Skip to content

Un artist american a ajuns in top 3 mondial al incasarilor pentru o lucrare: a vandut o opera de arta virtuala cu 70 de milioane de dolari. Cum functioneaza tranzactiile de criptoarta

Tehnologia blockchain si plata cu criptomonede incepe sa devina un fenomen in lumea artei contemporane. De curand, o lucrare digitala semnata de artistul american Beeple a fost adjudecata prin licitatie online la Christie’s pentru suma de 69,3 milioane de dolari, potrivit Le Figaro.

Specificul acestui tip de arta este autenticitatea unicitatii produsului creat, lucrarea fiind foarte clar inregistrata in sistemul de blockchain. Vanzarea prin intermediul celebrei case de licitatii este o alta premiera in lumea criptomonedelor, tranzactiile fiind de obicei facute pe platforme specifice.

Lucrarea „Everydays: The First 5.000 Days” a artistului Beeple a fost urmarita de 22 de milioane de persoane si l-a transformat pe autor in top trei cei mai bine vanduti artisti in viata din lume, dupa „Portrait of an artist” de David Hockney si „Rabbit” de Jeff Koons.

La 39 de ani, Beeple este un artist cunoscut in Carolina de Sud pentru proiectele sale virtuale si colaborarile numeroase. Prima tranzactie in blockchain a artistului a fost o animatie pe care a vandut-o la final de octombrie 2020 pentru un dolar simbolic, care insa a fost recent achizitionata la 150.000 de dolari. Vanzarile si notorietatea acestui artist au inceput la sfarsitul lunii februarie,  cand lucrarea sa „Crossroads” a fost vanduta pentru 6,6 milioane de dolari pe platforma Nifty Gateway, specializata in opere de arta virtuale.

Criptoarta devine din ce in ce mai interesanta pentru artisti

Sunt mai multi artisti care au tranzactionat deja arta proprie prin intermediul NFT si a sistemului de blockchain. Mike Shinoda de la Linkin Park a castigat deja sume mari dupa ce a vandut arta digitala ca NFT, tranzactiile fiind destul de mari, banii obtinuti fiind oferiti sub forma de bursa studentilor de la un colegiu de design. Si trupa Kings of Leon si-a lansat un intreg album in format specific NFT, dar si cu o serie de alte surprize pentru fani – bilete in primul rand, materiale semnate de artisti si alte lucruri pentru colectionari.

 

Din punct de vedere tehnic, stim deja ca arta nu este replicabila, insa in varianta digitala, o piesa de arta poate fi, prin tehnologia NFT (token non-fungible). In linii simple, fiecare opera de arta are un numar unic de identificare atribuit operei, iar acest numar este introdus intr-o baza de date cu alte numere similare, fiind partajata intr-o retea de computere, denumita “blockchain”.

De cate ori are loc o tranzactie NFT – cumparare, vanzare sau oferire – datele sunt marcate si trebuie validate de intreaga retea de calculatoare, de blockchain, iar lucrarea va contine un istoric complet al fiecarei tranzactii facute vreodata. Deoarece baza de date cuprinde mai multe calculatoare care nu sunt in acelasi loc, datele pot fi schimbate cu usurinta, insa pe cealalta parte, fiecare dintre calculatoarele conectate trebuie sa fie de acord ca tranzactiile sa fie valide.

Unicitatea lucrarilor este astfel semnalizata de blockchain, ceea ce impiedica vanzari multiple pentru acelasi produs de la un singur utilizator.

Si Damien Hirst va accepta criptomoneda ca plata pentru o serie de lucrari scoase la vanzare.

Artistul britanic Damien Hirst a anuntat lansarea unui tiraj de opt tiparituri al tablourilor cu flori de cires. Vor fi disponibile pentru cumparare atat prin card de credit sau debit dar si prin criptomonede Bitcoin si Ether. Proiectul este realizat impreuna cu compania de imprimari HENI Leviathan.

Citește în continuare