Skip to content

Bijuteriile din Downton Abbey au fost mai scumpe decat bugetul filmului

Downton Abbey a setat un nou nivel de eleganta pentru filmele de epoca. Decorurile, hainele si bijuteriile au contribuit la recrearea stilului fascinant al anilor ’20. Pentru a pastra acuratetea istorica a accesoriilor dar si pentru a reda opulenta aristocratiei britanice a fost angajata Anna Robbins cadesigner al costumelor din film. 

Robbins avut o provocare uriasa: sa gaseasca un mod de a reface unul dintre cele mai scumpe seturi din bijuteriile Coroanei Britanice si sa coordoneze o scena de bal in care majoritatea doamnelor purtau diademe si straturi numeroase de coliere si bratari.

Fiind vorba de un moment istoric documentat in presa vremurilor, designerul a incercat sa gaseasca sau sa recreeze bijuteriile cat mai aproape de cele originale purtate de Regele George al V-lea, de Regina Mary si de membrii Casei Regale.

Filmul a depasit asteptarile fanilor serialului britanic, ale criticilor si ale specialistilor din industrie care au fost luati prin surprindere de modul in care a fost transpusa povestea familiei Crawley si a servitorilor acestora pe marele ecran.

Incasarile din box office au depasit 100 de milioane de dolari in doua saptamani de la lansare, filmul reusind sa debuteze pe primul loc in SUA. A strans 30 de milioane de dolari in primul week-end, a depasit atat Ad Astra, noua productie cu Brad Pitt in rolul principal, dar si Rambo cu Sylvester Stallone.

Unul dintre motivele principale pentru succesul filmului este locatia superba in jurul careia a fost creata povestea – Highclere Castle. Intra ASTAZI in concursul special Urban.ro si ai sansa de a castiga o vizita pe platourile de filmare Downton Abbey!

Bijuterii mai scumpe decat bugetul filmului. Designerul de costume Anna Robbins a deschis usile catre o lume a colectiilor private de bijuterii.

Anna Robbins, designer de costume pentru filmul Downton Abbey langa costumul Reginei Mary

Inainte de a lucra pentru film, Anna Robbins a creat si coordonat costumele pentru un singur sezon din cele sase ale serialului Downton Abbey: ultimul. A primit si o nominalizare la Emmy pentru munca ei.

Creatorii filmului au ales sa o angajeze pe Robbins pentru film cunoscand afinitatea acesteia fata de stilul anilor ’20. Avantajul ei a constat in conexiunele pe care le are cu o multime de colectionari, depozite, muzee si brand-uri care i-au imprumutat piese unice din vremurile respective. 

Robbins a mers atat de departe incat, pentru rochia Reginei Mary purtata in scena balului din film a folosit o rola de matase argintie care i-a apartinut, in realitate, Reginei Mary. Materialul a fost gasit in arhivele colectiei lui John Bright din Muzeul Victoria & Albert, acolo unde designerul de costume intrase pentru a cerceta si a aprofunda stilul Monarhului Britanic.

Pe langa cele 600 de costume create pentru filmul Downton Abbey, designerul Anna Robbins a detaliat in mod exceptional accesoriile si bijuteriile folosite pentru vizita regala. Valoarea estimativa cumulata a acestora depaseste bugetul total al filmului: peste 15 de milioane de dolari.

O mare parte din piesele folosite au avut ca punct de plecare obiecte de acum 100 de ani care au fost reconditionate si refolosite pentru a reproduce intr-un mod minutios stilul opulent al familiilor de aristocrati din anii ’20.

Diadema preferata a Reginei Elizabeta a II-a a fost refacuta de la zero.

Cea mai importanta piesa din costumele filmului Downton Abbey a fost reproducerea „Diademei Vladimir” creata in 1874 si achizitionata de Regina Mary in 1921.

Diadema Vladimir contine impletituri de diamant cu perle in forma de picatura. Regina Mary a trimis bijuteria la House of Garrard, Bijutierul Regal al vremurilor, pentru a fi modificata astfel incat perlele sa poate fi inlocuite cu 15 smaralde in forma de para. Cand este purtata cu smaralde, diadema face parte dintr-un set cunoscut ca „Smaraldele Cambridge” cu un colier, cercei, bratara si brosa potrivite.

