Skip to content

Un teatru din America a scos 70% din scaunele din sala, in speranta ca li se va permite reluarea spectacolelor.

Majoritatea institutiilor culturale si festivalurilor din lume au fost inchise sau amanate din cauza pandemiei. Compania de Teatru Barrington Stage din Massachusetts, SUA a inceput sa pregateasca spectacolele si logistica necesara desfasurarii spectacolelor in conditiile de siguranta impuse la nivel national.

Compania de teatru renunta la 70% din locurile din sala, iar spectatorii vor purta masti.

Compania va renunta la productiile muzicale ambitioase, mari, pentru care a devenit cunoscuta. 

In vara aceasta, teatrul se va concentra pe spectacole de tip one-person show. Un atu major al acestei stagiuni va fi o piesa ale carei relatii intre persoanje vor fi atat de tensionate, incat orice instructiune privind distantarea sociala ar trebui sa fie de prisos.

Personalul va fi redus de la 230 la 50 de angajati, iar temperatura corpului va fi monitorizata cu atentie pe durata spectacolelor. Se vor scoate fotolii din fiecare rand, astfel ca fiecare spectator sa poata avea mai mult spatiu. De asemenea, vor fi mai multe intrari pentru a evita aglomeratia. Spectacolele nu vor avea pauze si nici nu se vor juca dimineata, pentru a oferi timp personalului sa faca dezinfectie.

Teatrul din Massachusetts este locul in care s-a nascut musical-ul “The 25th Annual Putnam County Spelling Bee”, a carui muzica si versuri apartin lui William Finn. A pornit de la un workshop, in 2004, si apoi s-a dezvoltat in cadrul companiei, unde Julianne Boyd este director artistic.

Stagiunea va incepe pe 5 august cu spectacolul “Harry Clarke” al lui David Cale, un dramaturg englez-american, actor si cantaret.

Din program mai fac parte: doua concerte de jazz cu Marilyn Maye si Ann Hampton Callaway si un spectacol lectura, “Eleanor”. Acesta va fi un one-woman show despre viata Primei Doamne a Americii, Eleanor Roosevelt.

Vor lansa un festival de piese scurte, maxim 10 minute fiecare, cu distributie redusa si fara niciun fel de contact intre actori. Au planuit si un concert al formatiei South Pacific, in aer liber in care muzicienii si cantaretii vor fi riguros distantati. Si o versiune a spectacolului “The Price” de Arthur Miller, in care cele 4 personaje nu se inteleg.

“Am vrut sa vad daca pot gasi o cale de a face teatru live, pentru ca acolo sunt inima si sufletul meu”, a spus regizorul artistic, Julianne Boyd. “Spre sfarsitul verii, este posibil ca unii oameni sa vrea sa iasa afara si pentru mine este important sa fac aceasta incercare”.

Ea a mai spus ca nu se asteapta sa castige bani cu acest plan, mai ales ca preturile biletelor vor fi mai mici decat de obicei, dar spera sa fie amortizate costurile si sa ajunga la un echilibru financiar.

Barrington Stage nu este singurul teatru care va avea spectacole in aceasta vara 

Teatrul Berkshire din apropiere spera sa aiba o stagiune scurta in august, iar teatrul The Muny din St. Louis sa inceapa stagiunea in iulie. Este totusi neclar cum teatrele din statele cu numar redus de cazuri de corona virus isi vor continua activitatea, deoarece restirctiile din acele zone sunt ridicate.

Dar Barrington este printre primele care expune un program detaliat si modificarile pe care le va face si incearca sa-si imagineze cum poate performa in timpul unei perioade in care cele mai mari teatre sunt consdierate cu risc ridicat.

“Aceasta este noul normal de ceva vreme, afirma Boyd. Nu stiu ce se va intampla in acest sezon. Nu cred ca stie cineva”.

Acest lucru este suficient pentru a da idei teatrelor franceze in ceea ce priveste redeschiderea lor, dar in 28 aprilie primul-minsitru al Frantei, Edouard Philippe, a prezentat Adunarii Nationale planul iesirii din izolare, a anuntat ca cinematografele, teatrele si salile de concerte vor ramane inchise dupa 11 mai.

Citește în continuare