Skip to content

Banksy acuza brandul Guess ca i-a folosit lucrarile fara permisiune pentru o colectie vestimentara. Artistul si-a indemnat fanii sa fure din magazinul Guess de pe Regent Street din Londra, spatiul fiind inchis la scurt timp dupa aceea.

Magazinul Guess de pe Regent Street din Londra a pus in vanzare o colectie de piese vestimentare inspirate de lucrarile celebre ale lui Banksy, fara a cere acordul artistului.

Brandul american a amenajat si o vitrina cu piese din noua colectie alaturi de un afis de dimensiuni mari pe care este imprimata lucrarea ”Aruncatorul de flori” („Flower Thrower”) din 2007, pentru care Banksy a pierdut in 2020 drepturile de autor in favoarea Full Colour Black, o companie producatoare de carti de vizita si felicitari. 

Bansky a raspuns impotriva campaniei Guess printr-un mesaj postat pe contul lui de Instagram, declarand ca nu are nici o implicare cu noua colectie care a fost lansata fara acordul lui.

Colectia se numeste Guess x Brandalised si a fost lansata in cadrul sezonului toamna-iarna 2022. Include jachete, pulovere, tricouri, veste si paltoane marcate cu motive inspirate de graffitiurile lui Banksy. 

Printre lucrarile la care fac referinta motivele folosite de Guess se numara ”Aruncatorul de flori”, „Regina Ziggy”, ”Traind visul” si ”Fetita cu balon”. Piesele din noua colectie se vand la preturi pornind de la 40 de euro si pot ajunge pana la 270 de euro. Cea mai mare parte a hainelor au fost gandite ca tinute de strada, cu o estetica urbana.

In cadrul strategiei de promovare a colectiei, Guess a folosit mesajul ”cu graffiti realizate de Banksy” pentru a-i face pe cumparatori sa creada ca artistul anonim face parte din proiectul brandului. 

De asemenea, Guess descrie Brandalised, celalalt brand din spatele colectiei ca fiind ”o licenta de graffiti urban a carei misiune este sa le ofere fanilor lui Banksy obiecte colectionabile la preturi  accesibile”. Se presupune ca Brandalised este asociat cu compania Full Colour Black care a contestat in instanta drepturile de autor ale lui Banksy in 2020. 

Ca reactie la campania Guess, Banksy a postat pe pagina sa de Instagram o imagine a vitrinei magazinului Guess de pe Regent Street din Londra, alaturi de un mesaj prin care ii invita pe urmaritorii lui sa jefuiasca locul respectiv. 

Bansky este cunoscut prin graffitiurile sale prin faptul ca de cele mai multe ori reprezinta reactii politice si sociale sau prin care condamna capitalismul.

Artistul a postat urmatorul mesaj pe Instagram: ”Atentie hoti de magazine: Va rog sa mergeti la magazinul Guess de pe Regent Street. S-au folosit de lucrarile mele fara sa ma intrebe; ar fi gresit daca ati face si voi acelasi lucru cu hainele lor?”.  

La scurt timp dupa mesajul lui Banksy, magazinul Guess de pe Regent Street s-a inchis iar vitrina magazinului a fost acoperita cu un material alb. Potrivit BBC, in fata magazinului au fost mobilizati paznici pentru a proteja intrarea. 

Pentru a identifica situatii de genul acesta, Bansky a creat un birou de autentificare numit ”Pest Control” care se ocupa de drepturile de autor ale lucrarilor sale.

”Nu se stie daca Banksy ar fi stiut sau aprobat acest lucru. Daca ar fi stiut despre, atunci comentariile sale fac parte dintr-o strategie de promovare. Daca nu a stiut cel mai probabil e foarte deranjat, mai ales pentru ca aceste companii si branduri mari nu se aliniaza la viziunile sale anti-sistem.” a declarat pentru BBC Liz Ward, avocata specializata in drepturile de autor.

“Ce vreau sa spun eu este ca Banksy ar trebui sa dea in judecata Brandalised si/sau Guess pentru incalcarea drepturilor de autor. Insa, avand in vedere ca artistul doreste sa ramana anonim, acest lucru s-ar putea sa fie imposibil.” a adaugat Ward. 

Recent, Banksy a dezvaluit o serie de lucrari in Ucraina.

Citește în continuare