Skip to content

In Japonia, un muzeu gazduieste o biblioteca impresionanta cu peste 50.000 de carti. Ele sunt asezate pe rafturi inalte de aproape 10 metri, iar peretii sunt scena pentru spectacole de lumini

Muzeul Kadokawa Musashino din Tokyo s-a deschis la finalul anului 2020. Este viziunea arhitectului japonez Kengo Kuma, in colaborare cu editura Kadokawa Publishing. Cladirea muzeului a fost gandita sa arate ca o uriasa roca ce pare ca pluteste. Pe peretii exteriori au fost fixate 20.000 de bucati uriase de granit.

Interiorul muzeului gazduieste o biblioteca impresionanta, o galerie de arta si un muzeu ce se completeaza pentru a crea o experienta unica vizitatorilor.

La erajul 4, se afla Edit Town. Spatiul a fost gandit sa arate ca un oras locuit de carti. Impartit pe 9 categotorii, vizitatorii pot zabovi pentru a citi din cartile aflate aici. Tot la etajul 4, in tavan au fost agatate diverse carti imbracate in coperte colorate. De asemenea, ecrane TV au fost montate pentru a intregi experienta unica a vizitei.

In sectiunea Wunderkammer, care in germana inseamna Camara Curiozitatilor, vizitatorii vor intalni tot felul de obiecte cum ar fi un aligator impaiat, agatat de tavan sau scheletele unor animale vazute cu ajutorul razelor X.

O sectiune aparte a muzeului este cea a bibliotecii – Bookshelf Theatre. Etajele 4 si 5 sunt rezervate bibliotecii care pare o imensa cascada, avand in vedere ca volumele sunt asezate pe rafturi foarte inalte, de aproape 10 metri. Tot in cadrul bibliotecii a fost gandit si un spectacol fascinant de lumini.

La etajul superior exista un muzeu dedicat istoriei editurii Kadokawa Shoten, ce include povestea fondatorului Genyoshi Kadokawa

Kadokawa Publishing este cunoscuta pentru publicatiile sale manga. De altfel la Muzeul Kadokawa Musashino este prezentata o colectie manga. La primul etaj se afla Manga & Light Novel Library cu o colectie de desene manga.

Biblioteca-muzeu din Tokyo se alatura si altor biblioteci impresionante din lume, care par adevarate orase pline cu carti.

In Stuttgart, Biblioteca Metropolitana a orasului este o adevarata bijuterie. Cladirea structurata pe noua niveluri straluceste ca un cub de cristal in timpul zilei, iar seara este luminata in culorile apusului. In timpul noptii, grinzile cladiri reflecta raze albastrui. In interior, albul predomina spatiul. Acesta face un contrast puternic cu nuantele de albastru cobalt din exterior.

In Paris, Biblioteca Sainte Geneviève a fost finalizata in anul 1850. In acel an, a fost considerata una dintre cele mai moderne cladiri, datorita arcadelor din fier decorate ce sustin tavanul. Sala sa de lectura este locul unde pot fi studiate volumele bibliotecii, nu putine la numar – aproape 2 milioane de volume.

Biblioteca Naționala a Chinei impresioneaza prin colectia imensa – 31 de milioane de carti. De altfel, este considerata cea mai mare biblioteca de pe continentul asiatic. Gazduieste patru sali uriase de studiu. Regulamentul prevede faptul ca este interzis vorbitul in interior. Asa ca in anii in care in interior era permis accesul nelimitat al studentilor, se putea auzi doar sunetul tastelor de laptop.

Citește în continuare