Skip to content

Bijuteriile purtate in timpul perioadei de doliu de Regina Victoria a Marii Britanii vor fi scoase la licitatie. Regina a purtat vesminte de doliu ani intregi, dupa ce viata sa a fost marcata de tragedii

Traditia de a purta bijuterii de doliu dateaza din secolul al XVI-lea. Cu toate acestea, incepand cu secolul al XIX-lea, doliul a capatat o noua conotatie, dupa dramele prin care a trecut Regina Victoria a Marii Britanii. In martie 1861, mama reginei a murit. Tot in acel an, sotul sau, printul Albert si-a pierdut si el viata. Victoria si intreaga tara a fost indoliata. In 1878, in ziua in care se implineau 17 ani de la moartea sotului sau, Victoria o pierde si pe fiica sa Alice, in varsta de 35 de ani. A murit rapusa de difterie. Tot atunci a murit si fiica cea mica printesei Alice, printesa Marie. Avea patru ani.

Trei dintre brosele scoase acum la licitatie au fost comandate de regina Victoria in 1879 si amintesc de moartea fiicei sale, Alice.

O a patra bijuterie de doliu scoasa la licitatie a fost comandata in anul 1861 de printul Albert, dupa moartea mamei reginei Victoria.

Victoria s-a imbracat in vesminte negre pentru tot restul vietii, dupa moartea mamei, iar bijutierii regali au creat pentru ea bijuterii de doliu.

Odata cu trecerea anilor, costumele reginei din matase neagra deveneau din ce in ce mai elaborate si erau accesorizate cu margele decorative negre și alte decorațiuni. Bijuteriile de doliu au fost un soi de semn distinctiv al reginei Victoria a Marii Britanii.

La 24 martie, casa de licitatii Sotheby’s London va organiza o licitație a colecției Patriciei Knatchbull, stra-stranepoata reginei Victoria. Vor fi scoase la licitatie si cele patru brose de doliu care au adus la vremea lor consolare reginei Victoria, toate aparand la licitatie pentru prima data, fiind transmise din generatie in generatie.

Multe dintre bijuterii sunt medalioane fabricate astfel incat sa poata pastra in interiorul lor o suvita de par. Regina Victoria credea ca parul pastra esenta unei persoane, iar acest lucru ii aducea consolare.

Dupa decesul reginei Victoria, numele casei regale a devenit Saxa-Coburg si Gotha. Nepotul reginei Victoria, George al V-lea, sub presiunea opiniei publice, a schimbat din nou numele Casei (care suna prea nemtesc in timpul Primului Razboi Mondial) in Casa de Windsor. Din Casa de Windsor au facut parte stranepoții reginei Victoria, Eduard al VIII-lea si George al VI-lea, precum si stra-stranepoata ei, actuala regina, Elisabeta a II-a.

O parte din bijuteriile Reginei Victoria au fost mostenite de Regina Elisabeta a II-a, colectia poate fi admirata mai jos.

Citește în continuare