Skip to content

O cladire din Los Angeles achizitionata cu 4 milioane euro ar putea fi vanduta cu 30 de milioane de euro datorita unui graffiti al lui Banksy aflat pe unul dintre pereti. Lucrarea a fost realizata de artist in 2010 si reprezinta ”Fata pe un leagan”.

O cladire istorica din Los Angeles care dateaza din 1914 ar putea fi vanduta prin licitatie la o suma de 30 de milioane de euro dupa ce artistul britanic Bansky a creat un graffiti pe unul dintre pereti.

In 2007 cladirea valora 4 milioane de euro, insa dupa 2010, anul in care graffitiul a fost realizat, valoarea ei a crescut exponential. Artistul a ajuns la Los Angeles in acel an pentru premiera documentarului sau ”Exit Throught the Gift Shop”.

Graffitiul reprezinta ”Fata pe un leagan” iar artistul s-a folosit de un textul ”PARKING” vopsit deja pe peretele cladirii pentru a realiza lucrarea, leaganul fiind atasat de litera ”A”.

Pentru a completa interventia, artistul a vopsit peste ultimele 3 litere din PARKING, astfel, leaganul este atasat de textul ”PARK”, fiind o critica asupra fenomenului construirii parcarilor in orasele suprapopulate de automobile in detrimentul parcurilor si spatiilor verzi..

Proprietarii actuali ai cladirii, Tarina Tarantino si Alfonso Campos, au cumparat-o in 2007 pentru a-si dezvolta birouri si ateliere, insa in prezent planuiesc sa o vanda din cauza falimentului.

Cladirea are 7 etaje si se intinde pe o suprafata de 2.450 mp. Este valoroasa si datorita pozitionarii in centrul Los Angeles-ului, intr-unul din cartierele istorice, cat si prin faptul ca a aparut in filme precum Safety Last din 1923.

In trecut, a fost sediul companiei Tarina Tarantino care producea bijuterii si accesorii de mare greutate, incrustate de obicei cu cristale Lucite sau Swarovski. De-a lungul timpului a colaborat Mattel pentru o colectie de accesorii inspirate de papusa Barbie dar si cu Hello Kitty.

Desi valoarea pe care o aduce grafittiul lui Banksy este greu de estimat, proprietarii sunt de parere ca ar putea incasa o suma de 30 de milioane de euro datorita unei consultari cu reprezentantii casei de licitatii Sotheby’s.

Holly Dunlap, sefa departamentului Clienti Privati de la Sotheby’s a estimat ca graffitiul de 3,6 m latime si 10 m inaltime ar putea valora cel putin 10 milioane de euro sau poate chiar mai mult pe piata privata de arta. De altfel, Dunlap spunea ca orice colectionar de arta serios nu are alta posibilitate decat sa cumpere graffitiul alaturi de cladire, sustinand ca valoarea totala ar ajunge la 30 de milioane de euro.

In ciuda faptului ca Banksy realizeaza lucrarile sale cu scopul de a crea arta accesibila oricui, acest lucru nu i-a oprit pe doi proprietari britanici din a indeparta pereti intregi pentru a vinde graffitiurile artistului in speranta ca vor castiga bani frumosi.

In 2021, unul din proprietarii unui magazin de electrocasnice din Marea Britanie a inlaturat o sectiune cu un graffiti din peretele cladirii dupa ce Bansky a confirmat lucrarea care reprezenta un baiat care ridica o ranga. Proprietarul era constient de faima artistului, astfel a incercat sa vanda graffitiul la o suma de 671.000 de euro.

Un caz similar are legatura cu un proprietar din Nottingham, Marea Britanie care a vandut o bucata de perete cu un mural de Bansky catre o galerie privata din Essex in schimbul unei sume consistente de bani. In ambele situatii, lucrarile au fost vandute fara acordul sau instintarea artistului. In acelasi timp, case de licitatii precum Sotheby’s au primit oferte asemanatoare de la colectionari privati, refuzandu-le pe baza unor motive etice.

Citește în continuare