit de petrecere, aceasta neo-fanfara post-punk transforma publicul intr-o mare de dansatori. Repertoriul lor unic este completat de interactiunile lor scenice amuzante, inspirate din spectacolele bizare si cabinetele de curiozitati, pentru a crea un spectacol exploziv, plin de dans si energie. De peste 10 ani, KermesZ à l’Est vitalizeaza festivalurile de arta stradala si scenele festivalurilor din intreaga Europa.

Vor mai urca pe scena PAULINA (Romania), KRISTIJAN AZIROVIC ORCHESTRA (Serbia), UFUK COsKUN & friends (Turcia-Romania), WENYHORA (Polonia)

500 abonamente early bird sunt acum disponibile pe www.balkanikfestival.ro, la pretul de 90 lei. La epuizarea acestora, abonamentele vor costa 120 lei.

Citește în continuare