Skip to content

La Bruxelles s-a deschis un muzeu de tip pop-up dedicat lui Banksy. Peste 130 de lucrari ale artistului se pot vedea in aceasta expozitie

Banksy, unul dintre cei mai faimosi artisti globali ai acestui moment, are acum un muzeu de tip pop-up dedicat in Bruxelles, Belgia. Colectia numara peste 130 de recreari ale lucrarilor artistului, de la unele dintre cele mai emblematice piese ale sale pana la lucrari noi, precum cele produse recent in Ucraina.

Mai mult, noul muzeu nu a reprodus doar opere de arta Banksy, ci a recreat si imprejurimile lor originale, gradini, hoteluri, inchisori, scoli, ca vizitatorii sa vada intreg ansamblul unde se regaseste originalul. Expozitia este disponibila doar pana pe 26 februarie 2023 si se afla intr-un spatiu industrial, care integreaza foarte bine lucrarile artistului.

Muzeul este deschis pe Rue de Laeken, iar biletele pentru adulti costa 14 euro, detaliile complete fiind disponibile aici. Momentan, artistul nu a mentionat nimic despre acest muzeu, practica fiind ca expozitiile in care ii apar lucrarile sa fie certificate de acesta prin autorizarea primita de la Pest Control, agentia care verifica autenticitatea lucrarilor sale.

La inceputul saptamanii, artistul stradal a anuntat ca doneaza 50 dintre lucrarile sale create special pentru a ajuta financiar un ONG care isi desfasoara activitatea in zona de razboi din Ucraina.

Banksy a creat o serie limitata in care fiecare print este semnat si numerotat dintr-o editie de 50, care se vand pentru 5000 GBP (plus taxele aplicabile). Pentru a achizitiona o astfel de lucrare, cei interesati se pot inscrie pe websiteul dedicat pana vineri, 16 decembrie, la ora 12:00 GMT, iar cei care vor fi selectati sa primeasca lucrarea, vor primi detalii despre modul de finalizare a achizitiei. Inscrierile se pot face aici.

De aproape 20 de ani, Banksy este un artist anonim, care si-a creat aceasta semnatura cu ajutorul acordurilor de confidentialitate, a legii marcilor comerciale si a unei echipe care ii autentifica munca.

Arta sa de strada, care are deseori nuante sociale si politice, a fost vazuta in intreaga lume, de la New York la Londra, Cisiordania si acum la Kiev. Datorita faptului ca este un artist anonim, face tot posibilul pentru a reglementa revanzarea lucrarilor sale si pentru a preveni falsurile.

In 2008, a infiintat Pest Control, o agentie pentru autentificarea lucrarilor si prevenirea aparitiei pe piata a falsurilor si a pieselor stradale specifice lui. Dealerii si casele de licitatie vand acum lucrari Banksy doar cu certificare Pest Control.

Mai jos puteti afla contextul in care au aparut cele mai recente lucrari ale celui mai cunoscut artist mural contemporan.

Citește în continuare