Skip to content

O noua lucrare de Banksy a aparut peste noapte in nordul Londrei. Proprietarii din zona sunt ingrijorati de cresterea pretului apartamentelor si chiriei din cauza numarului mare de oameni interesati sa vada opera.

Banksy a confirmat ca se afla in spatele unei noi opere de arta care a aparut in weekend pe un perete din nordul Londrei. Desi lucrarea a fost pusa pe seama artistului stradal, nu se stia exact daca interventia este autentica, mai ales ca au aparut tot mai multi grafferi care imita stilul lui Banksy.

Asa cum a obisnuit deja publicul si presa, artistul a confirmat lucrarea printr-o postare publicata pe contul lui de Instagram.

Noua lucrare se afla in zona Finsbury Park si prezinta vopsea verde pulverizata pe un perete din spatele unui copac taiat. 

Intregul concept este de a crea frunzis si coroana copacului taiat, de a sublinia modul in care ar trebui sa arate natura, de fapt. Pentru a accentua ideea ca mana omului este responsabila si chiar vinovata pentru aspectul deprimant al copacului taiat, Banksy a desenat pe peretele din spatele pomului silueta unei persoane care tine un furtun de presiune si lasa impresia ca tocmai a terminat de vopsit zona respectiva.

Imediat dupa aparitia lucrarii, o multime de localnici si trecatori s-au adunat sa admire noua creatie a lui Banksy, inca dinainte ca acesta sa ii confirme autenticitatea. Potrivit BBC Londra, cel putin 30 de persoane se aflau constant in zona respectiva pentru a privi si fotografia graffitiul aflat pe Hornsey Road.

Un aspect care i-a convins pe multi ca ar fi vorba de un Bansky autentic este utilizarea vopselei verzi — atipica pentru Bansky — intr-o nuanta similara cu cea folosita de consiliul local din zona Islington pentru marca semnele stradale. Este o atentie la detalii pe care britanicii o atribuie strict lui Banksy, optiunea lui fiind un mod subtil de a arata cu degetul catre cei responsabili pentru aspectul copacului taiat.

Imediat dupa momentul de bucurie al unor localnici, a venit ingrijorarea care insoteste in ultima vreme fiecare spatiu in care Banksy alege sa isi puna semnatura: cresterea chiriilor si preturilor locuintelor.

Pentru ca Bansky este unul dintre cei mai importanti si vanati artisti din lume — in special pentru ca identitatea lui este ascunsa —, lucrarile sale sunt la mare cautare iar locurile publice in care se afla devin imediat spatii de pelerinaj pentru iubitorii de arta. Insa acest lucru atrage dupa sine si o crestere in randul chiriilor si preturilor locuintelor din zona respectiva, un fapt care a fost deja comentat de chiriasii din Finsbury Park.

Parerile sunt impartite cu privire la aparitia lucrarii pe peretele unei cladiri rezidentiale. Potrivit BBC, localnicii prezenti la fata locului ar fi declarat ca mesajul lui Banksy este bine-venit: “Cand te dai inapoi, se pare ca pomul pare sa explodeze la viata, dar intr-un mod vizibil fals si sintetic. Este primavara acum, iar acest copac ar trebui sa explodeze de frunze, dar Banksy trebuie sa fi trecut cu bicicleta pe langa el si s-a gandit cat de mizerabil arata.”

In alte locuri, lucrarile lui Banksy au creat probleme si au fost acoperite sau sterse de proprietari. Detinatorul unei cladiri din Shoreditch a pictat peste unul dintre graffitiurile artistului dupa ce a devenit iritat de lumina de veghe activata in mod constant de fanii lui Banksy care veneau sa o vada.

Iar proprietarii Garry si Gokean Coutts au cheltuit 200.000 de lire sterline pentru a indeparta o pictura murala cu un pescarus de pe casa lor din Lowestoft, Suffolk, cand au fost nevoiti sa angajeze agenti de securitate dupa ce aceasta a devenit o tinta pentru vandali si hoti. 

Reprezentantii locali din Finsbury Park, din zona Islington, au declarat ca noul graffiti nu va fi indepartat.

In ceea ce priveste reactia consiliului local din zona Islington, reprezentantul Flora Williamson a declarat ca i se pare incredibil faptul ca vor avea o opera de arta a lui Banksy “chiar in mijlocul locuintelor sociale si a uneia dintre cele mai sarace parti ale cartierului. Cred ca adauga intriga si cultura si aduce zona la viata”.

In ceea ce priveste critica adusa de Banksy, ei sustin ca ciresul in spatele caruia a desenat artistul are in jur de 40-50 de ani vechime si este in declin , cu degradari si deteriorari cauzate de ciuperci. Se pare ca ar fi intretinut si taiat copacul de ceva vreme, atat pentru siguranta dar si pentru a contribui la prelungirea duratei de viata a acestuia. 

Banksy este unul dintre cei mai faimosi artisti din lume, dar identitatea sa ramane, cel putin oficial, necunoscuta.

Printre cele mai faimoase lucrari ale sale se numara Kissing Coppers (2004) si Girl with Balloon (2006), care a fost distrusa imediat dupa ce a fost vanduta la licitatie in 2018.

Cea mai recenta lucrare cunoscuta a artistului, un semn de stop cu trei drone militare pe el, a fost furata la doar cateva ore dupa ce a fost confirmata ca fiind autentica, in decembrie anul trecut. In februarie, doi barbati au fost arestati pentru furt, iar politistii inca incearca sa dea de urma operei de arta, care a fost luata de pe o strada din sudul Londrei.

Citește în continuare