Skip to content

Banksy invita publicul din intreaga lume sa aleaga urmatorul loc pentru viitoarea sa expozitie. Recent s-a deschis prima expozitie oficiala cu operele sale din ultimii 14 ani.

Artistul anonim Banksy a lansat un anunt prin care cere ajutorul fanilor si publicului larg pentru a gasi un spatiu in care sa-si organizeze urmatoarea expozitie oficiala „Cut & Run”. 

Anuntul vine la cateva saptamani dupa ce Galeria de Arta Moderna din Glasgow (GoMA) a deschis prima expozitie personala a lui Banksy din ultimii 14 ani.

In cadrul expozitiei au fost expuse in premiera sabloane utilizate de acesta pentru a crea unele dintre cele mai populare imagini ale sale. A cuprins lucrari originale realizate din 1998 si pana in prezent, obiecte personale si toaleta reala a artistului. 

Expozitia se incheie astazi, pe 28 august, la 10 saptamani dupa deschiderea sa din 16 iunie.

Anuntul cu privire la urmatorul spatiu de expozitie a fost publicat pe site-ul oficial al evenimentului cutandrun.co.uk. Pe aceasta cale organizatorii vor sa transforme „Cut & Run” intr-o expozitie itineranta in intreaga lume.

Pe site-ul expozitiei apare un mesaj de multumire care anunta finisajul evenimentului de la Glasgow si anuntul „Vrem sa luam aceasta expozitie in deplasare, dar nu avem nici o idee despre urmatorul loc. Tu ai?” 

Prin intermediul site-ului, organizatorii ii invita pe cei interesati sa trimita sugestiile lor la adresa de e-mail venues [at] cutandrun.co.uk: „Trimiteti-ne un e-mail cu sugestiile voastre si includeti si cateva fotografii daca este posibil. Un loc sau un spatiu specific ar fi ideal, va rugam sa nu ne scrieti doar «Vino in Iran!». Multumim.”

Evenimentul de la Glasgow a fost un real succes, oameni din toata lumea au venit sa vada prima expozitie oficiala a lui Banksy din ultimii 14 ani.

In cadrul expozitiei au fost expuse sabloanele originale folosite pentru lucrari precum „Kissing Coppers” din 2004 sau „Mobile Lovers” din 2014, fiecare fiind estimata la peste 500.000 de euro. 

A fost expusa si celebra vesta cu steagul Marii Britanii purtata de rapperul britanic Stormzy la festivalul Glastonbury din 2019, dar si lucrari realizate de Banksy in Betleem si Cisiordania care au ca subiect conflictul israeliano-palestinian. Evenimentul trebuia sa se incheie pe 23 august, insa datorita cererii masive, s-a prelungit cu cinci zile.

Despre expozitie, Gareth James, directorul GoMA, a declarat ca „Expozitia Cut & Run a avut un public nou si divers, de la elevi de scoala primara pana la octogenari, oameni din toate domeniile societatii si din toate colturile lumii. In fiecare zi cand deschideam usile galeriei erau cozi cu sute de persoane care asteptau ca cumpere bilete.”

Mai multe informatii despre expozitie si lucrarile expuse puteti citi aici

Desi in ultimii ani au fost itinerate in intreaga lume diverse expozitii Banksy, acestea au fost neoficiale si nu au fost aprobate de artist. Una dintre ele a avut loc si in Romania, in interiorul Arcului de Triumf din Bucuresti. Cea mai recenta expozitie oficiala a artistului a avut loc in orasul sau natal, Bristol, in 2009. 

In ultimii ani a circulat prin lume expozitia neoficiala „The Art of Banksy” care a ajuns in peste 15 orase din lume si care a strans peste 1,5 milioane de vizitatori. Anul acesta in septembrie expozitia isi incheie circuitul la Londra, desi a fost catalogata de Banksy drept un fals.

Expozitia a ajuns si la Bucuresti intre august si octombrie 2019 si s-a desfasurat intr-un cadru controversat in interiorul Arcului de Triumf din Bucuresti. Expozitia a fost impartita in doua sectiuni delimitate de cei doi piloni ai Arcului de Triumf. Prima parte continea 50 de lucrari ale artistului care fac referire la incompetenta politistilor, a jandarmilor si a autoritatilor, iar cea de-a doua prezenta citate cu impact social relevante pentru contextul perioadei.

La momentul respectiv, artistul a declarat pe social media ca: „Stiti ca nu au legatura cu mine, da? Eu nu cer bani oamenilor ca sa imi vada arta.”. In acelasi timp, a admis ca “Nu sunt cea mai potrivita persoana care sa se planga de faptul ca lumea pune imagini fara permisiune in spatiu public” – referindu-se la arta de tip vandalist pentru care a devenit cunoscut mai intai in Londra si ulterior in restul lumii.

Mai jos puteti citi si alte stiri recente despre Banksy.

Citește în continuare