Skip to content

La Glasgow s-a deschis prima expozitie oficiala Banksy din ultimii 14 ani. Vor fi expuse in premiera sabloanele utilizate de artist pentru a crea graffitiuri si o explicatie pentru lucrarea autodistrusa, vanduta cu 21,6 milioane de euro.

Pe 16 iunie, la Galeria de Arta Moderna din Glasgow (GoMA) s-a deschis prima expozitie personala a lui Banksy din ultimii 14 ani. In cadrul ei sunt expuse in premiera sabloane utilizate de acesta pentru a crea unele dintre cele mai populare lucrari ale sale.

Expozitia a fost intitulata „CUT & RUN: 25 years card labour” si cuprinde lucrari originale realizate din 1998 si pana in prezent, obiecte personale si toaleta reala a artistului. Evenimentul de anvergura are ca scop dezvaluirea procesului de lucru al lui Banksy care in cele mai multe cazuri foloseste sabloane atent pregatite pentru a putea crea rapid o lucrare de graffiti in spatiul public.

In cadrul expozitiei sunt expuse sabloanele originale folosite pentru lucrari precum „Kissing Coppers” din 2004 sau „Mobile Lovers” din 2014, fiecare fiind estimata la peste 500.000 de euro. 

In cadrul evenimentului va fi expusa si celebra vesta cu steagul Marii Britanii purtata de raperul britanic Stormzy la festivalul Glastonbury din 2019, dar si lucrari realizate de Banksy in Betleem si Cisiordania care au ca subiect conflictul israeliano-palestinian. 

Intr-o maniera umoristica, a fost expusa toaleta personala a artistului care s-a regasit intr-una din lucrarile sale realizate in perioada pandemiei.

Este expusa si o instalatie in care se explica detaliat modul in care Banksy si-a distrus lucrarea controversata „Fata cu balon”, care a fost maruntita la cateva momente dupa de a fost vanduta pentru mai bine de 1 milion de euro la casa de licitatii Sotheby’s in 2018. 

Actiunea a fost descrisa mai apoi drept unul dintre cele mai indraznete si controversate evenimente din istoria recenta a artei. Ulterior, la cativa ani dupa incident, lucrarea partial distrusa a fost vanduta din nou pentru 21,6 milioane de euro.

Despre sabloanele (stencil-uri) din expozitie, Banksy a declarat intr-un comunicat de presa ca „am tinut aceste stenciluri ascunse tip de ani de zile deoarece eram constient ca pot fi folosite drept probe intr-o acuzatie de daune penale. Acum pare ca acel moment a trecut, asa ca le expun ca opere de arta intr-o galerie. Nu sunt sigur care este cea mai mare crima.”

Desi artistul nu si-a dezvaluit niciodata identitatea reala, acesta a declarat ca a fost atras de Galeria de Arta Moderna din Glasgow din cauza conului de semnalizare rutiera care se afla de ani de zile pe capul statuii Ducelui de Wellington din fata galeriei. 

Imagine din expozitia din Glasgow. Foto: Profimedia Images

Statuia primului Duce de Wellington, Arthur Wellesley, a fost realizata in 1844 si in ultimii 40 de ani a avut in fiecare zi un con de semnalizare rutiera pe cap ca un simbol al ironiei publicului fata de autoritati. Desi au existat diverse tentative ale administratiei locale de a-l inlatura, de fiecare data cetatenii il inlocuiesc cu unul nou, uneori colorat, cu ocazia a diverse evenimente politice. 

Banksy a fost atras de actiunile publicului din Glasgow de a interveni in spatiul public intr-o maniera critica si usor ironica, similara cu practica artistului. In acest sens, a declarat despre statuie ca „s-ar putea sa sune absurd sau chiar pretentios (asteptati sa vedeti expozitia), dar este opera mea de arta preferata din Marea Britanie, dar si motivul pentru care am adus expozitia aici.” 

De asemenea, Susan Aitken, presedinta consiliului municipal din Glasgow a declarat ca expozitia ar putea fi „un parteneriat perfect intre artist, galerie si orasul gazda. Arta stradala a devenit una dintre semnaturile orasului Glasgow si nimeni nu a avut un rol mai important decat Banksy in plasarea artei stradale in centrul culturii, politicii si societatii.”

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 23 august, mai multe informatii despre programul de vizitare si bilete pot fi consultate aici

Desi in ultimii ani au fost itinerate in intreaga lume diverse expozitii Banksy, acestea au fost neoficiale si nu au fost aprobate de artist. Una dintre ele a avut loc si in Romania, in interiorul Arcului de Triumf din Bucuresti. Cea mai recenta expozitie oficiala a artistului a avut loc in orasul sau natal, Bristol, in 2009. 

Imagine din expozitia din Glasgow. Foto: Profimedia Images

In ultimii ani a circulat prin lume expozitia neoficiala „The Art of Banksy” care a ajuns in peste 15 orase din lume si care a strans peste 1,5 milioane de vizitatori. Anul acesta in septembrie expozitia isi incheie circuitul la Londra, desi a fost catalogata de Banksy drept un fals.

Expozitia a ajuns si la Bucuresti intre august si octombrie 2019 si s-a desfasurat intr-un cadru controversat in interiorul Arcului de Triumf din Bucuresti. Expozitia a fost impartita in doua sectiuni delimitate de cei doi piloni ai Arcului de Triumf. Prima parte continea 50 de lucrari ale artistului care fac referire la incompetenta politistilor, a jandarmilor si a autoritatilor, iar cea de-a doua prezenta citate cu impact social relevante pentru contextul perioadei.

La momentul respectiv, artistul a declarat pe social media ca: „Stiti ca nu au legatura cu mine, da? Eu nu cer bani oamenilor ca sa imi vada arta.”. In acelasi timp, a admis ca “Nu sunt cea mai potrivita persoana care sa se planga de faptul ca lumea pune imagini fara permisiune in spatiu public” – referindu-se la arta de tip vandalist pentru care a devenit cunoscut mai intai in Londra si ulterior in restul lumii.

Mai jos puteti citi si alte stiri recente despre Banksy.

Citește în continuare