Setul a ramas in Familia Regala Britanica de aproape 100 de ani si este unul dintre preferatele Reginei Elizabeta a II-a. Monarhul le-a purtat cel mai recent intr-o vizita de stat in Irlanda, in 2014. De-a lungul timpului, bijuteria a fost purtata atat cu smaralde, cu perle dar si fara acestea.

Recrearea Diademei Vladimir, purtata in film de Regina Mary a fost o provocare uriasa indeplinita cu succes de o echipa de specialisti condusa de Anna Robbins si de Martin Adams, un bijutier artizanal din Birmingham.

Adams are in portofoliu bijuterii create pentru „The Young Victoria” (2009 despre viata Reginei Victoria) si „Legaturi periculoase” (1988 cu Glenn Close in rolul principal). Ambele productii au castigat Oscarul pentru Cele mai bune costume.

Diadema folosita in film include 1100 de pietre pretioase, in mare parte cristale Swarovski – comparativ cu cele 1900 de diamante din bijuteria originala. Smaraldele au fost recreate din rasina epoxidica, foarte rezistenta, lustruita pentru a semana cu originalul.

Pe langa bijuteriile din set, Adams a creat medalii si decoratiuni purtate atat de Rege cat si de Regina in film, acestea facand parte din toaleta de seara a Monarhilor.

Diademele purtate de familia Crawley valoreaza in jur de 150.000 de euro fiecare si au fost imprumutate de la furnizorul regal.

O multime de bijutieri specialisti in vintage au fost contactati pentru a lucra la bijuteriile din film. Fiind vorba de un regal al opulentei britanice si o opera de arta care documenteaza povestea anilor ’20 intr-un mod atat de minutios, majoritatea au imprumutat cele mai valoroase piese din arhivele si colectiile lor private.

Moda anilor ’20 venea cu o multime de suprapuneri de coliere si bratari. Pasiunea Reginei Mary pentru a purta o multime de bijuterii era bine cunoscuta de nobilii britanici si imitata de doamnele care aspirau la gratia Regala. 

Pentru scena balului, doamnele din familia Crawley au purtat fiecare cate o diadema vintage din epoca Victoriana. Trei dintre acestea au fost create in urma cu peste 120 de ani de catre Bentley & Skinner, unul dintre bijutierii regali ai Casei Britanice inca din 1880. 

Fiecare dintre diademe este estimata intre 100 000 si 160 000 de euro.

De la filmarile productiei Downton Abbey si pana in prezent, cele trei diademe au fost vandute deja pe site-ul Bentley & Skinnerunde puteti gasi modele asemanatoare, create in aceeasi perioada.

Maggie Smith in rolul lui Violet Crawley purtand o diadema cu diamante Bentley & Skinner creata in 1880

Elizabeth McGovern la filmarile Downton Abbey. Elizabeth in rolul lui Lady Cora poarta o diadema de diamant din epoca Edwardiana, circa 1900, imprumutata de Bentley & Skinner.

Laura Carmichael si Harry Hadden-Paton in Downton Abbey – Carmichael joaca rolul lui Lady Edith si poarta o diadema din 1890 imprumutata tot de la Bently & Skinner. Modelul ales a fost unul mai modern, mai tineresc si mai potrivit varstei personajului.

Celelalte piese folosite au fost imprumutate din colectiile private ale unor doamne din aristocratia britanica. Sau au fost lucrate cu alti bijutieri precum Sophie Millard, bine-cunoscuta pentru creatiile vintage din The King’s Speech, The Iron Lady sau The Duchess.

John Bright, unul dintre cei mai cunoscuti colectionari si designeri din lume a imprumutat o parte din arhiva lui pentru filmul Downton Abbey. 

Colectia lui Bright include mai multe piese care au apartinut Reginei Mary si a fost imprumutata pentru numeroase filme care au castigat Oscarul pentru cele mai bune costume. Unele dintre cele mai rare obiecte vestimentare datand din 1700 au fost expuse la Muzeul Victoria & Albert din Londra, o parte dintre ele pot fi vazute online

Citește în continuare