Skip to content

Robbie Williams a pus in vanzare 3 lucrari de Banksy din colectia personala. Valoarea acestora este de peste 11,5 milioane de euro.

Robbie Williams a trimis spre licitatie 3 picturi semnate de Banksy a caror valoare acumulata este estimata la peste 11,5 milioane de euro. Licitatia pentru vanzarea acestora va avea loc la Sotheby’s in luna martie, fiind o premiera pentru Williams care nu a mai vandut pana acum vreo opera de arta din colectia sa personala. 

Cele trei lucrari, ”Kissing Coppers” (2005), ”Vandalised Oils” (Choppers, 2005) si ”Girl with Balloon” (2006), au fost cumparate direct din studioul lui Banksy imediat dupa ce au fost realizate.

Pasiunea artistului pentru lucrarile lui Banksy este bine cunoscuta in lumea artei si in presa, dar pana acum a ales sa nu comenteze opera artistului. ”Cred ca sunt unele dintre cele mai bune picturi ale lui Banksy. Ca si colectionar al operei lui, devii parte a unei miscari culturale mult mai ample. Iubesc arta lui Banksy. Este o arta iconica si de impact, si de multe ori ma face sa rad.” spune Williams intr-un comunicat. 

Potrivit lui Hugo Cobb, coordonatorul licitatiei de la Sotheby’s, Williams a expus cele 3 lucrari in resedintasa din Los Angeles.

”Acestea nu sunt singurele lucrari de Banksy pe care le detine.”, adauga Cobb. Printre altele, Williams participa des la licitatii de arta si isi dezvolta permanent colectia personala. In septembrie anul trecut, a facut parte din colectionarii avizi care licitau pentru lucrarea „Show Me The Moneta”, care s-a vandut la Sotheby’s pentru 9,1 milioane de euro. 

Incepand cu 22 ianuarie, cele 3 lucrari vor porni intr-un turneu mondial de expozitii care va incepe in New York, urmand mai multe opriri in Hong Kong, ca in final sa ajunga la Londra, unde pe 2 martie vor fi oferite spre licitatie. Sotheby’s se asteapta ca lucrarile sa atraga interes de la colectionari din intreaga lume.

”Bansky este in acest moment unul dintre cei mai globali artisti ai nostri.” mentioneaza Cobb. 

”Kissing Coppers” este una dintre lucrarile prin care Banksy sprijina drepturile comunitatii LGBT. A aparut pentru prima data in 2004 pe peretele barului The Prince Albert din Brighton, Marea Britanie iar dupa ce a fost vandalizat randuri repetate, muralul a fost dat jos in 2014. 

”Este o reproducere fidela a celei din Brighton. Nu sunt sigur de celelalte lucrari, dar aceasta este unica” spune Cobb.

Lucrarea ”Vandalised Oils (Choppers)” cu cele doua elicoptere militare care zboara peste un peisaj boem este una din primele lucrari in ulei vandalizate de Banksy care ajung intr-o licitatie de arta. 

”Girl with Balloon” in schimb a mai fost prezenta in alte 5 licitatii in alte formate. Lucrarea infatiseaza o fetita care incearca sa ajunga la un balon rosu in forma de inima, a fost initial stantata pe un perete din estul Londrei si a fost reprodusa continuu, devenind una dintre cele mai cunoscute imagini ale lui Banksy.

Cea mai recenta a fost vanduta toamna trecuta.

Robbie Williams si-a inceput cariera muzicala in 1990, alaturi de legendara trupa Take Take. Cinci ani mai tarziu a decis sa inceapa o cariera solo, o alegere inteleapta avand in vedere ca acum, la mai mult de 30 de ani de la acel moment, artistul inca se bucura de mare succes, cu concerte si turnee in intreaga lume.

Robbie Williams a sustinut un concert pentru prima data in Romania in 2015, in Piata Constitutiei din Bucuresti, si a revenit in 2019 in cadrul festivalului Untold, desfasurat pe stadionul Cluj Arena.

Artistul este unul dintre cele mai surprinzatoare aparitii pe scena muzicala, fiecare concert fiind un adevarat spectacol de energie, dans si muzica. Echipe impresionante lucreaza alaturi de Robbie Williams pentru aparitiile sale, ceea ce il face mult mai selectiv in alegerea locurilor de concert.

De la inceputul crizei pandemice, Robbie a facut parte din mai multe proiecte muzicale care s-au desfasurat online, printre care si un concert cu trupa Take That, de care s-a despartit pentru o cariera solo. In stilul sau caracteristic, Robbie a intrat tarziu pe „scena” online si a facut referire la reticienta sa de a se alatura trupei, spunand ca „data trecuta a intarziat 15 ani.”

In prezent se lucreaza la un film care ii va prezenta viata lui Robbie Williams. Publicatia NME a anuntat ca regizorul Michael Gracey, cunoscut pentru „The Greatest Showman”, urmeaza sa ecranizeze povestea artistului.

Unul dintre subiectele atinse de documentar este si dependenta lui Williams de substante, insa linia generala a filmului vrea sa o pastreze secreta, ca sa fie o surpriza pentru toata lumea. Momentan, nici regizorul si nici artistul nu au oferit mai multe detalii presei internationale.

Citește în continuare