Skip to content

Berlinezii se bucura de filme proiectate pe peretii cladirilor vecine. Wim Wenders a donat un film pentru proiectii

Dupa ce artistii berlinezi si-au transformat balcoanele in mini galerii de arta pentru a bucura trecatorii, de curand, in curtile interioare ale cladirilor din oras s-a dezvoltat proiectul Windowflicks, care ruleaza filme pe cladirile din vecinatate.

Organizatorii ofera aceste proiectii gratuit, ca simbol al solidaritatii si ca sustinere al cinematografelor din Berlin, inchise in prezent. Membrii echipei Widowflicks pregatesc individual echipamentul pentru proiectiile din diferite locuinte si utilizeaza boxe cu sunet puternic pentru ca toti vecinii sa poata auzi difuzarea.

Proiectul redefineste termenul „home cinema” si aduce impreuna comunitati locale in timpul izolarii ruland pelicule pe fatadele cladirilor pentru numeroase persoane, iar afacerile locale distribuie gratuit popcorn inainte de inceperea filmelor.

Ideea organizatorilor (firma de arhitectura MetaGrey din Berlin) a fost sa arate ca oamenii nu trebuie sa stea inchisi in spatele ecranelor digitale, ei pot sa-si deschida larg ferestrele pentru a privi un film impreuna cu vecinii.

Proiectiile au primit acordul deplin al unuia dintre cei mai mari producatori si regizori de film din Germania, Wim Wenders, care a renuntat la taxele de proiectie pentru propriul lungmetraj, „Wings of Desire” (1987), si ruleaza un mesaj video scurt inaintea fiecarui film, prin care cere publicului sa doneze pentru spitale.

Programul a fost oferit de grupul cinematografic Yorck si include filme clasice indragite precum pelicula restaurata 4k „Der Himmel Über Berlin” si „The Artist” cu Jean Dujardin si Bérénice Bejo, animatia „Shaun the Sheep”, capodopera desprinsa din operele lui van Gogh – „Loving Vincent” si comedia romantica berlineza „Cleo”. La inceput, filmele au avut doar subtitrare, fara sunet, pentru a nu deranja pe vecinii care nu doreau sa participe.

Berlinezii pot trimite un e-mail la organizatori sa ceara proiectare unui film de la ei din bloc, singura cerinta este ca iubitorii de cinema sa locuiasca intr-o cladire cu cel putin 20 de apartamente care sa aiba ferestrele orientate spre un perete alb.

Initiatorul proiectului Windowflicks, Olaf Karkhoff, spera sa realizeze simultan proiectii pe 100 de ziduri din Berlin.

De asemenea, acesta isi doreste sa se extinda pentru a sprijini muzicienii si artistii care au fost afectati de pandemie si nu doar sa ruleze filme, ci sa organizeze chiar si concerte, astfel incat fiecare locuitor al orasului sa aiba acces la cultura.

Proiectul a aparut intr-un moment in care asociatiile cinematografice germane solicita sprijin financiar din partea politicienilor, precum si un plan clar de redeschidere a salilor de cinema. Windowflicks incurajeaza donatiile pentru o campanie de crowdfunding numita Fortsetzung Folgt, care are ca obiectiv sa stranga 730.000 de euro pentru mai multe cinematografe independente din capitala Germaniei.

Citește în continuare